Војводина

Чега треба да се плашимо у вези са Линглонгом

Уместо увода парафраза дела закључка из једног од наших текстова из 2017 – Наша опчињеност страним инвеститорима има скоро митске размере. Страни инвеститори не долазе да нам развију економију и смање незапосленост. Страни инвеститори нам нису ни пријатељи ни непријатељи. Они долазе да би зарадили новац.

Од доласка Линглонга видели смо:

  • Да је могуће да се почне изградња фабрике вредне преко милијарду долара која ће производити преко 13 милиона гума годишње без Студије утицаја на животну средину.
  • Да је могуће градити без грађевинске дозволе.
  • Да одлука покрајинског грађевинског инспектора о забрани градње и рушењу објекта не мора да се поштује.
  • Да не мора да се поштује ни закон о раду.

Након овако нескривеног непоштовања закона Републике Србије питамо се како је могуће да на градилишту раде страни радници без личних докумената у условима сличном ропству недостојним човеку.

За све ово многи окривљују кинеске инвеститоре. Њихово понашање је (иако није оправдано) само последица. Кинези ће поштовати само оно што се од њих тражи. Ако се не тражи ништа, ништа неће ни да поштују.

Сасвим је свеједно да ли су овакав договор у име Републике Србије са њима направили моћни појединци или је договор уследио услед притиска крупног мултинационалног капитала (корпоративних интересних група), ми треба да се плашимо само слабе државе и њених институција које не функционишу.

Жмуре на очигледно кршење закона. Не смеју чак ни да приђу градилишту као да се ради о некој кинеској забити усред Србије где наши закони не важе.

Александар Коровљев
ДЈБ Зрењанин

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар