Državna uprava Saopštenje

Prebrojavanje zaposlenih u javnom sektoru traje godinu dana

Iako već godinu dana postoji jedinstven Registar zaposlenih u javnom sektoru, pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ od Uprave za trezor Ministarstva finansija nije dobio odgovore na sasvim jednostavna pitanja: kako je rastao broj novozaposlenih u javnom sektoru, koliko je njih po različitim formama ugovora trenutno u radnom odnosu i koliko oni svakog meseca koštaju sve građane Srbije.

Umesto da ovi podaci budu 24 časa javno dostupni poreskim obveznicima, iz Uprave za trezor su nam odgovorili „da tražimo veći broj informacija koje su sadržane u većem broju dokumenata“, i da iz tog razloga nisu u mogućnosti da prikupe i dostave tražene podatke u zakonskom roku od 15 dana. Obećavaju da će to učiniti tek za 40 dana, verovatno pošto prethodno obave „štimovanje“ i dobiju instrukcije iz kabineta premijera.

Po različitim izjavama koje su dolazile i dolaze iz Vlade Srbije, u javnom sektoru imamo preko 750.000 zaposlenih po raznim osnovama. Prema procenama Ministarstva privrede za vreme Saše Radulovića, najmanje 15% od ovog broja je partijski zaposlen višak, od čega je veliki broj sa kupljenim diplomama podrumskih fakulteta. Umesto da otpusti partijski višak koji ništa ne radi na dobro plaćenim izmišljenim administrativnim radnim mestima a koji nas košta preko milijardu evra godišnje, Aleksandar Vučić je najavio smanjenje penzija od čak 22% na sve iznose iznad 25.000 dinara i smanjenje plata od 10%. Od penzija živi pola Srbije. Penzioneri „botagaši“ koji primaju 40.000 dinara moraće da se mesečno odreknu 3.300 dinara, iako tim novcem izdržavaju i sebe i decu.

Smanjenje plata i penzija je ne samo nemoralno, već i ekonomski štetno. Tim smanjenjem se smanjuje potrošnja, što vodi ka smanjenju proizvodnje i manjim poreskim prihodima. Od kako je došao na vlast 2012. godine, Aleksandar Vučić je 4 puta sproveo fiskalnu konsolidaciju smanjenjem troškova i povećanjem poreza, i svaki put smo upali u još veći problem. Smanjili su se prihodi i povećao se deficit. Racionalni ljudi ne rade iste stvari i očekuju drugačiji rezultat.

Umesto smanjenja penzija, potrebno je otpustiti partijsku mašineriju iz javnog sektora, uvesti univerzalan sistem socijalne pomoći za sve porodice koje nemaju primanja, ukinuti sulude subvencije stranim investitorima i podstaći domaću privredu smanjenjem poreza i doprinosa na rad.

Aleksandar Vučić obmanjuje penzionere podmetanjem da se odriču dela penzije zbog budućnosti svoje dece. Istina je da im se otima deo penzije zbog današnjih potreba njegove partijske mašinerije sa kupljenim diplomama.

Odgovor Uprave za trezor Ministarstva finansija

Info od javnog znacaja Uprava za trezor

Uprava za trezor_inf_od_javnog_znacaja

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovakvu sugestiju sam Vam uputio pre izvesnog vremena, u nadi da će te svakom danom sve više insistirati da se partijski višak otpusti iz javnog sektora. Čestitam samo nastavite ali stalno i uvek to potencirajte. Ako može još jedna sugestija. Osiromašenim građanima bih obećao da će svima koji su se okoristili baveći se politikom bito oduzeto za onoliko za šta nemaju pokriće kroz plaćanje poreza na dohodak.( šta su imali kada su počeli da se bave politikom a šta imaju sad ). Sve što je uzeto od države da se vrati, Svuda u svetu ako niste prijavili dohodak i platili porez državi, morate u zatvor i da platite što ste ostali dužni. Ovakavim Vaš istupanjem dobili bi još veću podršku opljačkanih građana ali sa obećanjem da će te to stvarno i u raditi a ne kao ovaj, pričam ti priču.
    Pozdrav.