Vojvodina Poljoprivreda Saopštenje

Ne damo zemlju ispod žita u Kuli

U subotu 26. jula, Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović” organizovao je zajedno sa poljoprivrednicima iz Kule tribinu posvećenu štetnoj i protivustavnoj prodaji i davanju u zakup preko 10.000 hektara vojvođanskog zemljišta arapskoj firmi ,,Al Ravafed”.

Tribina je održana u Kuli i predstavljala je jedan od niza javnih skupova koje je Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović” organizovao u periodu od 18. do 26. jula u 13 gradova Srbije. Akcija ,,Ne damo zemlju ispod žita” organizovana je kako bi se sprečila nezakonita prodaja i izdavanje zemljišta u zakup po nižoj ceni. Radi se o 3800 hektara zemlje sa silosima i objektima četiri preduzeća u restruktuiranju (Bačka AD – Sivac, Jadran AD – Nova Gajdobra, Mladi Borac AD – Sonta i Agrobačka AD – Bač), 3800 hektara državne zemlje u Karađorđevu i  2000 hektara državne zemlje u Kuli. Građani Novog Sada, Sombora, Subotice, Kikinde, Zrenjanina, Pančeva, Vršca, Sremske Mitrovice, Šapca, Kragujevca, Niša, Beograda i Kule potpisivali su peticiju protiv tajne prodaje zemljišta neposrednom pogodbom arapskoj firmi ,,Al Ravafed” i zahtev za transparentnom prodajom zemljišta na javnom tenderu na kome mogu da učestvuju i domaća individualna poljoprivredna domaćinstva.

Skupu se prisustvovali poljoprivrednici Vuksanović Vladimir, Miodrag Pejin i Radomir Božović.

Na tribini su govorili Saša Radulović, predsednik Pokreta, i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača  Vuksanović Vladimir, Miodrag Pejin i Radomir Božović. Oni su najavili naredne korake koje će zajedno preuzeti:

1. Pitanje ustavnosti

Kao prvi korak najavljeno je pokretanje pitanja ustavnosti sporazuma iz marta 2013. godine pod kojim vlast pokušava da podvede ovu prodaju, a u kom piše da zakoni Republike Srbije ne važe za kompanije koje dolaze iz Ujednjih Arapskih Emirata. Uz najavljenu prijavu Ustavnom sudu, biće podneta i peticija od preko 5000 potpisa kako bi se ova neustaavna i nezakonita prodaja zaustavila. Pored toga, najavljeno je slanje pisama svim nadležnim institucijama, od Agenccije za privatizaciju do Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, u kojima će biti najavljeno podnošenje krivičnih prijava zbog kršenja Zakona o privatizaciji i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i zbog zloupotrebe službenog položaja, ako se ovakva prodaja sprovede.

2. Konzorcijum

Drugi korak je formiranje konzorcijuma lokalnih poljoprivrednika koji će dati validnu ponudu, sa boljim uslovima od uslova koje dobija arapska firma ,,Al Ravafed”, čime bi se zaustavila nezakonita prodaja. Formiranje konzorcijuma u kome su samo domaća individualna domaćinstva i koji je spreman da kupi zemlju za daleko višu cenu od one ponuđene arapskoj firmi, dalo bi domaćim poljoprivrednicima legitimitet stranke u postupku privatizacije, koja zajedno sa radnicima, akcionarima i poveriocima ima interes da zaustavi ovu nelegalnu prodaju imovine ova četiri preduzeća u restruktuiranju. Na ovaj način bi se sprečio i zakup poljoprivrednog zemljišta u Kuli jer arapska firma ,,Al Ravafed” ulazi u ovaj posao samo zato što zemlju dobija daleko ispod tržišne cene. Po istom principu  će se pokrenuti pitanje zemlje u Karađorđevu.

Na tribini je posebno je napomenuto da niko nije protiv stranih investitora, već protiv tajnih ugovora i poslova “ispod žita”, kao i protiv kršenja zakona i Ustava.

 

Pogledajte video listu sa tribine:

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kako je Vučić izvadio Džombu iz šešira u vezi priče sa zakupom? Na koji način on povezuje Džombu sa protestima?

  • Poštovani,

    Podržavam:
    1.Pitanje ustavnosti
    2. Konzorcijum.
    Mnogo je krvi i znoja proliveno da se zemlja kultiviše i odbrani.
    Nemamo pravo da mirno gledamo prodaju krvi i znoja naših predaka
    zarad koristi neodgovorne vlasti.(Neodgovorniju nisam spoznao,a i nevaspitaniju)
    Njima je baš dobro!
    Nama nije dobro!
    Srdačan pozdrav od Slaviše Petrović