Источна Србија Саопштењe

Одлагање почетка грејне сезоне спорно из више разлога

Одлука да се почетак грејне сезоне у Пожаревцу одложи спорна је из више разлога. Најпре, у Одлуци о условима и начину снабдевања топлотном енергијом усвојеном од Стране Скупштине Града Пожаревца стоји да ЈП Топлификација са испоруком топлотне енергије треба да почне 15. октобра. Раније може почети и касније се завршити ако су температуре ниже од 12 степени у 21 час неколико дана за редом.
<
Даље, у уговору са грађанима, у члану 1 стоји да су међусобни односи са Јавним предузећем Топлификација уређени у складу са важећом одлуком. Уговор је правни акт који може бити измењен анексом на који обе уговорне стране треба да пристану. Дакле, с’ обзиром на то да грађани нису добили никакву понуду допуне или измене уговора ова одлука руководства дистрибутера ЈП Топлификација Пожаревац или произвођача ПД ТЕ КО Костолац је ништавна.
Наредна нелогичност лежи у чињеници да у ситуацији када грађанима није укључено даљинско грејање они су услед хладноће принуђени да укључе уређаје за грејање који троше електричну енергију. За производњу једног киловата електричне енергије је потребно отприлике три пута више угља у односу на производњу 1 киловата топлотне енергије. Дакле, уштеда не постоји. Не постоји разумно објашњење за овакав тип „уштеде“.
Уколико је у питању солидарност са грађанима који се греју на сопствено грејање могло је то и другачије да се покаже. Грађанима свакако није лакше када се смрзавају сви заједно, јер последице ће у овом случају бити скупље. Рачуни за струју већи, потрошња електричне енергије виша, лечење прехлада и потенцијална епидемија загушиће наш ионако пренапрегнут здравствени систем, итд.
Градски одбор ДЈБ у Пожаревцу захтева од руководства ЈП Топлификација у Пожаревцу да се уразуми и прекине нелегитимно и нелегално кршење уговорних обавеза са грађанима. Грејање је требало пустити прекјуче. Доста је било!
Татијана Стојадиновић, председник Градског одбора Доста је било у Пожаревцу
У Пожаревцу, 17.10.2022.