Људска права Саопштењe Социјална заштита

Фонд ПИО убеђује пензионере да им пензије у ствари нису смањене

Покрет „Доста је било–Саша Радуловић“ обавештава јавност да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) упорно три месеца крши Закон о пензијском и инвалидском осигурању и Закон о општем управном поступку. Филијале Фонда ПИО три месеца избегавају да донесу образложено решење о разлозима за привремено умањење пензија. Још горе од тога, у својим дописима Фонд ПИО убеђује пензионере да им у ствари пензије и нису смањене!

Још 28. октобра прошле године Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ упутио је писмо којим је руководство Фонда ПИО упозорио да је противзаконито свако умањење пензија било ком пензионеру без претходно донетог појединачног решења о измени ранијег правоснажног решења којим је утврђена висина пензије. Ни један пензионер у Србији од тада до данас није добио решење о привременом умањењу пензије. Разлог недоношења решења је тај што партијско руководство Фонда ПИО зна да такав управни акт не би прошао поступак провере уставности и законитости.

У оквиру акције „Не дамо пензије паразитима“ позвали смо све пензионере којима су умањене пензије да поднесу захтев Фонду ПИО. Већи број пензионера је поднео захтеве матичним филијалама Фонда ПИО у својим општинама и градовима. Уместо образложеног решења о разлозима за умањење раније стечене пензије пензионери добијају истоветне дописе чији садржај је вероватно осмишљен у дирекцији Фонда ПИО у Београду. У дописима се преписују одредбе из Закона о привременом уређивању начина исплате пензија. Оваква форма одговора нема елементе управног акта прописане Законом о општем управном поступку.

Без имало блама бирократе из Фонда ПИО у својим дописима убеђују пензионере како заправо њихове раније стечене пензије уствари нису умањене. У одговорима матичних филијала Фонда ПИО се дословце наводи: „Висина пензије, утврђене решењем и усклађена по Закону о пензијском и инвалидском осигурању се не мења и исказана је на извештају корисника (чек), заједно са износом привременог умањења за месец за који се врши исплата пензије“.

Поред бестидног покушаја обмане пензионера, бирократе из Фонда ПИО на овај начин признају да ново решење о умањењу пензије никада није донето. Устав Републике Србије и системски Закон о пензијском и инвалидском осигурању не познају овакав начин манипулисања стеченим правима пензионера. Јасно је да да на овај начин Фонд ПИО покушава да отежа и пролонгира покретање поступака пред управним и уставним судом и Европским судом за људска права у Стразбуру.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању прописује да се у поступку за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања у фонду обезбеђује довостепеност (чл. 92.). Због тога Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ позива све пензионере који су уместо решења или закључка добили писани одговор матичне филијале Фонда ПИО да изјаве жалбу дирекцији Фонда ПИО у Београду који могу наћи у прилогу овог саопштења. Након њиховог одговора, наредни корак ће бити тужба Управном суду коју ћемо такође објавити на нашем сајту.

Прилог:

Пример захтева:

Примери одговора:

Претходна саопштења:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Mi smo zapali u ovaj glib upravo zato što narod sve vreme traži vođu, umesto da nauči da preuzme odgovornost. Najlakše je kada vođa podvikne “tako mora”, onda je on kriv za sve rezultate, a ne mi zato što ga slušamo i radimo kako je naređeno… iz istorije očigledno nikada nećemo ništa naučiti. Kada shvatimo da smo za sve što se u Srbiji dešava – korupciju, partijsko zapošljavanje, nefunkcionalne institucije, loše zdravstvo, još gore školstvo… sami odgovorni i počnemo nešto da preduzimamo po tom pitanju, tek tada možemo očekivati da će nam biti bolje.

  • Učestvovao sam na svim demonstracijama počevši od početka 1990. godine i doživeo sam nažalost da se izvinjavam svima već od 2002.godine sa obrazloženjem da “ovo nije ono za šta sam se toliko godina borio”. I posle svega imamo NJEGA, a ja sa pošteno zasluženom penzijom (43 god radnog staža) doživljavam ovo poniženje. Naravno da čuvam sve pištaljke i bez obzira na to što zaslužujem mir i spokojstvo nikad se nisam mirio sa nametnutom sudbinom, tu sam za sve akcije. Nažalost moram Vas upozoriti pošto imam dugo iskustvo u relaciji sa masama, da se kritična masa za proteste i promene sa ovakvom medijskom scenom neće postići bar sledećih 10 godina. Nama smanjuju penzije ali oni koji su potpuno poniženi penzijama koje su ispod granice, a njih je najviše zlurado se smejuljeći sikću “ako im je m…. im lopovsku, neka ih deru”. To je nažalost naša stvarnost i samo povećava NJEGOVO biračko telo. Pozdrav

  • Siguran sam da je jedina opozicija ovoj, nepismenoj i nesposobnoj vlasti je Sasa Radulovic . Ostali su istroseni i korumpiranii ko da im vise veruje. Misljenja sam da bi trebali nastupati malo agresivnije i bezobraznije sa konkretnim resenjima. NPR. Ovi a i oni pre su sav svoj partijski potencijal ugurali na grbacu sviju nas, resenje. ” Kada dodjemo na vlast otpusicemo sav partijski visak iz javne uprava i javnih preduzeca, jer su na nelegalan nacin bez konkursa i primljeni ” Kako su ti neskolovani partijasi u manjini na ostale nezaposlene u Srbiji koji bi Vam dali glas, pogotovu oni kao i clanovi njihovih porodica Vas nikada ne bi ni glasali.
    Pozdrav.

  • Za smanjenje penzija trebalo je da se obratimo Sudu u Strazburu, penzioneri su čitavog radnog veka finansirali svakoga meseca PIO PIO Fond! Penzije nisu smele da se smanjuju, a u najavi je još jedno smanjenje do Maja ove godine! To je teška pljačka naroda, zbog toga bi neki članovi Vlade Srbije MORALI da odgovaraju! Ovo je najgora vlast koju smo ikada imali!