Безбедност Саопштењe

„Држава – то сам ја!“

Влада Србије и Александар Вучић настављају разградњу и урушавање институција државе

letat, cest moi

Покрет „Доста је било“ захтева од Владе Републике Србије да хитно стави ван снаге противуставну и противзакониту одлуку донету на седници Владе 7. августа, којом је премијер Александар Вучић сам себе поставио за шефа тзв. „Координационог тела за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције“ и на тај начин наставио да брутално подрива и урушава владавину права, најважнији темељ слободног, демократског друштва.

Александар Вучић са позиције премијера не може бити координатор спровођења Националне стретегије за борбу против корупције јер то забрањују Устав, закон, па чак и сама Стратегија коју је прошле године усвојила Народна cкупштина. Ова улога ниједним актом није институционално поверена премијеру, већ искључиво Министарству правде, Агенцији за борбу против корупције и Савету за борбу против корупције Владе Србије.

Према Закону о Aгенцији за борбу против корупције (члан 5.), надзор над спровођењем Националне стратегије за борбу против корупције Акционог плана за спровођење Стратегије и секторских акционих планова, јесте прва и основна надлежност Агенције за борбу против корупције, која треба да функционише као самосталан и независан државни орган. Самом Стратегијом је предвиђено да се полугодишњи и годишњи извештаји о спровођењу Стратегије подносе Агенцији која саставља посебан извештај и подноси га на расправу и усвајање Народној скупштини (стр. 20-21).

Национална стратегија утврђује да ће Министарство надлежно за послове правосуђа бити координатор у оквиру Владе Србије „задужен за међусобну комуникацију, размену искустава и информација о активностима предузетим ради спровођења Стратегије и акционог плана“.„Министарство надлежно за послове правосуђа и државну управу оформиће одговарајућу организациону јединицу која ће бити задужена за координацију спровођења Стратегије и која ће бити контакт тачка за сарадњу са органима власти и носиоцима јавних овлашћења и међународним организацијама“, пише у тексту Националне стрaтегије (стр.20.).

Истим документом се предвиђа да Савет за борбу против корупцијекао саветодавно радно тело предлаже Влади активности и мере које треба предузети у циљу ефикасне борбе против корупције, прати њихово спровођење и даје иницијативе за доношење прописа, програма и других аката и мера у тој области.Дакле, нигде у оквиру 22 странице текста Националне стрaтегије коју је усвојила Народна скупштина (потписао доктор Небојша Стефановић), не пише да је Александар Вучић тзв. координатор, нити пише да Влада оснива тзв. Вучићево Координационо тело за спровођење Стратегије. А све се ово дешава у тренутку када институције треба да размотре препоруке из извештаја Европске комисије о скринингу за поглавље 23, које регулише правосуђе, борбу против корупције и основна права.

Покрет „Доста је било“ подсећа да ово није први пут да Александар Вучић демонстрира осионост тако што суспендује важећу легислативу у држави – он је то чинио и у претходној Влади тако што је са позиције ППВ-апротивправно себе прокламовао за тзв. координатора за борбу против корупције, након чега са својим кабинетом преузима посао Министра привреде и Агенције ѕа приватизацију, поставља директоре јавних предузећа против којих се воде истраге за 24 спорне приватизације, са својим кабинетом потписује тајне уговоре, управља медијима, не силази са малих екрана и насловних страница, и свим тим директно суспендује Устав и законе. Двогодишње настојање Владе да сви у држави рапорт морају да подносе искључиво и лично Александру Вучићу, уместо институцијама система, и да све одлуке доноси искључиво Александар Вучић, оставиће далекосежне последице по правни систем, а све зарад жеље да се страхом, импровизацијом и демагогијом на власти одрже једнa странке и њен лидер.

Оваквим одлукама Владе премијер шаљe јасну поруку: „Држава – то сам ја!“

 

Прилог:

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД 2013. ДО 2018. ГОДИНЕ

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ocekujem najprljaviji moguci odgovor koji ce potpisati neko od poltrona iz SNS. Ni jedan argument u saopstenju Restarta nece komentarisati, ali ce autore saopstenja po staroj otrcasnoj radikalskoj navici prozvati neprijateljima drzave. Gradjani Srbije su opijeni obecanjima SNS i dok shvate da je Aleksandar Vucic njihova njaveca zabluda i promasena investicija bice im kasno. Srbija je nazalost jos uvijek razjedinjena a najvise njen intelektualni deo koji narodu treba da otvori oci. Restrart treba da pokrene inicijativu da se to stanje promijeni, inace i mladim a i starim jedina solucija bice odlazak vani. Ovakvo stanje za svakog normalnog gradjanina i njegovo mentalno zdravlje je neodrzivo.

  • Ovo saopštenje samo pokazuje količinu nekompetentnosti i neodgovornosti partokratske vlasti. Pošto im vreme ističe mnogo brže nego što su prognozeri očekivali potrebno je da se zajednica pripremi za njihov silazak. To znači, da treba pripremiti odgovorne, stručne, psihološki stabilne i socijalno prihvatljive naslednike. Problema ima dva: Prvi, za funkcionisanje države potrebno je oko 10.000 ljudi – u upravi ih imamo trenutno oko 50%. Drugo, vreme curi.