Приватизација Саопштењe

Вучићева Влада већ прекршила нови Закон о приватизацији

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ подсећа премијера Александра Вучића да је пропуштањем да у законском року усвоји и јавно објави сет подзаконских аката Влада Србије грубо прекршила нови Закон о приватизацији, иако је од његовог усвајања прошло свега два месеца.

Подсећамо да је Законом о приватизацији (члан 92) утврђен рок од максимално 30 дана од дана ступања на снагу закона у коме је Влада била дужна да донесе неколико важних подзаконских аката и тај рок је истекао још 13. септембра, али да на сајту Владе до данас нема ниједне уредбе. Такође је и министар привреде био у обавези да у наведеном року донесе низ правилника утврђених законом. Или су сва подзаконска акта усвојена а од јавности се крију, или још увек нису усвојена, што значи флагрантно кршење закона за које не постоји оправдање.

Влада је била дужна да уредбом ближе пропише услове, поступак и начин продаје капитала и имовине методом јавног прикупљања понуда са јавним надметањем, као и модел стратешког партнерства. Такође, Влада је била дужна да пропише поступак контроле извршења уговорних обавеза, али и начин и услове коришћења средстава за отклањање штете коју је субјект приватизације нанео животној средини пре приватизације.

Пролонгирање ових обавеза наводи на сумњу да кабинет премијера „вредно“ ради на креативном осмишљавању коруптивних одредби које ће још више обесмислити ионако лош закон и омогућити привилегованим појединцима и групама наставак пљачкашке приватизације.

У циљу спречавања новог таласа пљачкашке приватизације, покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ упутио је писмо о заинтересованости за свих 504 предузећа која су ушла у поступак приватизације и позвао све акционаре, бивше и садашње запослене и све грађане Србије, да узму активно учешће у новом таласу приватизација.

http://dostajebilo.rs/poziv-gradjanima-da-sprece-novi-talas-pljackaske-privatizacije/

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ подсећа јавност да је у ранијем периоду било случајева да се системска корупција у области приватизације преко ноћи „угради“ у Динкићеве уредбе које усваја Влада Србије, а онда се на основу таквих уредби спроводи намештена лицитација за приватизацију „Вршачких винограда“. Суштина таквих аката је била да унапред одреде исход лицитације и оборе почетну и крајњу цену на свега 30 одсто од (фалсификоване) вредности капитала предузећа.

Напомена:

Како „штеловање“ уредби које усваја Влада Србије утиче на конкретне примере приватизације може се прочитати овде (линкови):

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар