Saopštenje

DJB na izbore izlazi u trojnoj koaliciji sa SDS i pokretom Otete bebe

Glasači na ovim izborima sa pravom očekuju okupljanje. Glasači se boje da njihov glas ne ostane ispod cenzusa.

 

Stranka Dosta je bilo je donela odluku da na izbore zakazane za 17.decembar izađe u trojnoj koaliciji sa strankom SDS Borisa Tadića i pokretom Otete Bebe Ane Pejić. Naše tri organizacije su na prethodnim izborima i u Republici i u Beogradu osvojile ukupno 4.9%, ali su sve tri ostale ispod cenzusa. Na ovim izborima najvažnija državna tema je Kosovo i Metohija i ova koalicija je četvrta izborna kolona koja je protiv frnacusko-nemačkog plana.

DJB sa žaljenjem još jednom konstatuje da su propali pregovori o formiranju jedne kolone koja se protivi francusko-nemačkom planu. Praktično svi glasači i intelektualci koji se protive francusko-nemačkom sporazumu su bili za to. Kolona koja je za francusko-nemački sporazum se okupila oko Đilasa, tako da je neshvatljivo da se isto to nije desilo na suverenističkoj strani.  Međutim, bilo je jasno i mesec dana pre izbora da NDSS-POKS žele posebnu kolonu, baš kao i Dveri i Zavetnici. Ono što je ostavilo gorak ukus u ustima svih glasači koji su priželjkivali ovakvo okupljanje su bili očigledno neiskreni pozivi lidera parlamentarnih stranaka na okupljanje, a u stvari se radilo samo o kupovini vremena i da se sakrije činjenica da to okupljanje nisu ni želeli.

Glasači na ovim izborima sa pravom očekuju okupljanje. Glasači se boje da njihov glas ne ostane ispod cenzusa. Oni koji podržavaju francusko-nemački plan su se okupili oko Đilasa. Oni koji su protiv francusko-nemačkog plana su sve učinili da do jedne kolone ne dođe, već su napravili svoje dve cenzus kolone i odlučili da ostave sve ostale.

Što se tiče Narodne stranke, DJB je krajem septembra kontaktirao NS i ponudio kojoj predizbornu koaliciju, koju je NS tada i načelno prihvatio. Odmah nakon toga smo tražili da konkretizujemo dogovor, objavimo našu saradnju i da zajedno nastupimo prema ostalim strankama u pravcu pravljenja jedne kolone. NS je odlučila da to radi sama bez DJB i tražila je od nas da se strpimo. Mislimo da je to bila velika greška. Nakon što su propali pregovori o jednoj koloni, pregovori na koje DJB nije bio ni pozvan, održan je sastanak na kome je Narodna stranka ponudila stranici Dosta je bilo jedno poslaničko mesto u prvih osam, dok bi NS za sebe zadržala sedam.

Nakon tog sastanka, DJB je stupio u kontakt sa SDS-om i sa pokretom Otete bebe. Utvrdili smo da se slažemo oko najvažnije teme ovih izbora, a to je Kosovo i Metohija, i da postoje programski uslovi za saradnju. Imamo i značajne razlike, najvažnija po pitanju EU, ali da je pitanje francusko-nemačkog plana u ovom trenutku toliko važno, da treba druge razlike staviti po strani.

Nakon ovog načelnog dogovora, održan je trojni sastanak Radulović, Tadić, Jeremić, na kome smo pokušali da se dogovorimo da i NS uđe u ovu koaliciju. Na žalost Jeremić je na sastanku bio iskuljučiv da NS dobije 5 poslaničkih mesta u prvih 8, a da DJB i SDS podele 3, da dalje NS dobije 6 u prvih 10, a DJB i SDS podele 4 i konačno da NS dobije 7 u prvih 12, a DJB i SDS podele 5. To je i bio kraj razgovora. Žao nam je što se tako završilo, ali ovakva ponuda nema dodirnih tačaka sa realnom snagom u biračkom telu, posebno nakon svih udara u vezi sa Aleksićem i cepanjem stranke.

Osnovne programske tačke koje su spojile koaliciju DJB-SDS-Otete bebe su:
– za očuvanje KiM, protiv francusko-nemačkog plana

– protiv sankcija Rusiji
– za reformu izbornog sistema, uvođenje kombinovanog većinsko-proporcionalnog sistema i direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština

– za pristojnost u politici i za politikču kulturu u kojoj postoji normalan dijalog vlasti i opozicije oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja, jer njih moramo rešavati SLOŽNO
– za konačno razrešenja tragičnog pitanja nestalih beba

Oznake

O autoru

Saša Radulović

U Skupštini se najsnažnije suprotstavio partijskom zapošljavanju, borio se protiv pljačkaških zakona, protiv subvencija stranim firmama u kojima naši radnici rade za minimalac, za vraćanje neustavno otetih penzija i plata. Podneo je brojne ustavne inicijative i krivične prijave protiv Aleksandra Vučića.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar