Западна Србија Интервју

Време ради за нас

На „турнеји“ по Србији, после недавне посете Мионици, лидер Покрета „Доста је било“, Саша Радуловић обрео се и у Ваљеву, где је разговарао са грађанима заинтересованим за програм и активности те политичке организације у стварању. Како се чуло, Ваљево је један од четири округа у Србији у којој Покрет још нема координатора.

 

Radulovic-Foto-DjordjeDjokovicФото: Ђорђе Ђоковић

 

„Задовољни смо начином на који ширимо нашу организацију. Доста смо учинили од тренутка када смо одлучили да се појавимо на политичкој сцени Србије. Идемо корак по корак, упорно и стрпљиво, а покрајински избори у Војводини, којих ће бити најкасније 2016, први су озбиљан тест који ћемо полагати. Уверен сам да ћемо тада бити изнад цензуса, имати посланике и прерасти у политичку партију“, рекао је Радуловић за Колубарске.рс.

Притом је подсетио да је Покрет „Доста је било“ на ванредним парламентарним изборима у Србији, упркос мало времена и невеликим средствима за кампању, најбоље резултате имао у великим градовима – централним београдским општинама (попут Старог града и Врачара), Новом Саду и Нишу, где је, или имао преко пет одсто подршке бирача, или био на граници цензуса, а у појединим од тих средина, рецимо, победио је ДС.

„Слажем се с Вама да су се наши политичари последњих година, до 2000-те али и потом, својски потрудили да грађанима огаде политику. Отуда и повећан број апстинената, посебно међу онима који гласају за демократску опцију. Отуда и садашња популарност Александра Вучића и СНС. Али, то не може трајати вечно. Грађани ће се брзо уверити у оно што тврдимо – да Вучић не може испунити ама баш ништа од онога што обећава. Тада ће доћи до преокрета, мораће да се окупе снаге које су кадре да спасу Србију, ту видимо и Покрет“, додао је Радуловић.

 

Radulović_i_Branko_Vićentijević_Foto_Đorđe_ĐokovićСаша Радуловић и Бранко Вићентијевић (Фото: Ђорђе Ђоковић)

 

На наше питање, како се нашао у прошлој Влади Србије, као министар привреде, односно откуда у политици, Радуловић каже: „Да, био сам избор Вучића. Сматрао сам како је моја обавеза да се, после свега што сам радио и писо, после свих критика, које сам упућивао властима, укључим у рад и покажем шта знам, покажем да може боље и другачије. Јер, лако је ствари посматрати са стране, из публике, треба изаћи на терен и играти утакмицу. Нажалост, доста брзо сам се уверио да од озбиљних реформи, о којима се стално прича, нема ништа, а крунски доказ било је одустајање од неколико закона које је припремило Министарство привреде, које сам водио“.

Због чега се то десило, да ли се Вучић предомислио или су у питању нечији интереси, питали смо. „Наравно разни интереси, све су данас интереси! Министартсво је институција, министру не можете ништа осим да га смените. Тога сам се држао, то многима није одговарало…“, кратко каже Радуловић.

Кључни проблем је партијска администрација у јавном сектору, са најчешће купљеним дипломама, која ништа не ради јер не зна ништа да ради

Колубарске.рс: Након смене сте у медијима прошли „топлог зеца“!

Радуловић: „Да, било је очекивано жестоко али је кратко трајало. Схватили су да би даљи напади били контрапродуктивни, да би пажњу јавности, самим тим и бирача, били усмерени на Покрет. То је им је била мудра одлука“, одговара Радуловић и каже како је Горан Веселиновић битан шраф у Вучићевој агитпроп машинерији – човек који све чита, све гледа, анализира… Код њега је Вучић формално био запослен у ПР агенцији док није постао то што је постао у политици.

Колубарске.рс: Спочитава Вам се да сте били и „озлоглашени“ стечајни управник?

Радуловић: „Тако је најлакше, када немате аргумената облатите читаву професију. Не стидим се онога што сам радио као стечајни управник, спречио сам многе лоповлуке, штитио раднике и друге повериоце. Али, проблем је у томе што је наше законодавство у тој области лоше поставило ствари. Због тога смо и пипремили нови Закон о стечају, који је био у скупштинској процедури, па се од њега напречац одустало“, тврди Радуловић.

Колубарске.рс: Сматрате ли да се убиством Зорана Ђиниђића много тога у Србији променило на горе?

Радуловић: „Не мислим да је све што је радила Влада Србије када ју је водио Зоран Ђиниђић било идеално јер су проблеми били огромни. Ипак, био је трасиран јасан пут ка бољитку и опоравку Србије. Такође, немам ни једну реч оправдања за оно шта је доцније рађено, ни за једну Владу. Ни за Бориса Тадића, који је много тога лоше урадио, попут енергетског споразума са Русијом. Наши државници су, уместо детаљних договора и обезбеђивања заштите од могућих лоших последица, журили да објаве како су потписали ово или оно као да је то довољно за бољи живот. Ми ни са ЕУ не знамо да преговарамо, због тога смо и несхваћени, па смо ту где јесмо“, оцена је Радуловића.

Колубарске.рс: Србији прети банкрот?

Радуловић: „То је потпуно јасно, у том светлу треба гледати и на преговоре са ММФ-ом. Они се труде да нас одрже у животу, стало им је до тога“.

Колубарске.рс: Против сте субвенција у привреди, против Динкићевих „сулудих субвенција“ како сте рекли?

Радуловић: „Апсолутно! Због чега ми бринемо бригу светских мултинационалних компанија? Треба да развијамо своју привреду, своја мала и средња предузећа на којима све треба да почива. Велике фирме ће се снаћи, стране компаније ће доћи када за то буду имале интерес. Овако више смо давали странцима за субвенције но што ће нам донети уштеде смањивањем пензија. Ми смо против тога, као и против смањења плата!“

 

Radulović_i_Branko_Vićentijević_2_Foto_Đorđe_ĐokovićСаша Радуловић и Бранко Вићентијевић (Фото: Ђорђе Ђоковић)

 

Колубарске.рс: Шта урадити са администрацијом, која би била гломазна и за еx YУ?

Радуловић: „То је један од кључних проблема, партијска администрација у јавном сектору, са најчешће купљеним дипломама, која ништа не ради јер не зна ништа да ради. Тог баласта се морамо отарасити иначе нам нема спаса. А да ли сте приметили да СНС запошљава своје људе из партијске машинерије, а да није отпустио никога из, рецимо, Тадићеве машинерије, који су запослени на исти начин!“

Колубарске.рс: За шта се Ви и Покрет „Доста је било“ још залаже?

Радуловић: „За укидање тајних штетних уговора, за увођење уинверзалне социјалне и здарвствене заштите за све, које ће мање коштати од садашњих издвјања за та давања без нарочитих ефеката, за смањење намета на рад и укидање медијског мрака… Речју, желимо да заувек размонтирамо паразитски систем који убија Србију!“

Колубарске.рс: Значи ли то да нема сарадње са постојећим странкама демократске опције?

Радуловић: „Да, таквих понуда имали смо и уочи ванредних парламентарних избора и одбили смо их. Били смо у праву, што показују и истраживања јавног мнења. Неке од њих, ДС рецимо, су у паду и заустављају се на граници цензуса од пет одсто. Покрет је на два одсто али та крива показује тенденцију раста“.

Саша Радуловић каже и то да је Покрет „Доста је било“ за измене изборног система на свим нивоима и увођење комбинованог система – трећина посланика и одборника бирала би се по пропорционалном систему, а две трећине већински „директно, један на један“.

 

Оригинални текст на Kolubarske.rs