Zdravstvo Ljudska prava Saopštenje

DJB podnosi krivičnu prijavu protiv dekana i sekretara Medicinskog fakulteta zbog kovid propusnica

Šokirani smo odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je uvođenjem kovid propusnica bez postojanja zakonskog osnova i drugih uslova predviđenih Ustavom Republike Srbije, ne samo načinio grubu diskriminaciju studenata u pristupu obrazovanju, već i izvršio svojevrsni napad na državno uređenje i narodnu suverenost, negirajući sve tekovine demokratije i lekarske etike. Nezavisno od toga da li je neko vakscinisan ili nevakcinisan, te nezavisno od toga da li je pristalica ili protivnik ovih vakcina, niko nema pravo da se postavi iznad Narodne skupštine i suprotno Ustavu umanjuje dostignuti nivo ljudskih prava građana Srbije.

Naime, sama činjenica da se jedna, istovremeno obrazovna i medicinska institucija, usudila da deli studente i to po pitanju u kome je i sama struka podeljena, da je i pored činjenice da kovid propusnice kao takve ne prepoznaje niti jedan važeći zakon, predstavlja istovremeno atak na ustavno ustrojstvo države i veoma opasnu poruku da profesore medicine ne interesuje to što u Srbiji zakone donosi parlament i da niko nema pravo da na sebe preuzima nadležnosti iz zakonske materije i ograničava ljudska prava građana Srbije. To što je ovakvu odluku donela obrazovna institucija predstavlja posebnu opasnost po buduće naraštaje, a to što su odluku doneli lekari, demonstrira kapitulaciju etike nad ličnim interesima i poraz struke pred profitom i propagandom.

Napominjemo i to da su dekan i sekretar fakulteta bili dužni da upozore druge organe fakulteta da je ovakva odluka nezakonita i da je povreda slobode kretanja krivično delo inkriminisano članom 133 KZ i s tim u vezi pozivamo Više javno tužilaštvo u Beogradu da ispita postojanje osnova sumnje da li je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja ovih lica, koji su korišćenjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti omogućili da se teže i trajnije povrede osnovna ljudska prava studenata medicine, ali i da se izvrši napad na ustavno uređenje Republike Srbije. 

Zbog svega ovoga, podnećemo krivičnu prijavu protiv dekana i sekretara fakulteta, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo iz člana 359 stav 1 KZ u vezi člana 133 KZ.

Takođe, protiv Medicinskog fakulteta ćemo pokrenuti i postupak pred Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i pred Zaštitnikom građana.

Dosta je bilo će insistirati na utvrđivanju pojedinačne odgovornosti za ovaj skandalozni akt nasilja, pri čemu podsećamo da gonjenje za ovo delo svakako neće zastariti do sticanja uslova za rad nezavisnog i nepristrasnog tužilaštva, koje će se baviti zaštitom zakonitosti, a ne trenutnih interesa političkih ili interesnih grupa.

Obećavamo građanima Srbije da ovo delo, kao i bilo kakvo nečinjenje nadležnih organa u vezi sa ovim delom,  nećemo zaboraviti.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar