Најава Правосуђе Саопштењe

Захтев Уставном суду да укине противуставне субвенције страним инвеститорима

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ је јуче, 01.10.2014. године, поднео Уставном суду иницијативу за оцену уставности пореских подстицаја за новозапослене, који су суштински намењени искључиво страним инвеститорима и који дискриминишу домаћу привреду.

Противуставним подстицајима по којима мања група послодаваца, углавном страних инвеститора али и запослених, не плаћа 65%, 70% или 75% пореза и доприноса, директно се мења економска снага обвезника уплате пореза и доприноса (и послодавца и запослених), тако што се једној категорији обвезника економска снага повећава на рачун економске снаге других обвезника уплате пореза и доприноса, што свакако није циљ који се у складу са Уставом може остваривати мерама економске и социјалне политике.

Такође је противуставно да овај подстицај могу да користе само незапослена лица која су формално регистрована на бироу за незапослене дуже од 6 месеци. Овим су дискриминисани сви они који су тренутно запослени на радним местима која су испод њиховог нивоа квалификације, лица која уопште нису пријављена у бироу као и они који су на бироу краће од 6 месеци.

Овакве врсте подстицаја смо, у различитим облицима, имали дуги низ година. Од исплате 10.000 евра по радном месту за стране инвеститоре, до ослобађања од плаћања пореза и доприноса за одређене старосне категорије. Ниједна од тих мера у прошлости није дала никаве позитивне резултате по запосленост. Од 2008. године до данас изгубили смо преко 350.000 радних места, од тога преко 50.000 за време док је Александар Вучић на власти. Рационални људи не понављају исте потезе и очекују другачији резултат.

Србија води промашену економску политику у последњих 10 година: економску политику базирану на пљачкашкој приватизацији, потпуном запостављању домаће привреде, на субвенцијама и вечитој нади у стране инвеститоре који ће препородити Србију. Вера свих наших влада у стране инвеститоре је митских димензија.  Пошто ниједна влада није  у стању да уведе ред, логично је да су јој страни инвеститори једино решење. Сви наши Београди на води, возови до Будимпеште, Фијати и Етихади: они су свим нашим владама омиљени неизречени изговор зашто и није тако страшно што се не мењамо. Све наше владе су замислиле да ће странци доћи да развију нашу привреду. Пратећи то  лудило, Влада полако ствара порески рај за стране корпорације са нашом јефтином радном снагом.

Ако сами себи не помогнемо, нико нам неће помоћи. Главни фокус економске политике мора да буде домаћа привреда. Страни инвеститори су само шлаг на торти. Док јуримо шлаг, нама је пропала торта. Домаћој привреди је потребан  неселективан подстицај у виду смањења пореза и доприноса за све. Данас, ако зарадите 300 евра, да бисте пословали легално држави морате да дате 120, док вама остане 180. То је неразумно. Порези и доприноси износе преко 60% на нето износ. Једино смањењем ових намета и увођењем прогресивног опорезивања може доћи до смањења сиве економије, која износи преко 30% БДП-а Србије.

Уместо да укине сулуде Динкићеве субвенције које нас годишње коштају стотине милиона евра, Александар Вучић наставља ту исту погубну политику. Он је најавио смањење пензија од чак 22% на све износе изнад 25.000 динара и смањење плата од 10%. Од пензија живи пола Србије. Пензионери „ботагаши“ који примају 40.000 динара мораће да се месечно одрекну 3.300 динара, иако тим новцем издржавају и себе и децу.

[PDF] Ustavna inicijativa za poreske podsticaje

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Без обзира ко пише, треба прочитати шта пише…..уз то додати статистичке податке, празних кућа по читавој Србији, површину запуштених имања (чији су власници исти – најчешће изузетно стари – људи). број младих незапослених људи који немају ни куће ни имања….па на пример, њима дати “субвенцију” кроз механизацију или изградњу сеоског туризма…очекујући резултата: смањење незапослених, смањење необрадивих површина, смањење инвестиције за бригу за старе и немоћне – повећање прихода у државни буџет од пореза на производе или услуге, повећање стандарда људи који су прихватили овакав вид ангажовања, повећање развијености неразвијених регија…једино што нестаје , то је “рекет” од неколико процената за неколико појединаца. не треба бити пуно паметан. треба бити само мало поштен и пуно вредан