Autorski tekst Beograd Građevina Nekategorizovano Rad Reagovanje Saobraćaj Turizam Ugostiteljstvo

Loši uslovi rada na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu

Ovaj tekst će istražiti neke od glavnih izazova s kojima se zaposleni suočavaju na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, kao jedan od  najprometnijih aerodroma u regionu, igra ključnu ulogu u putničkom i teretnom avio-saobraćaju. Međutim, iza sjaja i glamura vazdušnog saobraćaja, mnogi zaposleni na ovom aerodromu suočavaju se s nizom problema i lošim uslovima rada. Posebno zabrinjavajući je nedostatak organizacije i nedovoljna podrška novim radnicima, među kojima je i veliki broj omladinaca bez radnog iskustva.

Nedostatakobuke i podrškenovimradnicima: Jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju zaposleni na aerodromu Nikola Tesla jeste nedostatak adekvatne obuke i podrške novim radnicima, posebno omladincima bez radnog iskustva. Često se dešava da se ovi radnici brzo zapošljavaju, ali im se ne pruža dovoljno vremena ili resursa za pravilno usavršavanje i upoznavanje s radnim zadacima. To dovodi do osećaja nesigurnosti, frustracije i nezadovoljstva kod novih radnika, što rezultira njihovim brzim napuštanjem posla.

Lošaorganizacijarada: Organizacija rada na Aerodromu Nikola Tesla često se opisuje kao katastrofalna. Nedostatak jasno definisanih radnih procedura, nekoordinirani rasporedi i nedostatak komunikacije između različitih odeljenja stvaraju haos i konfuziju međuzaposlenima. Ova situacija dovodi do gubitka efikasnostii produktivnosti, povećava nivo stresa i opterećenje zaposlenih, što negativno utiče na njihovu radnu motivaciju.

Nelojalnakonkurencija i niskaplata: Aerodrom NikolaTesla se suočava s jakom konkurencijom u vazdušnom saobraćaju, što dovodi do pritiska na zaposlene. Kako bi aerodrom ostao konkurentan, često se primenjuju restriktivne mere štednje, uključujući i smanjenje plata. Radnici se suočavaju s niskim primanjima u poređenju s teškim radnim uslovima i zahtevima koji se od njih očekuju. Ova neravnoteža između obima posla i nadoknade dovodi do gubitka motivacije i nezadovoljstva među zaposlenima, što dalje pogoršava radnu atmosferu na aerodromu.

Preopterećenost i nedostatakodmora: Rad na aerodromu Nikola Tesla često je veoma zahtevan i stresan. Zaposleni se suočavaju s velikim brojem putnika, gužvama, strogošću bezbednosnih procedura i nepredvidivim situacijama. Ovo rezultira preopterećenjem zaposlenih i nedostatkom vremena za odmor i oporavak. Nedostatak ravnoteže između poslovnih zahteva i vremena za odmor dovodi do povećanog stresa, umora i rizika od izgaranja među zaposlenima.

Nedostatakperspektive i razvojnihmogućnosti: Mnogi zaposleni na aerodromu Nikola Tesla suočavaju se s nedostatkom perspektive i mogućnosti za profesionalni razvoj. Nedostatak programa za usavršavanje, napredovanje i razvoj karijere dovodi do osećaja stagnacije i nezadovoljstva među radnicima. Bez mogućnosti za napredak, zaposleni se osećaju demotivisano i manje angažovano u svom radu.

 

Nedostatakgarderobezapresvlačenje i restorana: Još jedan problem koji zaposleni na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu suočavaju jeste nedostatak garderobe za presvlačenje i restorana. Mnogi zaposleni rade u sektorima koji zahtevaju specifičnu uniformu ili odeću, ali nemaju adekvatne prostorije za presvlačenje. Ovo izaziva nelagodnost i nepraktičnost, posebno za zaposlene koji putuju na posao gradskim prevozom i imaju smenski rad. Pored toga, nedostatak restorana ili barova unutar aerodroma znači da zaposleni nemaju pristupačno mesto za obrok tokom svog radnog vremena. Umesto toga, oni su primorani da kupuju hranu kao i svi gosti aerodroma, po ekonomskim cenama. Na primer, običan sendvič može koštati čak 550 dinara, što je za mnoge zaposlenene pristupačno i finansijski opterećujuće.

Finansijskoopterećenjezaposlenih: Navedene cene hrane i nedostatak popusta za zaposlene predstavljaju dodatnofinansijsko opterećenje za većinu radnika na Aerodromu Nikola Tesla. Dok se suočavaju s niskim primanjima, zaposleni moraju izdvajati veći deo svog prihoda za obrok tokom radnog vremena.

Lošprevozdoaerodroma i neslaganjesmena: Još jedan aspekt loših uslova rada i organizacije na Aerodromu  Nikola Tesla u Beogradu odnosi se na prevoz do aerodroma i neslaganje smena. Zaposleni se suočavaju s izazovima u vezi s transportom, jer postoji nedostatak pouzdanog i efikasnog prevoza do aerodroma. Ovo rezultira nepotrebnim gubicima vremena, stresom i neizvesnošću za zaposlene. Pored toga, često se dešava da smene nisu usaglašene sa rasporedom prevoza, što dovodi do situacija u kojima zaposleni dolaze čak i do 40 minuta ranije na posao, ali im se to vreme, naravno, ne plaća. S druge strane, kada zaposleni kasne zbog nedostupnosti ilikašnjenja prevoza, to im se oduzima od satnice ili se kažnjavaju. Ovakva neusklađenost smena i problema saprevozom dodatno opterećuje zaposlene i utiče na njihovu motivaciju i zadovoljstvo.

Nedostatakkomunikacije i transparentnosti: Nedostatak adekvatne komunikacije i transparentnosti predstavlja još jedna manjkavost u radnim uslovima na Aerodromu Nikola Tesla. Zaposleni često nisu pravovremeno obavešteni o promenama u rasporedu, smenama ili drugim važnim informacijama. Ovo izaziva konfuziju, nesigurnost i dodatni stres među zaposlenima. Nedostatak transparentnosti u vezi sa odlukama, politikama i procesima na aerodromu takođe otežava razumevanje zašto se određene stvari dešavaju, što dalje povećava nezadovoljstvo i nepoverenje među zaposlenima.

Problemisabezbednošću: Još jedan ozbiljan problem na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu je diskutabilna bezbednost. Zaposleni se suočavaju sa situacijama u kojima putnici stižu do aviona bez čekiranih karata, prolaze kroz kapije kao na autobuskoj stanici, bez ikakve kontrole ili nadzora. Ovakav nedostatak adekvatnih sigurnosnih procedura predstavlja ozbiljan rizik za putnike, osoblje i celokupnu operativu aerodroma. Nedostatak pune kontrole  može dovesti do neovlašćenog pristupa i potencijalno ugroziti bezbednost putnika i integritet leta.

Ovakvi propusti u bezbednosti su rezultat nedostatka adekvatne obuke i supervizije osoblja, kao i nedovoljnih resursa koji su potrebni za efikasno sprovođenje sigurnosnih procedura. Nedovoljna pažnja posvećena bezbednosti može imati ozbiljne posledice po putnike i zaposlene, uključujući rizik od ilegalnih aktivnosti, terorizma ili drugih incidenata koji mogu ugroziti integritet avio-saobraćaja.

Neophodno je da aerodrom preduzme hitne mere kako bi se obezbedila adekvatna obuka osoblja, pojačala sigurnosna kontrola i uspostavio sistem koji garantuje sigurnost svih koji koriste usluge aerodroma. Bezbednost mora biti apsolutni prioritet, kako bi se osigurala zaštita putnikai integritet avio-saobraćaja.

O autoru

Miroslav Marinković

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar