Здравство Људска права Саопштењe

ДЈБ подноси кривичну пријаву против декана и секретара Медицинског факултета због ковид пропусница

Шокирани смо одлуком Медицинског факултета у Београду, који је увођењем ковид пропусница без постојања законског основа и других услова предвиђених Уставом Републике Србије, не само начинио грубу дискриминацију студената у приступу образовању, већ и извршио својеврсни напад на државно уређење и народну сувереност, негирајући све тековине демократије и лекарске етике. Независно од тога да ли је неко ваксцинисан или невакцинисан, те независно од тога да ли је присталица или противник ових вакцина, нико нема право да се постави изнад Народне скупштине и супротно Уставу умањује достигнути ниво људских права грађана Србије.

Наиме, сама чињеница да се једна, истовремено образовна и медицинска институција, усудила да дели студенте и то по питању у коме је и сама струка подељена, да је и поред чињенице да ковид пропуснице као такве не препознаје нити један важећи закон, представља истовремено атак на уставно устројство државе и веома опасну поруку да професоре медицине не интересује то што у Србији законе доноси парламент и да нико нема право да на себе преузима надлежности из законске материје и ограничава људска права грађана Србије. То што је овакву одлуку донела образовна институција представља посебну опасност по будуће нараштаје, а то што су одлуку донели лекари, демонстрира капитулацију етике над личним интересима и пораз струке пред профитом и пропагандом.

Напомињемо и то да су декан и секретар факултета били дужни да упозоре друге органе факултета да је оваква одлука незаконита и да је повреда слободе кретања кривично дело инкриминисано чланом 133 КЗ и с тим у вези позивамо Више јавно тужилаштво у Београду да испита постојање основа сумње да ли је извршено кривично дело злоупотребе службеног положаја ових лица, који су коришћењем службеног положаја и невршењем службене дужности омогућили да се теже и трајније повреде основна људска права студената медицине, али и да се изврши напад на уставно уређење Републике Србије. 

Због свега овога, поднећемо кривичну пријаву против декана и секретара факултета, због основане сумње да је извршено кривично дело из члана 359 став 1 КЗ у вези члана 133 КЗ.

Такође, против Медицинског факултета ћемо покренути и поступак пред Повереником за заштиту равноправности и пред Заштитником грађана.

Доста је било ће инсистирати на утврђивању појединачне одговорности за овај скандалозни акт насиља, при чему подсећамо да гоњење за ово дело свакако неће застарити до стицања услова за рад независног и непристрасног тужилаштва, које ће се бавити заштитом законитости, а не тренутних интереса политичких или интересних група.

Обећавамо грађанима Србије да ово дело, као и било какво нечињење надлежних органа у вези са овим делом,  нећемо заборавити.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар