Државна управа Саопштењe

Пребројавање запослених у јавном сектору траје годину дана

Иако већ годину дана постоји јединствен Регистар запослених у јавном сектору, покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ од Управе за трезор Министарства финансија није добио одговоре на сасвим једноставна питања: како је растао број новозапослених у јавном сектору, колико је њих по различитим формама уговора тренутно у радном односу и колико они сваког месеца коштају све грађане Србије.

Уместо да ови подаци буду 24 часа јавно доступни пореским обвезницима, из Управе за трезор су нам одговорили „да тражимо већи број информација које су садржане у већем броју докумената“, и да из тог разлога нису у могућности да прикупе и доставе тражене податке у законском року од 15 дана. Обећавају да ће то учинити тек за 40 дана, вероватно пошто претходно обаве „штимовање“ и добију инструкције из кабинета премијера.

По различитим изјавама које су долазиле и долазе из Владе Србије, у јавном сектору имамо преко 750.000 запослених по разним основама. Према проценама Министарства привреде за време Саше Радуловића, најмање 15% од овог броја је партијски запослен вишак, од чега је велики број са купљеним дипломама подрумских факултета. Уместо да отпусти партијски вишак који ништа не ради на добро плаћеним измишљеним административним радним местима а који нас кошта преко милијарду евра годишње, Александар Вучић је најавио смањење пензија од чак 22% на све износе изнад 25.000 динара и смањење плата од 10%. Од пензија живи пола Србије. Пензионери „ботагаши“ који примају 40.000 динара мораће да се месечно одрекну 3.300 динара, иако тим новцем издржавају и себе и децу.

Смањење плата и пензија је не само неморално, већ и економски штетно. Тим смањењем се смањује потрошња, што води ка смањењу производње и мањим пореским приходима. Од како је дошао на власт 2012. године, Александар Вучић је 4 пута спровео фискалну консолидацију смањењем трошкова и повећањем пореза, и сваки пут смо упали у још већи проблем. Смањили су се приходи и повећао се дефицит. Рационални људи не раде исте ствари и очекују другачији резултат.

Уместо смањења пензија, потребно је отпустити партијску машинерију из јавног сектора, увести универзалан систем социјалне помоћи за све породице које немају примања, укинути сулуде субвенције страним инвеститорима и подстаћи домаћу привреду смањењем пореза и доприноса на рад.

Александар Вучић обмањује пензионере подметањем да се одричу дела пензије због будућности своје деце. Истина је да им се отима део пензије због данашњих потреба његове партијске машинерије са купљеним дипломама.

Одговор Управе за трезор Министарства финансија

Info od javnog znacaja Uprava za trezor

Uprava za trezor_inf_od_javnog_znacaja

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovakvu sugestiju sam Vam uputio pre izvesnog vremena, u nadi da će te svakom danom sve više insistirati da se partijski višak otpusti iz javnog sektora. Čestitam samo nastavite ali stalno i uvek to potencirajte. Ako može još jedna sugestija. Osiromašenim građanima bih obećao da će svima koji su se okoristili baveći se politikom bito oduzeto za onoliko za šta nemaju pokriće kroz plaćanje poreza na dohodak.( šta su imali kada su počeli da se bave politikom a šta imaju sad ). Sve što je uzeto od države da se vrati, Svuda u svetu ako niste prijavili dohodak i platili porez državi, morate u zatvor i da platite što ste ostali dužni. Ovakavim Vaš istupanjem dobili bi još veću podršku opljačkanih građana ali sa obećanjem da će te to stvarno i u raditi a ne kao ovaj, pričam ti priču.
    Pozdrav.