Саопштењe

ДЈБ на изборе излази у тројној коалицији са СДС и покретом Отете бебе

Гласачи на овим изборима са правом очекују окупљање. Гласачи се боје да њихов глас не остане испод цензуса.

 

Странка Доста је било је донела одлуку да на изборе заказане за 17.децембар изађе у тројној коалицији са странком СДС Бориса Тадића и покретом Отете Бебе Ане Пејић. Наше три организације су на претходним изборима и у Републици и у Београду освојиле укупно 4.9%, али су све три остале испод цензуса. На овим изборима најважнија државна тема је Косово и Метохија и ова коалиција је четврта изборна колона која је против фрнацуско-немачког плана.

ДЈБ са жаљењем још једном констатује да су пропали преговори о формирању једнe колоне која се противи француско-немачком плану. Практично сви гласачи и интелектуалци који се противе француско-немачком споразуму су били за то. Колона која је за француско-немачки споразум се окупила око Ђиласа, тако да је несхватљиво да се исто то није десило на суверенистичкој страни.  Међутим, било је јасно и месец дана пре избора да НДСС-ПОКС желе посебну колону, баш као и Двери и Заветници. Оно што је оставило горак укус у устима свих гласачи који су прижељкивали овакво окупљање су били очигледно неискрени позиви лидера парламентарних странака на окупљање, а у ствари се радило само о куповини времена и да се сакрије чињеница да то окупљање нису ни желели.

Гласачи на овим изборима са правом очекују окупљање. Гласачи се боје да њихов глас не остане испод цензуса. Они који подржавају француско-немачки план су се окупили око Ђиласа. Они који су против француско-немачког плана су све учинили да до једне колоне не дође, већ су направили своје две цензус колоне и одлучили да оставе све остале.

Што се тиче Народне странке, ДЈБ је крајем септембра контактирао НС и понудио којој предизборну коалицију, коју је НС тада и начелно прихватио. Одмах након тога смо тражили да конкретизујемо договор, објавимо нашу сарадњу и да заједно наступимо према осталим странкама у правцу прављења једне колоне. НС је одлучила да то ради сама без ДЈБ и тражила је од нас да се стрпимо. Мислимо да је то била велика грешка. Након што су пропали преговори о једној колони, преговори на које ДЈБ није био ни позван, одржан је састанак на коме је Народна странка понудила страници Доста је било једно посланичко место у првих осам, док би НС за себе задржала седам.

Након тог састанка, ДЈБ је ступио у контакт са СДС-ом и са покретом Отете бебе. Утврдили смо да се слажемо око најважније теме ових избора, а то је Косово и Метохија, и да постоје програмски услови за сарадњу. Имамо и значајне разлике, најважнија по питању ЕУ, али да је питање француско-немачког плана у овом тренутку толико важно, да треба друге разлике ставити по страни.

Након овог начелног договора, одржан је тројни састанак Радуловић, Тадић, Јеремић, на коме смо покушали да се договоримо да и НС уђе у ову коалицију. На жалост Јеремић је на састанку био искуључив да НС добије 5 посланичких места у првих 8, а да ДЈБ и СДС поделе 3, да даље НС добије 6 у првих 10, а ДЈБ и СДС поделе 4 и коначно да НС добије 7 у првих 12, а ДЈБ и СДС поделе 5. То је и био крај разговора. Жао нам је што се тако завршило, али оваква понуда нема додирних тачака са реалном снагом у бирачком телу, посебно након свих удара у вези са Алексићем и цепањем странке.

Основне програмске тачке које су спојиле коалицију ДЈБ-СДС-Отете бебе су:
– за очување КиМ, против француско-немачког плана

– против санкција Русији
– за реформу изборног система, увођење комбинованог већинско-пропорционалног система и директан избор градоначелника и председника општина

– за пристојност у политици и за политикчу културу у којој постоји нормалан дијалог власти и опозиције око најважнијих државних и националних питања, јер њих морамо решавати СЛОЖНО
– за коначно разрешења трагичног питања несталих беба

О аутору

Саша Радуловић

У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар