Saopštenje

Podnešena žalba Upravnom sudu na nezakonito rešenje RIK-a

Pravni tim Suverenista je uradio tekst žalbe  Upravnom sudu na Rešenje RIK-a  02 broj:014-247/22 od 21.01.2022.godine. Žalbu je potpisao i podneo narodni poslanik Vladan Glišić. 

Zbog značaja prigovora po javni poredak Republike Srbije, od Upravnog suda je zahtevano da u ovom predmetu održi javnu raspravu. 

S obzirom da je Rešenje RIK-a kojim je odbijen prigovor na 3932 glasačka mesta, jednako katastrofalno i u pravno-tehničkom kao i u suštinskom smislu, očekujemo da Upravni sud poništi ovo rešenje, pošto mu RIK nije ostavio drugu mogućnost.

Naime, pošto se iz uvoda Rešenja koje pominje 3418 prigovora, izreke i obrazloženja rešenja koje pominje 3393 prigovora, ne može čak ni utvrditi o kojim je to glasačkim mestima RIK uopšte odlučivao, postoji obaveza Upravnog suda da rešenje RIK-a u svakom slučaju poništi. Ne postoji pravna mogućnost koju Upravni sud može iskoristiti da bi ovu svoju obavezu izbegao.

Čak i kad bi se upustio u navode  kojim je veoma trapavo i neuverljivo RIK pokušao da opravda ovo odbijanje prigovora, Upravni sud bi našao na takve pravne besmislice koje ne bi mogao da ignoriše:

 

  • RIK je odbio prigovor da su birački odbori falsifikovali zapisnike i potpise birača zato što u zapisnicima tih istih biračkih odbora nema nijedna primedba u vezi sa falsifikovanjem zapisnika i potpisa birača.
  • RIK smatra da ima pravo da utvrđuje osnovanost krivične prijave umesto Republičkog javnog tužilaštva i usuđuje se da to čini ovim rešenjem
  • RIK se meša u pretkrivični postupak i zloupotrebljava činjenicu da je došao u posed krivične prijave Suverenista, iako je ta prijava dostavljena samo kao dokaz da prethodno pitanje nije rešeno
  • RIK smatra da je normalno da na glasačkom mestu sa 771 biračem bude izlaznost 100% i glas za DA na 99,5 %
  • RIK smatra da onaj ko želi da uspe po prigovoru mora da neovlašćeno obrađuje lične podatke građana, iako je tako nešto zabranjeno članom 9 Zakona o referendumu
  • RIK ne pravi razliku između odbijanja i odbačaja prigovora

Iz svih ovih i mnogih drugih razloga, Upravni sud bi morao, ukoliko poštuje minimum zakonitosti, usvojiti žalbu i poništiti rešenje RIK-a.

Na referendumu 16.januara je pobedilo NE. Suverenisti ne priznaju falsifikovane rezultate referenduma. Ustav je odbranjen. Krivična prijava i prigovor su pravni osnov za proglašenje falsifikovanih rezultata referenduma ništavim nakon promene vlasti.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar