Безбедност Преносимо

Саша Јанковић: Гашић се подсмева истини

Ministar odbrane nije dostavio zaštitniku građana dokumente koje je tražio već samo odgovore na pitanja, iako je to u suprotnosti sa zakonom.

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да се на овај начин министар одбране подсмева истини и уз то обесмишљава сваки смисао контроле.

Четири месеца натезања око поштовања закона и опет без докумената који би показали улогу војне полиције и ВБА у инциденту у коме је повређен брат премијера Србије.

Заштитник грађана примио је писмо од министра одбране у коме му министар својим речима одговара, али без иједног документа који би потврдио одговоре.

“Практично ти одговори представљају подсмевање истини и покушај да се обесмисли сваки смисао контроле и сазнавања истине”, наводи Јанковић.

Неколико Гашићевих одговора заслужују пажњу, јер су потпуно супротни ономе што стоји у документима полиције, каже омбудсман.

Рецимо тврдња да жандарми уопште нису имали задатак да спречавају пролаз грађана на дан параде поноса на том месту, али имплицира да су можда имали задатак да направе инцидент.

“Министар одбране је рекао да жандарми уопште нису имали задатак да спречавају пролазак грађана да у том делу града уопште није био спречаван пролаз грађана да није било никавог кордона иако сви планови ангажовања министарства унутрашњих послова и сви који су туда прошли знају да су жандарми били ту и да су спречавали пролаз до штићене зоне оставља могућност да жандарми нису спречавали пролаз грађана, али оставља могућност да су имали задатак да спрече управо пролаз припадницима војне полиције. Веома забрињавајуће изјаве”, истиче Јанковић.

При опису места министар наводи да је то угао Ресавске и Светозара Марковића, иако такав ћошак не постоји јер су те две улице паралелне.

Министар у одговору наводи да припадници ВБА нису разговарали са грађанима пре полиције, док с друге стране у документу унутрашње контроле полиције другачије пише.

Министар је написао, поново без докумената који би то потврдили, и да су двојица војних полицајаца били претходница обезбеђења премијера и поновио да му је потребна дозвола тужиоца да достави документа.

“Ниједан пропис Републике Србије, укључујући и Закон о кривичном поступку, не предвиђа да тужилац даје одобрење органу управе да достави заштитнику грађана било какве податке. Свакодневно заштитник грађана приступа подацима из других истрага без било чије дозволе нити је икада икоме пало на памет да траже било какву дозволу”, додаје Јанковић.

Члан 38. Закона о тајности података изричито дозвољава да државни органи које бира Народна скупштина, руководиоци државних органа које бира Народна скупштина, судије Уставног суда и судије могу да приступе подацима и из истрага уколико су им потребни за обављање посла уз претходну безбедносну проверу, коју је омбудсман прошао.

Извор: b92.net