Саопштењe

Поднешена жалба Управном суду на незаконито решење РИК-а

Правни тим Суверениста је урадио текст жалбе  Управном суду на Решење РИК-а  02 број:014-247/22 од 21.01.2022.године. Жалбу је потписао и поднео народни посланик Владан Глишић. 

Због значаја приговора по јавни поредак Републике Србије, од Управног суда је захтевано да у овом предмету одржи јавну расправу. 

С обзиром да је Решење РИК-а којим је одбијен приговор на 3932 гласачка места, једнако катастрофално и у правно-техничком као и у суштинском смислу, очекујемо да Управни суд поништи ово решење, пошто му РИК није оставио другу могућност.

Наиме, пошто се из увода Решења које помиње 3418 приговора, изреке и образложења решења које помиње 3393 приговора, не може чак ни утврдити о којим је то гласачким местима РИК уопште одлучивао, постоји обавеза Управног суда да решење РИК-а у сваком случају поништи. Не постоји правна могућност коју Управни суд може искористити да би ову своју обавезу избегао.

Чак и кад би се упустио у наводе  којим је веома трапаво и неуверљиво РИК покушао да оправда ово одбијање приговора, Управни суд би нашао на такве правне бесмислице које не би могао да игнорише:

 

  • РИК је одбио приговор да су бирачки одбори фалсификовали записнике и потписе бирача зато што у записницима тих истих бирачких одбора нема ниједна примедба у вези са фалсификовањем записника и потписа бирача.
  • РИК сматра да има право да утврђује основаност кривичне пријаве уместо Републичког јавног тужилаштва и усуђује се да то чини овим решењем
  • РИК се меша у преткривични поступак и злоупотребљава чињеницу да је дошао у посед кривичне пријаве Суверениста, иако је та пријава достављена само као доказ да претходно питање није решено
  • РИК сматра да је нормално да на гласачком месту са 771 бирачем буде излазност 100% и глас за ДА на 99,5 %
  • РИК сматра да онај ко жели да успе по приговору мора да неовлашћено обрађује личне податке грађана, иако је тако нешто забрањено чланом 9 Закона о референдуму
  • РИК не прави разлику између одбијања и одбачаја приговора

Из свих ових и многих других разлога, Управни суд би морао, уколико поштује минимум законитости, усвојити жалбу и поништити решење РИК-а.

На референдуму 16.јануара је победило НЕ. Суверенисти не признају фалсификоване резултате референдума. Устав је одбрањен. Кривична пријава и приговор су правни основ за проглашење фалсификованих резултата референдума ништавим након промене власти.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар