VIDEO Ekonomija Izjava

Debata: Tajni ugovori sa "Arapima"

Pošto premijer ne sme da izađe bilo kome na crtu, a posebno Saši Raduloviću, javnost je potpuno uskraćena za javne debate. Ovim tekstom pokušavamo da pokažemo kako bi takva jedna javna debata između premijera i Saše Radulovića izgledala, kada bi premijer smogao hrabrosti da izađe na crtu.

„Arapski“ strujomeri – ugovor ili memorandum iliti nije šija nego vrat

Voditeljka: Što se tiče Ujedinjenih Arapskih Emirata, kakve sve dogovore imamo s njima i kakve sve…

Vučić: Nemamo dogovore, imamo ugovore, a dogovore imamo…

Voditeljka: … to su ugovori koji, na primer, za sada ne znamo šta će biti sa strujomerima, budući da je to…

Vučić: Kakvi strujomeri?

Voditeljka: … jedna od priča koja se pominje?

Vučić: A šta je sa strujomerima, izvin’te?

Voditeljka: Pa šta njih sve zanima?

Vučić: Čekajte, Vi sa mnom… razgovarate sa predsednikom Vlade šta nekoga zanima?

Voditeljka: Da. AV: Ne znam šta ih zanima. Je l’ ima neki ugovor oko nekih strujomera?

Voditeljka: Možda ima. Ako ga ima, možda je tajni. Koliko smo istraživali, naše kolege iz…

Vučić: Nema nikakav ugovor.

Voditeljka: Ne postoji nikakav tajni ugovor između EPS-a i arapske firme?

Vučić: Apsolutno nikakav.

Radulović: Potpisan je memorandum između jedne arapske kompanije i EPS-a o nabavci brojila, pri čemu je ta arapska kompanija, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – posrednik u poslu. Kao što smo preko posrednika butika u Mađarskoj kupovali lokomotive, sad treba brojila da kupujemo preko jednog posrednika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ugovor je težak pola milijarde evra. I to je samo jedan od niza tajnih ugovora i dogovora koji se preturaju preko protivustavnog sporazuma koji je ratifikovala Skupština između Ujedinjenih Arapskih Emirata i države Srbije. Očigledno smo napravili poligon da kao jedna banana država preko toga proturamo sve tajne i štetne ugovore po Republiku Srbiju. Znači, postoji memorandum, još uvek ne postoji ugovor. Ugovor se potpisuje nakon memoranduma. Tražen je taj ugovor i od EPS-a i od Vlade Srbije i Vlada ga ignoriše. Zaista, krajnje je licemerno i neprihvatljivo za premijera da na ovakav način odgovara na ovako jednostavno pitanje i da se kači za to da li se radi o tome da li je dobio pitanje za ugovor ili je dobio pitanje za memorandum.

Ne damo zemlju ispod žita

Voditeljka: Šta će biti još sa državnim zemljištem u Vojvodini?

Vučić: A šta će biti?

Voditeljka: Pa, pre neki dan ste imenovali Nikolu DŽombu kao čoveka koji sprečava ugovore sa Arapima…

Vučić: Pa, pokušavao je ali ništa ne može da spreči, naravno. Smešno je da pokušavate da sprečite nešto što je veoma dobro za našu zemlju. Reč je o veoma važnom i veoma dobrom ugovoru. Kad su prepošteni vladali ovom zemljom oni su raspisali tender za “Bačku Sivac” i prodali su za 14 miliona evra to i zemljište i rekao bih celo preduzeće, a onda je preduzeće otišlo u stečaj, radnici ne primaju platu, dugovi su 15 miliona evra i sad to preuzima Avravafed, i neke druge stvari još… Platili su veoma visoku cenu. Pored toga ulažu 4.000 eura po hektaru za navodnjavanje, što ostaje Srbiji. Pri tome nisu dobili 100%, nego 80%, a mi 20%. Ništa ne mogu da otuđe bez odluke Srbije. Srbija ima takozvani “zlatni glas”. Takođe, moraju da ulože još 42 miliona evra dodatnih u fabriku za preradu voća, fabriku za preradu povrća i da zaposle novih 100 ljudi. Ja mislim da je to izvanredan ugovor, i ja sam vam rekao sad najvažnije elemente tog ugovora i taj ugovor zaista postoji.

Radulović: Pa, priča o tome kako neki gospodin DŽomba, kako ga zove premijer, a pre toga je pričao o gospodinu Kosmajcu i tako, imamo dosta gospode u Srbiji, se protivi tom ugovoru je potpuno netačna. Akciju protiv prodaje zemlje ispod žita vodimo mi, pokret “Dosta je bilo” na čijem sam čelu. U toj akciji učestvuju mnogi – mnoga poljoprivredna domaćinstva iz Vojvodine, veliki broj njih iz Kule – koji se bore protiv ovakve prodaje zemlje. Ako je zaista istina da su ovi ugovori dobri za Srbiju – tajni ugovori koje potpisuje premijer – zašto ih onda ne objavi kako bi svi građani Srbije mogli da vide šta u njima piše.

Ono što premijer prećutkuje je da, pored toga što se prodaje 3.700 hektara zemlje od “Bačke” iz Sivca i nekih drugih firmi, prodaju se i silosi i upravne zgrade, i to sve skupa za 22 miliona evra. Pri čemu smo u oktobru mesecu, dok sam bio ministar, procenili te silose i zgrade na 5 miliona evra. Oni se prodaju za 20 posto procenjene vrednosti, a ostatak zemlje se daje po ceni manjoj od 6.000 evra po hektaru. Naša poljoprivredna domaćinstva iz opštine Kula su spremna da plate preko 10.000 evra za tu zemlju, ali ne mogu da učestvuju i da daju svoje ponude. Ako je ova ponuda zaista tako dobra ili, kako kaže premijer – da su preplatili, onda bi trebalo otvoriti javni tender, pa da vidimo da li je zaista preplaćeno ili se radi o poklanjanju zemlje njegovim prijateljima.

Drugi deo, takođe, koji nije pomenuo premijer, jeste da u Karađorđevu ministarstvo odbrane daje dodatnih 3.800 hektara našim prijateljima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pri čemu ne treba ništa da plate za tu zemlju, nego će deliti profit 20 odsto. Ja ne znam ni za jedno domaće poljoprivredno domaćinstvo koje ne bi volelo da dobije zemlju od države, da ne mora ništa da plati za nju i da samo deli profit sa državom, ako ga bude, i to samo 20 odsto.

Međutim, ni to nije bilo dosta, nego su videli i nekih preko 2.000 hektara zemlje koja se graniči sa zemljom “Bačke” iz Sivca, koja se trenutno izdaje po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, pa su hteli i tu zemlju. Tu zemlju su naša poljoprivredna domaćinstva izlicitirala po ceni od 400 evra po hektaru i obrađuju je po toj ceni, oni hoće da je daju Arapima za 250.

Kada pogledate čitav taj dil, onda vidite da je to duboko štetan ugovor i za naše poljoprivrednike i za državu Srbiju. Vaditi se na to kako je sprovedena pljačkaška privatizacija “Bačke” iz Sivca pre pet – šest godina je zaista degutantno. Svi znaju da se to tako desilo, da je zemlja data ispod cene i sad treba da ponavljamo istu stvar još jednom i da ponovo zaobilazimo i domaće poljoprivrednike, i da zaobilazimo i akcionare i poverioce “Bačke” iz Sivca. Znači, ovde se krši Ustav, krše se zakoni o privatizaciji, Zakon o privatnom i javnom partnerstvu, krši se Zakon o poljoprivrednom zemljištu, i sve pokušavaju da podvuku pod ovaj protivustavan sporazum koji je potpisan između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i po kom praktično kažemo da za kompanije koje dolaze iz Emirata, ne važe zakoni Srbije.

Pokret “Dosta je bilo” je pokrenuo potpisivanje peticije protiv ove tajne prodaje zemlje. Prikupili smo gotovo 7.000 potpisa. Prikupljanje potpisa i dalje traje. Uputićemo ustavnu, odnosno inicijativu Ustavnom sudu da oceni zakonitost tog ugovora, i borimo se protiv svih tajnih ugovora, uključujući ovaj. Radi se o štetnim ugovorima i radi se o tome da godinama ne dajemo našim poljoprivrednim domaćinstvima da obrađuju zemlju, ne radimo restituciju – znači ne vraćamo zemlju onima kojima je oteta – takođe nismo rešili pitanje zadružne svojine, i pokušavamo ovako preko kolena, preko tajnih ugovora i neustavnog sporazuma da damo zemlju kompanijama koje i nemaju neko iskustvo u ovoj oblasti. Centar poljoprivredne politike u Srbiji moraju da budu individualna poljoprivredna domaćinstva, moramo ka njima da se okrenemo, a što se tiče velikih kompanija i velikih korporacija, kako domaćih tako i stranih, one će se već snaći na tržištu. Nama treba politika koja će ojačati taj sektor individualnih poljoprivrednih domaćinstava.

Štetan tajni ugovor sa Etihadom

Vučić: Kao što postoji ugovor o JAT-u, odnosno Er Srbiji, za koji sam siguran da su svi ljudi u Srbiji veoma zadovoljni jer smo od jednog velikog, dugogodišnjeg gubitaša i propale kompanije koja više nije imala avione već – oprostićete što ću da iskoristim taj izraz – leteće kante koje nikad niste znali kad će da stanu ili neće da stanu, sada imamo veoma modernu flotu, a od 2018. godine imaćemo najmoderniju flotu na jugoistoku Evrope.

Voditeljka: A zašto ne možemo da znamo detalje…

Vučić: Pa zato što…

Voditeljka: …ugovora…

Vučić: Samo da biste vi razumeli – zbog pravne procedure.

Radulović: Da bi građani Srbije mogli da kažu da li su zadovoljni ili nisu zadovoljni sa aranžmanom sa Etihadom, morali bi prvo da vide sadržaj tih ugovora. Ti ugovori su duboko štetni po Srbiju. Takođe nije tačno da JAT nije gubitaš – on je nastavio da gubi novac. Nakon preuzimanja od strane Etihada, ovaj, gubici su višestruko povećani, pa i početkom ove godine, u prvom kvartalu je JAT napravio velike gubitke. Inače, i sam Etihad kao kompanija ne stoji samostalno na tržištu, nego je subvencionisan, odnosno dotiran od kraljevske porodice za neke 3 milijarde evra da bi uopšte mogla da postoji. Da JAT postane profitabilna kompanija, to se sa ovakvim aranžmanom neće desiti. Ono o čemu ne govori premijer su detalji aranžmana sa Etihadom gde mi plaćamo ogromnu cenu da bi konsolidovali tu kompaniju sa malim obavezama investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Praktično preuzimamo sve dugove, mi dajemo subvencije odnosno poklone, oni daju pozajmice, mi plaćamo delom cenu goriva, plaćamo aerodromske takse… To je zaista jedan diletantski ugovor koji se na takav način nigde ne potpisuje u svetu. Da bi proverili građani da li ja govorim istinu ili Aleksandar Vučić govori istinu, postoji samo jedan način da to proverimo, a to je – objavimo ugovore, pa će onda i javnost i građani znati o čemu se radi.

Pogledajte ceo video:

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar