Intervju

Intervju za "Politiku" : SAŠA RADULOVIĆ Nisam pisao optužnicu, svedočiću protiv Miškovića

Bivši ministar privrede Saša Radulović rekao je juče u mini intervjuu za „Politiku”da će se odazvati pozivu da svedoči u postupku protiv Miroslava Miškovića vlasnika „Delta holdinga” ukoliko dobije poziv od suda.

Odbrana Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka predložila je da se, kao svedok koji se u procesu protiv njih vodi u Specijalnom sudu u Beogradu, sasluša i nekadašnji ministar Saša Radulović. Advokat Zdenko Tomanović koji je Miškovićev branilac, obrazložio je da odbrana želi da Radulović svedoči, jer je pomagao tužilaštvu da sprovede krivično gonjenje protiv Miškovića i napiše optužnicu.

Da li to znači da ćete biti svedok optuženog Miroslava Miškovića?

– Ja nikako ne mogu da budem svedok u korist odbrane, jer sam radio i bio angažovan od tužilaštva i policije.

Da li ste vi napisali optužnicu protiv Miroslava Miškovića?

– Nisam napisao optužnicu protiv Miškovića, to radi isključivo tužilac i niko drugi. Nemam ni nameru da pišem bilo koju drugu optužnicu jer to nije moj posao. Navodi da sam ja pisao optužnicu protiv Miškovića je pokušaj odbrane da skrene temu i napravi cirkus od celog postupka. Ako zaista veruju da je Miroslav Mišković nevin u ovom slučaju onda će to dokazati na sudu. Vođenje postupka van suda i pravljenje cirkusa u medijima ja ne razumem.

Kakva je vaša veza sa tužilaštvom?

– Pet godina pre nego što sam postao ministar privrede radio sam kao finansijski ekspert za policiju i tužilaštvo. Učestvovao sam u čitavom nizu međunarodnih projekata sa kojima naše Ministarstvo pravde ima potpisane ugovore kao što su OEBS, Savet Evrope, američki GIZ… Oni pomažu Srbiji u projektima reforme pravosuđa i edukaciji tužilaca i sudija. Pomagao sam finansijskoj analizi konkretnih predmeta, obučavao sam tužioce za privredni kriminal i policiju, držao sam treninge i predavanja.

Da li ste bili angažovani samo na postupku koji se sada vodi protiv direktora „Delte”?

– Ja nisam radio samo na tom slučaju, već i na nekim od najvećih predmeta.

Na kojim predmetima?

– Radio sam na većini postupaka u 24 sporne privatizacije, kao podrška policiji i tužilaštvu. Ponosam sam što sam sarađivao i sa Vericom Barać, predsednicom Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije koja je govorila o ovim stvarima kada niko drugi nije smeo. Ponosan sam i na ekipu u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su pronašli mnogo dokaza u istražnom postupku.

U kojoj su sudskoj fazi danas postupici 24 sporne privatizacije?

– Ne znam. Bio sam ekspert kako za policiju tako i za tužilaštvo da im pomognem u rasvetljavanju tih stvari sa stanovišta forenzičkog računovodstva, finansijskih tokova i Zakona o privrednim društvima i to je bila stručna podrška.

Autor: D. Spalović
Izvor: politika.rs

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar