Pravosuđe Saopštenje

Djb podržava protest advokata. Vrhovni sud preko leđa građana štiti banke

Dosta je bilo podržava legitimne zahteve advokata i građana-bankarskih klijenata, povodom promene stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda i upozorava da postupanjem Vrhovnog suda  nisu ugroženi samo interesi građana, advokata i pravosuđa već i suverenost države Srbije, s ozbirom da je potpuno jasno da cela jedna grana vlasti, a to je sudska vlast, nije u stanju da se odupre spoljnim pritiscima  i zaštiti osnovne tekovine javnog poretka.

Podsećamo da već duže vreme postoji otvoreni pritisak bankarskog lobija u Srbiji, koji delom direktno a delom preko nekih nevladinih organizacija i vladajućih struktura u državi, pokušava da izmeni ranije zauzet stav Vrhovnog kasacionog suda o nezakonitosti naplate nepostojećih pratećih troškova kredita, kojim su se banke enormno obogatile na račun građana i privrede. Skandalozno je što su banke u svom naumu konačno i uspele i dokazale da bez preteranog otpora  mogu da slome čak i najvišu sudsku vlast u zemlji. 

Na stranu što su sudije Vrhovnog suda ovim pokazale da su im interesi banaka važniji i od pravne sigurnosti i pravne izvesnosti, i od građana i od zakona, i od integriteta pravosuđa ali i sopstvenog integriteta, ono što još više zabrinjava je činjenica da je postalo očigledno da je najviša sudska instanca u državi kompromitovana i da se umesto čuvara zakonitosti i javnog poretka, pretvorila u lobistu stranog kapitala.

Ovo bi morao da bude signal da Visoki savet sudstva hitno sprovede istragu i utvrdi pod kojim su to okolnostima sudije Građanskog odeljenja Vrhovnog suda, promenile svoju odluku i savesne građane izložile ogromnim sudskim troškovima, a bankama poslale poruku da su nisu u službi zakona već u službi njihovih interesa.

Ukoliko se Visoki savet sudstva ogluši o svoje ustavne dužnosti, biće to konačni dokaz ovog puta i formalnog sloma srpskog pravosuđa, a integritet svih sudija i poverenje građana u pravosuđe više neće postojati.

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar