Преносимо

БИРН: Министарство енергетике и даље крије Меморандум са Арапима

Повереник за информације од јавног значаја казнио је Министарство рударства и енергетике са 180 000 динара зато што је овај државни орган одбио да достави БИРН-у Меморандум о разумевању између Електропривреде Србије и арапске фирме „Амплекс“.

У децембру 2013. године потписан је Меморандум којим је предвиђено да “Амплекс“ добије посао уградње и набавки бројила за потребе ЕПС-а. БИРН сазнаје да се вредност овог посла процењује на 500 милиона евра.

Како је БИРН писао прошлог јула, арапска фирма би посао урадила по принципу “кључ у руке”, што би подразумевало да руководи пројектом, ангажује подизвођаче и купи бројила српских произвођача.

Бројила би се куповала директно од произвођача, пошто међудржавни споразум између Сбије и Уједињених Арапских Емирата предвиђа да уговори склопљени у складу са овим споразумом не подлежу јавним набавкама и тендерима.

БИРН је на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја од Министарства рударства и енергетике 10. јула 2014. године тражио копију Меморандума који су потписали ЕПС и “Амплекс”.

Министарство је одбило захтев уз образложење да су се потписнице Меморандума обавезале да не објављују детаље уговора.

БИРН је Поверенику за информације од јавног значаја уложио жалбу на ову одлуку Министарства. Жалба је усвојена и Министарству је наложено да достави документ.

Пошто се Министарство оглушило о прво решење Повереника, у децембру 2014. године Повереник је изрекао казну од 20 000 динара. Казна није плаћена, као што ни документ није достављен.

С обзиром на то да Министартво није одговорило ни по другом налогу, Повереник је 4. марта изрекао и максималну новчану казну од 180 000 динара.

Овим су исцрпљене све законске могућности Повереника, а поступак извршења од сада је у надлежности Владе. У канцеларији Повереника кажу да је у досадашњој пракси Влада ретко када позитивно одговорила на решења Повереника и принудила неки државни орган да достави информације од јавног значаја.

До званичних докумената можете доћи путем линкова у тексту.

Извор: birnsrbija.rs

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • To govori o privatizaciji države od strane pojedinaca kroz zloupotrebu svih institucija države. Javni interes se na nivou države pretvara u privatni a društvo tone u bezakonje. Takvo stanje se potom održava pomoću diktature do konačne propasti društva.

  • Postavlja se pitanje zašto se donose zakoni uopšte, izgleda čisto forme radi. Džabe nama i Ustavni sud i Agencija za borbu protiv korupcije i Poverenik i Zaštitnik građana. Demagogija jednog čoveka ruši sve te institucije i stavlja sebe iznad njih ( tobože svi oni rade protiv države ). Još malo šta je ostalo da se opljačka pa će tu biti kraj.