Правосуђе Саопштењe

Дјб подржавa прoтeст aдвокатa. Врховни суд прекo леђа грађана штити банке

Доста је било подржава легитимне захтеве адвоката и грађана-банкарских клијената, поводом промене става Грађанског одељења Врховног касационог суда и упозорава да поступањем Врховног суда  нису угрожени само интереси грађана, адвоката и правосуђа већ и сувереност државе Србије, с озбиром да је потпуно јасно да цела једна грана власти, а то је судска власт, није у стању да се одупре спољним притисцима  и заштити основне тековине јавног поретка.

Подсећамо да већ дуже време постоји отворени притисак банкарског лобија у Србији, који делом директно а делом преко неких невладиних организација и владајућих структура у држави, покушава да измени раније заузет став Врховног касационог суда о незаконитости наплате непостојећих пратећих трошкова кредита, којим су се банке енормно обогатиле на рачун грађана и привреде. Скандалозно је што су банке у свом науму коначно и успеле и доказале да без претераног отпора  могу да сломе чак и највишу судску власт у земљи. 

На страну што су судије Врховног суда овим показале да су им интереси банака важнији и од правне сигурности и правне извесности, и од грађана и од закона, и од интегритета правосуђа али и сопственог интегритета, оно што још више забрињава је чињеница да је постало очигледно да је највиша судска инстанца у држави компромитована и да се уместо чувара законитости и јавног поретка, претворила у лобисту страног капитала.

Ово би морао да буде сигнал да Високи савет судства хитно спроведе истрагу и утврди под којим су то околностима судије Грађанског одељења Врховног суда, промениле своју одлуку и савесне грађане изложиле огромним судским трошковима, а банкама послале поруку да су нису у служби закона већ у служби њихових интереса.

Уколико се Високи савет судства оглуши о своје уставне дужности, биће то коначни доказ овог пута и формалног слома српског правосуђа, а интегритет свих судија и поверење грађана у правосуђе више неће постојати.

 

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар