Саопштењe

ДЈБ-Суверенисти позвали релевантну опозицију на договор око заједничке контроле избора

ДЈБ-Суверенисти су данас позвали релевантну опозицију која има организацију на терену на договор око заједничке контроле избора. ДЈБ-Суверенисти предлажу заједнички штаб за контролу избора, заједнички координисан рад у републичкој, градским и општинским изборним комисијама и заједничку координацију свих контролора на свим бирачким местима на изборни дан.

ДЈБ-Суверенисти предлажу и договор о међусобном ненападању и заједничку кампању релевантне опозиције за мотивацију грађана да се активно укључе у контролу избора на бирачким местима.

Недавно завршеним преговорима, опозиција је добила 12 места у сталном саставу РИК-а, 350 места у сталном саставу градских и општинских изборних комисија и око 17.000 чланова у сталном саставу бирачких одбора на око 8.500 бирачких места у Србији. ДЈБ-Суверенисти су спремни да сва своја места ставе на располагање заједничком штабу за контролу избора релевантне опозиције.

Поред ових чланова изборних одбора, свакој листи која изађе на изборе припадају још 2 места у РИК-у, 2 места у градским и општинским изборним комисијама и 2 места у свим бирачким одборима у проширеном саставу. Проширени састав се именује након расписивања избора. Ово значи да свака листа доприноси са још око 17.350 лица за контролу избора.

СНС за контролисање и управљање изборима у Србији у сталном саставу бирачких тела на изборе изводи 3 пута 17.500, укупно преко 52.000 људи и још 17.500 људи у проширеном саставу за своју листу и 17.500 људи за сваку лажну листу коју изведу на изборе. То значи да СНС на изборе изводе армију која броји преко 100.000 добро организованих људи.

Да би опозиција могла да парира овој машинерији СНС-а, морамо да организујемо армију која броји барем 70.000 добро организованих грађана са друге стране. Заједнички штаб за контролу избора релевантне опозиције би се управо бавио организацијом и мотивацијом грађана да се укључе у чување сопствене изборне воље.

СНС има око пола милиона чланова. Комплетна релевантна опозиција има око 10.000 активних чланова. Из овога је очигледно да је опозицији потребна подршка грађана који ће чувати гласачке кутије и изборни процес не за неку од опозиционих опција, већ због себе и будућности своје породице.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар