Shutterstock/Milan Adzic
Косово и Метохија Саопштењe

Дјб захтева консултације власти и опозиције око ситуације на КиМ

Бивша власт и Приштина су 2011. потписали Споразум о слободи кретања који је предвидео да наше КС таблице важе још 5 година, након чега ће се то питање опет “размотрити”. Ова власт је 2016. потписала продужетак за таблице на још 5 год, па опет “преиспитивање”.


Приштина је одлучила да не поштује обавезу из споразума из 2016. који захтева поновно заједничко разматрање питања таблица и да једнострано одлучи да укине наше КС таблице и тиме дестабилизује и онако напету ситуацију.


Власт је знала да је споразум о продужењу важења КС таблица истекао 15.септембра и да је потребно поново “преисипитати” ово питање са ЕУ и Приштином, те да Приштина намерава да једнострано укине наше КС таблице што се данас и десило. 

Председник Републике је заказао састанак Савета за националну безбедност за сутра у 10 часова.

ДЈБ сматра да је недопустиво да се састанак Савета за националну безбедност одржи тек сутра. ДЈБ захтева да Председник Народне Скуптшине сутра након тог састанка закаже састанак власти и опозиције у Народној скупштини на коме ће Председник Републике поднети извештај и на коме ћемо разговарати о одговору Србије на једнострани чин Приштине.

Ово није тренутак за тражење кривца и међусобне оптужбе бивше и садашње власти. Ово је тренутак у коме Србија и сви њених грађани од нас очекују одговорност и заједничку стратегију за одбрану Косова и Метохије и државних и националних интереса који су угрожени.

 

https://dostajebilo.rs/blog/2018/12/18/sta-srbija-treba-da-radi-u-vezi-sa-kim/

https://dostajebilo.rs/blog/2019/05/23/status-kosova-i-metohije-resen-je-rezolucijom-1244/

https://dostajebilo.rs/blog/2020/02/27/djb-predao-skupstini-predlog-zakona-o-kim/

https://dostajebilo.rs/blog/2018/09/28/djb-predstavio-javnosti-nacrt-zakona-o-kosovu-i-metohiji/

 

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар