Politika Saopštenje

Političko ratno stanje, uvrede i stalne tenzije odgovaraju vlasti

Glasači u Srbiji žele ozbiljnu politiku, ozbiljne debate i ozbiljne političare koji vode računa o interesima države i naroda. Glasači u Srbiji ne žele konstantno političko ratno stanje, radikalizaciju politike, cirkus, teške reči, stalne lične međusobne napade, uvrede, otvorene laži, preuveličavanja, i konstantno osporavanje sopstvene države.

Međutim, ako i od vlasti i od opozicije dobijaju istu politiku teških reči i vanrednog stanja, velika većina birača će se i dalje opredeljivati za vlast. Vlast sigurno neće sama prekinuti ovaj dobitni politički krug, jer u njemu najbolje pliva, ima najviše iskustva i njom sebi pravi zaklon od racionalne kritike, kritike bez uvreda i preuveličavanja koju glasači Srbije žele da čuju.

Veliki broj opozicionih birača je s pravom potresen svakodnevnom demostracijom moći bahatih, korumpiranih partijskih kadrova sa kupljenim diplomama i opštim stanjem u državi. Država Srbija slabi, njeni građani slabe, a jača partijska država unutar Srbije. U osećaju nemoći oni često zahtevaju radikalne političke poteze od opozicionih političara, agresivnu retoriku, konstantne napade za sve i svašta, prekid svake komunikacije s vlašću i ulicu. Ovaj pristup slabi Srbiju i evo već 9 godina ne daje rezultat, osim ako se pod rezultatom ne podrazumeva psihičko pražnjenje s pravom rezigniranih ljudi.

U interesu opozicije, ali i građana Srbije, je da opozicija prekine začarani krug uvreda, teških reči, stalnih tenzija na ivici pucanja i vanrednog stanja. U interesu opozicije, ali i građana Srbije i države Srbije, je da se opozicija uozbilji, napusti teške reči i vrati racionalnim argumentima. Strpljivo, beskonačnim ponavljanjem, državotvorno i odgovorno.


Sun Tzu poslovica kaže: drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže. Ako želi uspeh u promeni vlasti, opozicija mora da uđe u direktan, racionalan dijalog s vlašću i u potpunosti vlasti prepusti uvrede, omalovažavanja, performanse. Opozicija mora da se uzdigne na nivo pristojnog i normalnog.

Cilj mora biti da se barem 10% birača vlasti i apstinenata uveri da bi neko drugi bolje vodio Srbiju od aktuelne vlasti. Bez promene njihovog glasa, neće doći do promene u Srbiji. A to se ne postiže galamom, performansima, uvredama. To se postiže ozbiljnom, državotvornom i odgovornom politikom.

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar