Bezbednost Saopštenje

„Država – to sam ja!“

Vlada Srbije i Aleksandar Vučić nastavljaju razgradnju i urušavanje institucija države

letat, cest moi

Pokret „Dosta je bilo“ zahteva od Vlade Republike Srbije da hitno stavi van snage protivustavnu i protivzakonitu odluku donetu na sednici Vlade 7. avgusta, kojom je premijer Aleksandar Vučić sam sebe postavio za šefa tzv. „Koordinacionog tela za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije“ i na taj način nastavio da brutalno podriva i urušava vladavinu prava, najvažniji temelj slobodnog, demokratskog društva.

Aleksandar Vučić sa pozicije premijera ne može biti koordinator sprovođenja Nacionalne stretegije za borbu protiv korupcije jer to zabranjuju Ustav, zakon, pa čak i sama Strategija koju je prošle godine usvojila Narodna ckupština. Ova uloga nijednim aktom nije institucionalno poverena premijeru, već isključivo Ministarstvu pravde, Agenciji za borbu protiv korupcije i Savetu za borbu protiv korupcije Vlade Srbije.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (član 5.), nadzor nad sprovođenjem Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije Akcionog plana za sprovođenje Strategije i sektorskih akcionih planova, jeste prva i osnovna nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije, koja treba da funkcioniše kao samostalan i nezavisan državni organ. Samom Strategijom je predviđeno da se polugodišnji i godišnji izveštaji o sprovođenju Strategije podnose Agenciji koja sastavlja poseban izveštaj i podnosi ga na raspravu i usvajanje Narodnoj skupštini (str. 20-21).

Nacionalna strategija utvrđuje da će Ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa biti koordinator u okviru Vlade Srbije „zadužen za međusobnu komunikaciju, razmenu iskustava i informacija o aktivnostima preduzetim radi sprovođenja Strategije i akcionog plana“.„Ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa i državnu upravu oformiće odgovarajuću organizacionu jedinicu koja će biti zadužena za koordinaciju sprovođenja Strategije i koja će biti kontakt tačka za saradnju sa organima vlasti i nosiocima javnih ovlašćenja i međunarodnim organizacijama“, piše u tekstu Nacionalne strategije (str.20.).

Istim dokumentom se predviđa da Savet za borbu protiv korupcijekao savetodavno radno telo predlaže Vladi aktivnosti i mere koje treba preduzeti u cilju efikasne borbe protiv korupcije, prati njihovo sprovođenje i daje inicijative za donošenje propisa, programa i drugih akata i mera u toj oblasti.Dakle, nigde u okviru 22 stranice teksta Nacionalne strategije koju je usvojila Narodna skupština (potpisao doktor Nebojša Stefanović), ne piše da je Aleksandar Vučić tzv. koordinator, niti piše da Vlada osniva tzv. Vučićevo Koordinaciono telo za sprovođenje Strategije. A sve se ovo dešava u trenutku kada institucije treba da razmotre preporuke iz izveštaja Evropske komisije o skriningu za poglavlje 23, koje reguliše pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

Pokret „Dosta je bilo“ podseća da ovo nije prvi put da Aleksandar Vučić demonstrira osionost tako što suspenduje važeću legislativu u državi – on je to činio i u prethodnoj Vladi tako što je sa pozicije PPV-aprotivpravno sebe proklamovao za tzv. koordinatora za borbu protiv korupcije, nakon čega sa svojim kabinetom preuzima posao Ministra privrede i Agencije ѕa privatizaciju, postavlja direktore javnih preduzeća protiv kojih se vode istrage za 24 sporne privatizacije, sa svojim kabinetom potpisuje tajne ugovore, upravlja medijima, ne silazi sa malih ekrana i naslovnih stranica, i svim tim direktno suspenduje Ustav i zakone. Dvogodišnje nastojanje Vlade da svi u državi raport moraju da podnose isključivo i lično Aleksandru Vučiću, umesto institucijama sistema, i da sve odluke donosi isključivo Aleksandar Vučić, ostaviće dalekosežne posledice po pravni sistem, a sve zarad želje da se strahom, improvizacijom i demagogijom na vlasti održe jedna stranke i njen lider.

Ovakvim odlukama Vlade premijer šalje jasnu poruku: „Država – to sam ja!“

 

Prilog:

NACIONALNA STRATEGIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD OD 2013. DO 2018. GODINE

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ocekujem najprljaviji moguci odgovor koji ce potpisati neko od poltrona iz SNS. Ni jedan argument u saopstenju Restarta nece komentarisati, ali ce autore saopstenja po staroj otrcasnoj radikalskoj navici prozvati neprijateljima drzave. Gradjani Srbije su opijeni obecanjima SNS i dok shvate da je Aleksandar Vucic njihova njaveca zabluda i promasena investicija bice im kasno. Srbija je nazalost jos uvijek razjedinjena a najvise njen intelektualni deo koji narodu treba da otvori oci. Restrart treba da pokrene inicijativu da se to stanje promijeni, inace i mladim a i starim jedina solucija bice odlazak vani. Ovakvo stanje za svakog normalnog gradjanina i njegovo mentalno zdravlje je neodrzivo.

  • Ovo saopštenje samo pokazuje količinu nekompetentnosti i neodgovornosti partokratske vlasti. Pošto im vreme ističe mnogo brže nego što su prognozeri očekivali potrebno je da se zajednica pripremi za njihov silazak. To znači, da treba pripremiti odgovorne, stručne, psihološki stabilne i socijalno prihvatljive naslednike. Problema ima dva: Prvi, za funkcionisanje države potrebno je oko 10.000 ljudi – u upravi ih imamo trenutno oko 50%. Drugo, vreme curi.