Ljudska prava Saopštenje Socijalna zaštita

Fond PIO ubeđuje penzionere da im penzije u stvari nisu smanjene

Pokret „Dosta je bilo–Saša Radulović“ obaveštava javnost da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) uporno tri meseca krši Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o opštem upravnom postupku. Filijale Fonda PIO tri meseca izbegavaju da donesu obrazloženo rešenje o razlozima za privremeno umanjenje penzija. Još gore od toga, u svojim dopisima Fond PIO ubeđuje penzionere da im u stvari penzije i nisu smanjene!

Još 28. oktobra prošle godine Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ uputio je pismo kojim je rukovodstvo Fonda PIO upozorio da je protivzakonito svako umanjenje penzija bilo kom penzioneru bez prethodno donetog pojedinačnog rešenja o izmeni ranijeg pravosnažnog rešenja kojim je utvrđena visina penzije. Ni jedan penzioner u Srbiji od tada do danas nije dobio rešenje o privremenom umanjenju penzije. Razlog nedonošenja rešenja je taj što partijsko rukovodstvo Fonda PIO zna da takav upravni akt ne bi prošao postupak provere ustavnosti i zakonitosti.

U okviru akcije „Ne damo penzije parazitima“ pozvali smo sve penzionere kojima su umanjene penzije da podnesu zahtev Fondu PIO. Veći broj penzionera je podneo zahteve matičnim filijalama Fonda PIO u svojim opštinama i gradovima. Umesto obrazloženog rešenja o razlozima za umanjenje ranije stečene penzije penzioneri dobijaju istovetne dopise čiji sadržaj je verovatno osmišljen u direkciji Fonda PIO u Beogradu. U dopisima se prepisuju odredbe iz Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Ovakva forma odgovora nema elemente upravnog akta propisane Zakonom o opštem upravnom postupku.

Bez imalo blama birokrate iz Fonda PIO u svojim dopisima ubeđuju penzionere kako zapravo njihove ranije stečene penzije ustvari nisu umanjene. U odgovorima matičnih filijala Fonda PIO se doslovce navodi: „Visina penzije, utvrđene rešenjem i usklađena po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju se ne menja i iskazana je na izveštaju korisnika (ček), zajedno sa iznosom privremenog umanjenja za mesec za koji se vrši isplata penzije“.

Pored bestidnog pokušaja obmane penzionera, birokrate iz Fonda PIO na ovaj način priznaju da novo rešenje o umanjenju penzije nikada nije doneto. Ustav Republike Srbije i sistemski Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne poznaju ovakav način manipulisanja stečenim pravima penzionera. Jasno je da da na ovaj način Fond PIO pokušava da oteža i prolongira pokretanje postupaka pred upravnim i ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju propisuje da se u postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u fondu obezbeđuje dovostepenost (čl. 92.). Zbog toga Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ poziva sve penzionere koji su umesto rešenja ili zaključka dobili pisani odgovor matične filijale Fonda PIO da izjave žalbu direkciji Fonda PIO u Beogradu koji mogu naći u prilogu ovog saopštenja. Nakon njihovog odgovora, naredni korak će biti tužba Upravnom sudu koju ćemo takođe objaviti na našem sajtu.

Prilog:

Primer zahteva:

Primeri odgovora:

Prethodna saopštenja:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Potpisujem peticiju punim imenom i prezimenom.

    Šta vi tu meni – dupliran komentar? I vi hoćete da me maltretirate! Gde sam duplirala – kad sada prvi put potpisujem peticiju?!

    • Mi smo zapali u ovaj glib upravo zato što narod sve vreme traži vođu, umesto da nauči da preuzme odgovornost. Najlakše je kada vođa podvikne “tako mora”, onda je on kriv za sve rezultate, a ne mi zato što ga slušamo i radimo kako je naređeno… iz istorije očigledno nikada nećemo ništa naučiti. Kada shvatimo da smo za sve što se u Srbiji dešava – korupciju, partijsko zapošljavanje, nefunkcionalne institucije, loše zdravstvo, još gore školstvo… sami odgovorni i počnemo nešto da preduzimamo po tom pitanju, tek tada možemo očekivati da će nam biti bolje.

  • Učestvovao sam na svim demonstracijama počevši od početka 1990. godine i doživeo sam nažalost da se izvinjavam svima već od 2002.godine sa obrazloženjem da “ovo nije ono za šta sam se toliko godina borio”. I posle svega imamo NJEGA, a ja sa pošteno zasluženom penzijom (43 god radnog staža) doživljavam ovo poniženje. Naravno da čuvam sve pištaljke i bez obzira na to što zaslužujem mir i spokojstvo nikad se nisam mirio sa nametnutom sudbinom, tu sam za sve akcije. Nažalost moram Vas upozoriti pošto imam dugo iskustvo u relaciji sa masama, da se kritična masa za proteste i promene sa ovakvom medijskom scenom neće postići bar sledećih 10 godina. Nama smanjuju penzije ali oni koji su potpuno poniženi penzijama koje su ispod granice, a njih je najviše zlurado se smejuljeći sikću “ako im je m…. im lopovsku, neka ih deru”. To je nažalost naša stvarnost i samo povećava NJEGOVO biračko telo. Pozdrav

  • Siguran sam da je jedina opozicija ovoj, nepismenoj i nesposobnoj vlasti je Sasa Radulovic . Ostali su istroseni i korumpiranii ko da im vise veruje. Misljenja sam da bi trebali nastupati malo agresivnije i bezobraznije sa konkretnim resenjima. NPR. Ovi a i oni pre su sav svoj partijski potencijal ugurali na grbacu sviju nas, resenje. ” Kada dodjemo na vlast otpusicemo sav partijski visak iz javne uprava i javnih preduzeca, jer su na nelegalan nacin bez konkursa i primljeni ” Kako su ti neskolovani partijasi u manjini na ostale nezaposlene u Srbiji koji bi Vam dali glas, pogotovu oni kao i clanovi njihovih porodica Vas nikada ne bi ni glasali.
    Pozdrav.

  • Za smanjenje penzija trebalo je da se obratimo Sudu u Strazburu, penzioneri su čitavog radnog veka finansirali svakoga meseca PIO PIO Fond! Penzije nisu smele da se smanjuju, a u najavi je još jedno smanjenje do Maja ove godine! To je teška pljačka naroda, zbog toga bi neki članovi Vlade Srbije MORALI da odgovaraju! Ovo je najgora vlast koju smo ikada imali!