Војводина Кампања Саопштењe

Радуловић предлаже развојне инвестиционе фондове за ИТ сектор

IT sastanakНосилац изборне листе „Доста је било“ Саша Радуловић разговарао је у понедељак у Новом Саду са представницима ИТ компанија и са њима поделио своја искуства из САД-а.

Носилац изборне листе „Доста је било“ Саша Радуловић разговарао је у понедељак у Новом Саду са представницима ИТ компанија и са њима поделио своја искуства из САД-а где је радио у „Силиконској долини“.

Своју прву комапнију, коју је започео у гаражи, а финасирао уз помоћ Venture Capital фондова, на крају је купио чувени Adobe. „Почетни договори са одређеним фирмама су послови на којма ви у ствари губите новац. Тек када прођете средњи ниво у тим фондовима можете очекивати профит“, поручио је Радуловић окупљеним предузетницима и иноваторима.

Нагласио да би сличне фондове требало направити и у Србији: „Ради се о инвестиционим фондовима. Људи би креирали приватни инвестициони фонд у Србији, који би радио у региону, јер је Србија премала. Привлачимо их тако што коинвестирамо са њима, држава даје одређени новац. Они потпуно независно од државе одлучују у кога да инвестирају. Привлачење иде тако што разговарате са њима, а онда се објаве јавни конкурси на којима се потпуно транспарентно додељују средства.“

Радуловић је понудио решење и за многе проблеме који погађају ИТ сектор: „Мора да се промени Закон о девизном пословању, морају да се промене процедуре у Народној банци, али они то не желе да ураде. Имамо проблем са продајом робе на интернету. Продате робу и имате обавезу да им омогућите да вам врате ту робу, ако са њом нешто није у реду. Ако вам се роба враћа, онда се то третира као увоз. И онда морате да попуните све формуларе око тога.“ рекао је Радуловић и додао да су девизни приливи, пословање са картицама у Србији на нивоу пословања у прошлом веку и да се морају модернизовати.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар
  • Aman ljudi a sta je to Вентуре Цапитал? :)) Valjda Venture Capital ili венчер капитал ili kako bi vec bila transkripcija…

  • Хиљаде малих идеја чине велику могућност избора. Данас на жалост ни идеја ни могућности да се нашто покуша.

  • Колико ја знам – Закон о интернету (интернет пословању) још увек није донет. Када сам пре пар година покушао да продам једну компјутерску апликацију (путем смс поруке) провајдер ми је тражио 60% провизије. Интерен продавница у правом смислу речи се не може програмирати у Србији јер процесор за плаћање робе електронском картицом има само банка Интеса (ако се у међувремену нешто није променило) али је услов за коришћење ове услуге 2.000.000. ЕВРА укупног годишњег прихода предузећа. PayPal у Србиј функционише само једносмерно – можете плаћати робу путем њега али не и продавати (предуслов да овај сервис заживи је закон о интернету).
    Не слажем се са идејом о формирању развојних фондова јер главни проблем интернет послвања у Србији није недостатак новца већ законска регулатива, недостатак идеја и запањујућа количина незнања у свим информатичким секторима а нарочито великим системима који би требало да носе интернет пословање. Када сам питао инжењере у Телекому за закуп домена и хостинга на њиховом серверу – они су се чудом чудили о чему то говорим. Када сам напокон видео њихову понуду хостинг услуга онда сам се ја чудом чудио како је уопште могуће на њему поставити било какав сајт – због неажурности верзија MY SQL-a и PHP-а Такође, чињеница је да је у Србији тешко пронаћи тржиште за било шта. У Америци, Немачкој, Канади и осталим богатим и великим тржиштима је лакше пословати и развијати сопствени бизнис него у Србији. Када у Србији урадите нешто креативно веће су шансе да Вас прогласе лудим него да ико обрати пажњу на Ваш пројекат……….
    Излаз видим само у удруживању инвентивних људи и пројеката, прихватању ризика и пословању искључиво на бази чистог профита. Нисам присталица фондовског начина финансирања пројеката………..