Војводина Пољопривреда Саопштењe

Не дамо земљу испод жита у Кули

У суботу 26. jула, Покрет „Доста је било – Саша Радуловић” организовао је заједно са пољопривредницима из Куле трибину посвећену штетној и противуставној продаји и давању у закуп преко 10.000 хектара војвођанског земљишта арапској фирми ,,Ал Равафед”.

Трибина је одржана у Кули и представљала је један од низа јавних скупова које је Покрет „Доста је било – Саша Радуловић” организовао у периоду од 18. до 26. јула у 13 градова Србије. Акција ,,Не дамо земљу испод жита” организована је како би се спречила незаконита продаја и издавање земљишта у закуп по нижој цени. Ради се o 3800 хектара земље са силосима и објектима четири предузећа у реструктуирању (Бачка АД – Сивац, Јадран АД – Нова Гајдобра, Млади Борац АД – Сонта и Агробачка АД – Бач), 3800 хектара државне земље у Карађорђеву и  2000 хектара државне земље у Кули. Грађани Новог Сада, Сомбора, Суботице, Кикинде, Зрењанина, Панчева, Вршца, Сремске Митровице, Шапца, Крагујевца, Ниша, Београда и Куле потписивали су петицију против тајне продаје земљишта непосредном погодбом арапској фирми ,,Ал Равафед” и захтев за транспарентном продајом земљишта на јавном тендеру на коме могу да учествују и домаћа индивидуална пољопривредна домаћинства.

Скупу се присуствовали пољопривредници Вуксановић Владимир, Миодраг Пејин и Радомир Божовић.

На трибини су говорили Саша Радуловић, председник Покрета, и представници Удружења пољопривредних произвођача  Вуксановић Владимир, Миодраг Пејин и Радомир Божовић. Они су најавили наредне кораке које ће заједно преузети:

1. Питање уставности

Као први корак најављено је покретање питања уставности споразума из марта 2013. године под којим власт покушава да подведе ову продају, а у ком пише да закони Републике Србије не важе за компаније које долазе из Уједњих Арапских Емирата. Уз најављену пријаву Уставном суду, биће поднета и петиција од преко 5000 потписа како би се ова неустаавна и незаконита продаја зауставила. Поред тога, најављено је слање писама свим надлежним институцијама, од Агенцције за приватизацију до Министарства привреде и Министарства пољопривреде, у којима ће бити најављено подношење кривичних пријава због кршења Закона о приватизацији и Закона о пољопривредном земљишту, као и због злоупотребе службеног положаја, ако се оваква продаја спроведе.

2. Конзорцијум

Други корак је формирање конзорцијума локалних пољопривредника који ће дати валидну понуду, са бољим условима од услова које добија арапска фирма ,,Ал Равафед”, чиме би се зауставила незаконита продаја. Формирање конзорцијума у коме су само домаћа индивидуална домаћинства и који је спреман да купи земљу за далеко вишу цену од оне понуђене арапској фирми, дало би домаћим пољопривредницима легитимитет странке у поступку приватизације, која заједно са радницима, акционарима и повериоцима има интерес да заустави ову нелегалну продају имовине ова четири предузећа у реструктуирању. На овај начин би се спречио и закуп пољопривредног земљишта у Кули јер арапска фирма ,,Ал Равафед” улази у овај посао само зато што земљу добија далеко испод тржишне цене. По истом принципу  ће се покренути питање земље у Карађорђеву.

На трибини је посебно је напоменуто да нико није против страних инвеститора, већ против тајних уговора и послова “испод жита”, као и против кршења закона и Устава.

 

Погледајте видео листу са трибине:

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Поштовани,

  Подржавам:
  1.Питање уставности
  2. Конзорцијум.
  Много је крви и зноја проливено да се земља култивише и одбрани.
  Немамо право да мирно гледамо продају крви и зноја наших предака
  зарад користи неодговорне власти.(Неодговорнију нисам спознао,а и неваспитанију)
  Њима је баш добро!
  Нама није добро!
  Срдачан поздрав од Славише Петровић