Privatizacija Saopštenje

Vučićeva Vlada već prekršila novi Zakon o privatizaciji

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podseća premijera Aleksandra Vučića da je propuštanjem da u zakonskom roku usvoji i javno objavi set podzakonskih akata Vlada Srbije grubo prekršila novi Zakon o privatizaciji, iako je od njegovog usvajanja prošlo svega dva meseca.

Podsećamo da je Zakonom o privatizaciji (član 92) utvrđen rok od maksimalno 30 dana od dana stupanja na snagu zakona u kome je Vlada bila dužna da donese nekoliko važnih podzakonskih akata i taj rok je istekao još 13. septembra, ali da na sajtu Vlade do danas nema nijedne uredbe. Takođe je i ministar privrede bio u obavezi da u navedenom roku donese niz pravilnika utvrđenih zakonom. Ili su sva podzakonska akta usvojena a od javnosti se kriju, ili još uvek nisu usvojena, što znači flagrantno kršenje zakona za koje ne postoji opravdanje.

Vlada je bila dužna da uredbom bliže propiše uslove, postupak i način prodaje kapitala i imovine metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, kao i model strateškog partnerstva. Takođe, Vlada je bila dužna da propiše postupak kontrole izvršenja ugovornih obaveza, ali i način i uslove korišćenja sredstava za otklanjanje štete koju je subjekt privatizacije naneo životnoj sredini pre privatizacije.

Prolongiranje ovih obaveza navodi na sumnju da kabinet premijera „vredno“ radi na kreativnom osmišljavanju koruptivnih odredbi koje će još više obesmisliti ionako loš zakon i omogućiti privilegovanim pojedincima i grupama nastavak pljačkaške privatizacije.

U cilju sprečavanja novog talasa pljačkaške privatizacije, pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ uputio je pismo o zainteresovanosti za svih 504 preduzeća koja su ušla u postupak privatizacije i pozvao sve akcionare, bivše i sadašnje zaposlene i sve građane Srbije, da uzmu aktivno učešće u novom talasu privatizacija.

http://dostajebilo.rs/poziv-gradjanima-da-sprece-novi-talas-pljackaske-privatizacije/

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podseća javnost da je u ranijem periodu bilo slučajeva da se sistemska korupcija u oblasti privatizacije preko noći „ugradi“ u Dinkićeve uredbe koje usvaja Vlada Srbije, a onda se na osnovu takvih uredbi sprovodi nameštena licitacija za privatizaciju „Vršačkih vinograda“. Suština takvih akata je bila da unapred odrede ishod licitacije i obore početnu i krajnju cenu na svega 30 odsto od (falsifikovane) vrednosti kapitala preduzeća.

Napomena:

Kako „štelovanje“ uredbi koje usvaja Vlada Srbije utiče na konkretne primere privatizacije može se pročitati ovde (linkovi):

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar