Privatizacija Saopštenje

Netransparentne i diskrecione odluke urušavaju kompletan proces privatizacije

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ poziva Vladu Srbije, Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da javno objave sve pojedinačne odluke na osnovu kojih je utvrđen model i metod po kome će se okončati privatizacija za 502 preduzeća. Puno pravo javnosti je da zna na osnovu kojih kriterijuma će preduzeća biti ponuđena na prodaju. Puno pravo javnosti je da zna koja preduzeća je premijer Aleksandar Vučić, bez ikakve procedure nadmetanja, unapred obećao, kome, zašto i pod kojim uslovima.

Modeli privatizacije iz Zakona o privatizaciji su prodaju kapitala, prodaju imovine, prenos kapitala bez naknade i strateško partnerstvo. Koji model će biti primenjen na konkretno preduzeće zavisi od tri kriterijuma: vrednost kapitala i imovine, strateški značaj subjekta privatizacije i broj zaposlenih. Ovako široko postavljeni kriterijumu pogodni su za nameštanje odluka od preduzeća do preduzeća prema unapred dogovorenim dilovima. Zbog toga ministar privrede tri meseca licitira sa brojem preduzeća koja će otići u stečaj. I ovog puta najznačajnije odluke ne donosi Ministarstvo privrede već kabinet premijera i premijerovi savetnici.

Zakon o privatizaciji propisuje da Ministarstvo privrede donosi odluku kojom određuje model i metod privatizacije, početnu cenu i predlaže mere za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije. Za subjekte privatizacije koji posluju većinskim kapitalom Republike Srbije, odluku o modelu i metodu donosi Vlada na osnovu predloga ministarstva nadležnog za poslove privrede. Za subjekte privatizacije koji posluju većinskim kapitalom autonomne pokrajine odnosno jedinice lokalne samouprave odluke donosi Vlada AP Vojvodine, odnosno lokalna samouprava. Za mikro pravna lica odluke donosi Agencija za privatizaciju. Strateško partnerstvo je naznačajniji model privatizacije za premijera Aleksandra Vučića. Zato je Zakonom o privatizaciji propisano da odluku o primeni modela strateškog partnerstva i načinu njegovog sprovođenja donosi Vlada Srbije.

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ smatra da je model strateškog partnerstva trenutno najveći generator sistemske korupcije u domenu privatizacije. Dok novi zakon nije bio usvojen strateško partnerstvo je primenjeno u slučaju formiranja preduzeća Er Srbija, preduzeća Beograd na vodi doo i preduzeća Al Ravafed Srbija doo. Sva tri projekta su bez ikakve procedure netransparentno dogovorena u kabinetu Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića. Sva tri projekta podjednako su štetna po javni interes, ne zna se koliko koštaju budžet i poreske obveznike i sprovode se pod velom tajne.

Vlada Srbije trenutno po istom receptu sprovodi niz štetnih projekta strateškog partnerstva. Javnost je u potpunosti isključena iz ovog procesa. Zakon o privatizaciji propisuje da se metod privatizacije putem strateškog partnerstva sprovodi javnim prikupljanjem ponuda. Premijer Aleksandar Vučić je ustanovio obrnutu praksu. Prvo se ispod žita dogovore svi detalji prodaje imovine ili kapitala preduzeća, a tek onda se otpočne sprovođenje simulovane pravne procedure. Dok se simulira sprovođenje procedure isključivo privilegovani investitor zna uz koje sve olakšice i podsticaje će postati vlasnik imovine ili kapitala preduzeća koje mu je Vlada obećala. Ozbiljni investitori ne žele da učestvuju u takvom cirkusu. Cenu cirkusa na kraju plaćaju poreski obveznici.

Premijer je više puta obećao da više neće biti pljačkaške privatizacije. U prvom pokušaju javnosti da proveri da li se sprovode obećanje premijera i zakon Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je dva meseca pokušavao da dođe do podataka o takozvanim investitorima koji su pokazali interesovanje za učešće u privatizaciji. Agencija je privatizaciju je prvo odbila da obelodani podatke, da bi po žalbi Pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ Poverenik za informacije od javnog značaja utvrdio utvrdio da je takva odluka protivustavna i protizakonita.

Pismo o zainteresovanosti za privatizaciju pojedinih preduzeća iz poljoprivredne delatnosti na adresu Agencije za privatizaciju dostavilo je i do 20 potencijalnih kupaca. Svi podaci su sada javno dostupni na sajtu pokreta „Dosta je bilo-Saša Radulović“. U međuvremenu Vlada Srbije je bez javnog nadmetanja poklonila poljoprivredno zemljište i imovina pojedinih preduzeća prijateljima premijera Aleksandra Vučića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tako diletantska Vlada tera iz Srbije ozbiljne investitore i obesmišljava kompletan proces privatiazacije. Po istom obrasci diskreciono se odlučuje o modelima i metodama po kojima će se okončati privatizacija za 502 preduzeća. Premijer je još u maju 2014. godine saopštio javnosti ko će biti vlasnik FAP korporacije iz Priboja. Premijer je tada odlučio koji model i metod privatizacije će biti primenjen iako formalna odluka u vezi sa ovim preduzećem nije ni bila doneta.

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ neće biti pasivni posmatrač nove serije pljačkaške privatizacije za koju je odgovorna aktuelna Vlada Srbije. Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ nastaviće da insistira na transparentnim procedurama i dostupnosti svih podataka o procesu privatizacije. Koristićemo sva legitimna pravna sredstva koja imaju za cilj zaštitu ustavnosti i zakonitosti, zaštitu javnog interesa i ustavnih prava radnika i manjinskih akcionara.

POKRET „DOSTA JE BILO–SAŠA RADULOVIĆ“ PREDSTAVLJA JAVNOSTI METODOLOGIJU SVIH BUDUĆIH PRIVATIZACIJA KOJU JE ALEKSANDAR VUČIĆ PREUZEO OD MALAĐANA DINKIĆA KOJA SE SASTOJI U SLEDEĆEM:

  1. Kabinet premijera sa unapred poznatim investitorom obavlja netransparentnu komunikaciju, odnosno potpisuje tajni memorandum, koji za predmet ima privatizaciju imovine ili kapitala konkretnog preduzeća. (LINK 1, LINK 2)
  2. Privilegovanom investitoru se obećavaju različite olakšice i direktne budžetske subvencije ukoliko se odluči da postane vlasnik imovine ili kapitala konkretnog preduzeća. (LINK 1, LINK 2)
  3. Agencija za privatizaciju pro-forme prikuplja pisma o zainteresovanosti od različitih investitora za privatizaciju konkretnih preduzeća. (LINK 1, LINK 2)
  4. Kabinet premijera diskrecionim odlukama tajno namešta model i metod po kome će se formalno sprovesti privatizacija uz eleminiaciju zdrave konkurencija i tržišnog nadmetanja. (LINK)
  5. Kabinet premijera izdaje naloge Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju u vezi sa načinom i dinamikom sprovođenja radnji u vezi sa privatizacijom konkretnog preduzeća. (LINK)
  6. Kabinet premijera ima potpunu kontrolu nad partijskim članovima nadzornog odbora (odbora direktora) konkretnog preduzeća i usmerava odluke tog organa prilikom donošenja odluka o raspolaganju imovine velike vrednosti i donošenja programa privatizacije. (LINK 1, LINK 2)
  7. Kabinet premijera ima potpunu kontrolu nad predstavnicima većinskog akcionara (Republika Srbija, Agencija za privatizaciju, Akcionarski fond, Fond PIO i dr.) u pogledu načina na koji treba glasati u skupštini konkretnog preduzeća. (LINK 1, LINK 2)
  8. Kabinet premijera održava intezivnu komunikaciju sa advokatskim kancelarijama i konsultantskim kućama koje imaju posebnu savetodavnu ulogu u procesu privatizacije konkretnog preduzeća. (LINK)
  9. Kabinet premijera svaku neplaniranu prepreku koja se javi na putu privatizacije konkretnog preduzeća rešava kroz donošenje tajnog i protivustavnog zaključka Vlade Republike Srbije, kojim se državnim organima nalaže određeno postupanje. (LINK)
  10. Kabinet premijera oslobađa budućeg vlasnika subjekta privatizacije obaveza prema državnim poveriocima. Ko se tome suprotstavi prolazi kroz tabloidno blato koje režira Kabinet premijera. (LINK)
  11. Kabinet premijera ima potpunu kontrolu nad komisijom u SIEPA koju čine ministri u Vladi Srbije, a koja formalno odobrava i isplaćuje budžetske subvencije investitorima koji su privatizovali konkretno preduzeće. (LINK)
  12. Kabinet premijera organizuje ceremoniju potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu ili Agencija za privatizaciju sprovodi simulovanu proceduru javnog nadmetanja sa unapred poznatim kupcem. (LINK 1, LINK 2)

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar