Интервју

Саша Радуловић за "Данас": Динкић и даље у кабинету Вучића

030414 Dosta je bilo - Sasa Radulovic 02Покрет „Доста је било“ стално има разговоре са разним политичким опцијама и странкама. Међутим, постоји један кључни проблем. Нама је основна поставка програма да минимум консензуса мора да постоји. Проблем је паразитски систем који је изградила партократија, који кошта друштво око милијарду евра годишње. Ту је и буразерска економија, односно буразерске фирме које или добијају повлашћене уговоре или добијају кредите од парадржавних банака који коштају додатну милијарду. То је узрок дефицита и пропадања. Ако о томе не можемо да се договоримо, не видим око чега можемо, истиче за Данас Саша Радуловић, председник покрета „Доста је било“, поводом годину постојања овог покрета који има амбицију да се следеће године региструје као партија.

Према његовим речима, проблем није Вучић, проблем је непостојање система, проблем је што нема транспарентности. 
– У Војводини не влада Вучић. Шта спречава партије на власти у Војводини да уведу потпуну транспарентност? Исти проблем је и у свим другим градовима и општинама. Странкама није проблем да улазе у потпуно бесмислене коалиције. И зато ми идемо сами, напомиње Радуловић-

Било је више покушаја уједињења опозиције. Да ли сте са неким разговарали о томе?
– Са свима.

И са ДС и са СДС?
– Са свима.

Можете ли грађанима објаснити шта представља конкретно нови аранжман са ММФ?
– То неће значити ништа за грађане, али ће држави омогућити да се лакше задужује. Ми смо у банкроту. Дуг нисмо у стању да сервисирамо. Нама када дође кредит за отплату, морамо да се задужимо на другом месту да бисмо вратили кредит, јер из сопствених средстава то не можемо. Држава је гладна за парама, мора да се задужује да плаћа кредите и још да се задужи плус да би платила и дефицит који прави две и по године. Тај плус за Александра Вучића износи око осам милијарди евра откад је дошао на власт. Тадић је задужио државу за осам милијарди евра за четири године, Вучић је урадио то исто за две и по.

Како онда коментаришете подршку коју Вучић има на Западу?
– Морамо схватити да у спољној политици не постоје пријатељи и непријатељи и да су то само интереси, а одређени интереси Запада на овим просторима су задовољени. Друга ствар је што на овим просторима нема опозиције, па и немају са ким другим да разговарају.

Мислите ли да Тони Блер може да помогне Влади Србије да ради боље?
– Мени је невероватно да после Гузенбауера, Фратинија, Строс Кана и не знам колико још страних саветника, ми још увек падамо на те приче о спасиоцима. То је слично као бесконачна прича о страним инвеститорима. Свако мало се појави нова најава о инвеститорима, а то је све замајавање јавности.

Али, Блер и његови сарадници су држали предавања у влади…
– Долазио је и Строс Кан и разговарао са свима. А ко плаћа све то? Кажу да плаћају УАЕ. Објасните ми каква је веза УАЕ и Србије – да ли су они инвеститори или нам помажу у политичким одлукама? То све баца велику сенку. То показује да су послови са њима тајна и није најјасније шта се дешава. Потписали смо серију штетних уговора са Емиратима и за њих не важе српски закони. Покрет је иницијативу Уставном суду за испитивање законитости споразума са УАЕ. Иначе, за пет месеци колико сам био министар, нисам видео ниједног Арапина. Са њима су преговарали искључиво Млађан Динкић, његова екипа и две адвокатске канцеларије у Београду. Заиста се поставља питање одакле тај новац долази.

Динкић је био заменик председника Комитета за сарадњу са УАЕ, али нико из власти не жели да каже да ли је он рарешен са те функције.
– Он је и даље у кабинету Вучића, и даље на месту на које је постављен. Да ли је одлука владе којом је постављен на ту функцију повучена? Није повучена. И његови кадрови су и даље у Министарству финансија, привреде, шеф кабинета Вучића је шеф кабинета Динкића. Доста кадрова УРС се појављује у државним структурама. Спасили су и председника општине Обреновац.

Тврдите да Динкић и даље ради за владу?
– То је јасно. Питање за Вучића је зашто га и даље држи и који му је интерес.

Желим да будем премијер
Докле сте стигли са формирањем владе у сенци коју сте најавили?
– Разговарамо са кредибилним људима који досад нису били у политици, који су стручни у својим областима. Мало је рано да јавно изађемо са тим.

Ко ће бити премијер у вашој влади у сенци? Ви?
– То ћемо касније видети, али јесте, ја имам амбиције да будем премијер.

Аутор: Бојан Цвејић
Извор: Danas.rs

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Koridor 10 od Nisa do granice sa Bugarskom grade samo strane firme,bolje receno ugovaraju strane a izvode nase po bagatelnim cenama i sa radnom snagom preko omladinskih zadruga!
  Sto se tice povecanja PDVa na 25% to ce znaciti drasticno povecanje sive ekonomije uz istovremeno gasenje dela malih i mikro preduzeca ,tamo gde vlasnici ne umeju da plivaju u blatu.

 • – Dinkicevi ljudi se nalaze, po partijskom zadatku, i unutar same stranacke strukture SNS-a – od mesnih odbora
  pa nadalje. Jedan od zadataka im je i da pomognu u Internet- i medijskim akcijama uperenim protiv DS-a i SDS-a.
  – Njihovi aktivisti i clanovi kazu da na partijskim sastancima i druzenjima nije bas uputno kritikovati ni Dinkica a
  ni njegove ljude u drzavnim organima i institucijama.
  – Osim toga, sam Vucic je, kao premijer, citavom nizu direktora iz G17 u raznim ministarstvima i upravama od
  oktobra pa do kraja 2014-e potpisao nove odluke o postavljenju – vise nije na 4 godine nego na 5 (preciznije,
  obnovljena su im postojeca resenja ali na duzi period).