Državna uprava Pravosuđe Saopštenje

Zahtev Upravnom i Ustavnom sudu da ponište izbore u Majdanpeku

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je podneo žalbu Upravnom sudu i predstavku Ustavnom sudu u kojima traži da se neregularni izbori u Majdanpeku ponište.

Zakonom o lokalnim izborima, član 30, izričito je predviđeno da glasački listić mora da sadrži redni broj liste, naziv liste, kao i lično ime prvog kandidata na listi. Opštinska Izborna komisija je najgrublje prekršila zakon, štampajući glasačke listiće koji nisu sadržali lična imena prvih kandidata na listama.

Štampanju glasačkih listića i njihovom preuzimanju, pečatiranju i transportu je prisustvovala samo SNS, listići su štampani u preduzetničkoj radnji u Kučevu preduzetnika paušalca, člana SNS-a, zapisnik sa spornom odlukom opštnske Izborne komisije nije potvrđen i podneta je krivična prijava protiv predsednika opštinske Izborne komisije iz SNS-a. Sam glasački listić, a ni odluka o njegovom sadržaju nisu nigde objavljeni, tako da niko nije imao uvid u njegov sadržaj do dana glasanja.

Namera SNS-a i njihovih kadrova u opštinskoj Izbornoj komisiji očigledno je bila da glasački listić liči na glasački listić sa republičkih izbora i da na njemu nema imena i prezimena njihovog lokalnog kandidata, prvog sa njihove liste, kako bi biraču izgledalo da se glasa za Aleksandra Vučića, a da sve to prikrije neobjavljivanjem odluke i uskraćivanjem prava na prigovor.

Ova izborna manipulacija, sa očigledno nezakonitim glasačkim listićem, bitno je uticala na rezultate lokalnih izbora i predstavlja grubo kršenje Ustava i zakona. Opštinska Izborna komisija je naše prigovore označila kao neblagovremene, potpuno ignorišući nezakonitost i činjenicu da sporna odluka nigde nije objavljena. Zbog toga smo od Upravnog i Ustavnog suda tražili da se izbori ponište.

Odluku Upravnog suda očekujemo u roku od 48 sati, u skladu sa zakonom. Našu žalbu i odluku Upravnog suda ćemo javno objaviti.

Ponovljeni izbori će biti odlični za građane Majdanpeka. Dobiće još nekoliko sedmica užurbane gradnje i izgradnje opštine i njenih puteva i vodovoda, zloupotrebe Vojske Srbije u preizborne svrhe, besplatne naočare i ginekološke preglede u neuslovnim prostorijama sindikata, posetu premijera uz 25 autobusa oduševljenih pristalica SNS-a iz svih krajeva Srbije, posete ministara kao i armije aktivista SNS-a koji će, osim što će ih ispitivati i zastrašivati na kućnim pragovima i preko telefona, dati dodatnu injekciju razvoju turizma i prihodima lokalnih hotela, kafana i restorana.

Svojim ukupnim ponašanjem u predizbornoj kampanji u Majdanepku, kao i ponašanjem nakon izbora, SNS i Aleksandar Vučić pokazuju da ne veruju u vladavinu prava i slobodan izbor građana. Mediji u Srbiji su u punom svetlu pokazali medijski mrak na koji su pristali pod pritiskom Aleksandra Vučića i njegovog kabineta. Izbore u Majdanpeku su, umesto praznika demokratije i slobodnog izbora građana, pretvorili u noćnu moru za građane Majdnapeka.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Crni dane, a crna sudbino! / O kukavno Srpstvo ugašeno, / zla nadživjeh tvoja svakolika, / a s najgorim hoću da se borim! /”

  • Postovani gospodine Radulovicu,

    Ako uspete da isterate do kraja Vas naum, uspeo sam i ja.

    Ako ne uspete, onda za nas nema nade.

    Podrzavam Vas iz sve snage, makar samo deljenjem saopstenja.

    Oliver Knezevic

  • hoces lepo,necu,hoces ruzno,hocu,tako i radulovic,kada je bio na mestu odakle je eventualno mogao nesto da menja,nije uradio ili nije radio nista,a sada kada ne moze nista,bukvalno nista,pise,govori gluposti,ako misli da ce na ovaj nacin uspeti da predje cenzus nda se grdno vara,dva tri kombija nezadovoljnika ce ga pratiti i to je to,a na neki drugi nacin ,bez pljuvanja i insistiranja na napadu na najvecu partiju na vlasti,mozda bi imao neku sansu,ovako sve ce se svesti na FB i ovakve tekstove.

  • Više izvora ukazuje da je u Majdanpeku grubo kršen zakon prilikom izbora. Bruka je i sramota da se mediji time ne bave. Nažalost, gradjani su zastrašeni i ćute. Očigledno je da postoji i krivična odgovornost pa se postavlja pitanje šta radi nadležno tužilaštvo.