Politika

Iza kulisa vlade

Nakon što sam podneo ostavku na mesto Ministra privrede, Dušan Pavlović, koji je bio savetnik u mom kabinetu, je tražio izdavača za knjigu koju je pisao o našem boravku u vladi Srbije. Štivo je svima izgleda bilo interesantno, ali su rekli da ne smeju da objave knjigu. Autocenzura i sveprisutan strah praćen dirigovanim tabloidnim blatom, medijskim mrakom i odsustvom bilo kakve smislene kritike supermena iz Feketića, obesmišljava demokratiju u Srbiji i pravi farsu od izbora. Ja sam mislio da je društvo naučilo lekcije medijskog mraka 90-tih. Izgleda da sam se prevario.

Nakon mog izlaska iz vlade, naslušao sam se svakojakih gluposti o razlozima za ulazak i izlazak iz vlade. Od toga da sam hteo u politiku još pre 5 meseci samo zbog samopromocije, da me je Vučić iskoristio, do toga da sam u stvari sa njim dogovorio ovaj izlazak.

Istina je da sam iskoristio priliku koja mi se ukazala. Ušao sam u vladu da pokušam da uradim posao sređivanja privrede. Da pokušam da sprovedem ono o čemu sam godinama pisao. Da pokušam da ispravim ono što sam godinama kritikovao. Nisam uspeo. U ovom prvom pokušaju 🙂 Međutim, video sam sistem iznutra, sistem vlade i ministarstava koji nisam poznavao ranije. Poznavao sam rad mnogih institucija iznutra i pre nego što sam ušao u vladu. Ali same vlade nisam. Ja političkih kontakata pre ulaska u vladu praktično nisam ni imao.

Da me interesuje parazitiranje u tom sistemu, ja bih i dalje bio u vladi. Ne bih govorio o Zakonu o radu koji je pisalo Krkobabićevo ministarstvo, znači SPS-JS-PUPS, ne ja i moje ministarstvo. Ne bih zaustavljao subvencije. Ne bih zaustavljao arčenje novca iz Fonda za razvoj. Pustio bih kredit firmi koja zakupljuje Fidelinku. Ne bih ukidao nepotrebne državne agencije. Ne bih se suprotstavio Vučiću. Pustio bih sve njegove tajne štetne ugovore. Pustio bih i sve njegove kadrove. Da delim pare. Da rasimovski saosećam sa privredom i pričam vam o čudima stranih investitora. Mogao sam da budem Laza 2.

Umesto toga, borio sam se iznutra da promenim sistem. Kada sam zaključio da je borba izgubila smisao, a to se desilo kada je poslednja reforma pala, odlučio sam da izađem iz vlade i da sa građanima podelim svoje iskustvo boravka u vladi. A ono se kratko može opisati rečima: car je go.

Dušan Pavlović je na svom blogu objavio jedno poglavlje iz knjige koju piše. Ono će vam dati jedan mali pogled iza kulisa na teatar apsurda koji se zove vlada Republike Srbije. Uživajte.
Blog Dušana Pavlovića

Glava 6 Sednice Vlade Srbije

 

Pozivamo vas da na ovim izborima glasate ZA. Da date svoj glas onoj listi u koju verujete. Da ne bacate glas na stranke koje se dodvoravaju Aleksandru Vučiću. Time bacate ceo vaš glas, ne pola. Bolje je onda da date glas originalu, nego kopijama. Kampanja straha i strateškog glasanja je posledica činjenice da nemaju ničim drugim da se pohvale. A strah ih je da ćete im sa pravom okrenuti leđa. Glasajte ZA, ne PROTIV.

Saša Radulović

Oznake

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar