Bezbednost Saopštenje

Vučić protivustavno na čelu koordinacionog tela za borbu protiv korupcije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je neustavnom i nezakonitom odlukom Vlade Srbije dobio ovlašćenja da koordinira, kontroliše i upravlja radom nezavisnih regulatornih tela, kao i da preslišava Narodnu skupštinu, sudove i tužilaštva. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zato je pred Ustavnim sudom pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti „Odluke o osnivanju Koordinacionog tela za primenu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine” (od 7. avgusta 2014.g).

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ predložio je Ustavnom sudu da zbog hitnosti sprečavanja štetnih posledica po funkcionisanje pravnog sistema države, donese rešenje kojim bi se, i pre konačne odluke o ustavnosti, obustavile sve aktivnosti koje proizilaze iz Odluke Vlade Srbije.

Vlada Srbije propisala je obavezu po kojoj su sve institucije dužne da premijeru podnose izveštaje o sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i omogućila premijeru da „usmerava“ poslove državnih organa i institucija: Narodne skupštine, Autonomne pokrajine, Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca, Tužilaštva za organizovani kriminal i brojnih regulatorna tela, od Zaštitnika građana do DRI.

Premijer ne može biti koordinator primene Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije jer to zabranjuju i Ustav i zakon i sama Stategija. Ova uloga je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije poverena Agenciji, a Strategija određuje da koordinaciju sprovodi još Ministarstvo pravde i Savet za borbu protiv korupcije, a ne premijer.

Postavljajući se na čelo Koordinacionog tela kome su, odlukom Vlade, data ovlašćenja koja po zakonu ima Agencija za borbu protiv korupcije, premijer Vučić je još jednom pokazao da ni jedan zakon ne može biti ograničenje njegovoj moći i želji da vlada svime i kontroliše sve državne organe.

Vučić je nastavio praksu svog političkog prethodnika Borisa Tadića, koji je po istom scenariju 2008. godine izabran na čelo Nacionalnog saveta za infrastrukturu, podjednako fantomskog kao i ovo Vučićevo Koordinaciono telo. Ustavni sud Srbije je 2012. godine utvrdio da Tadić nije mogao biti na čelu tog Saveta, jer Vlada ni na koji način nema ovlašćenja da ruši Ustavom garantovanu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Prilažemo:

Pres služba pokreta
„Dosta je bilo – Saša Radulović“

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Čovek hoće sve i svakog da kontroliše. Da se on za sve i svja pita. Da li je tom čoveku dobro. Ja bih se zabrinuo za njega. Ne može se sve to držati u glavi. To jednostavano nije moguće. Kada će ovom košmaru kraj.
    Žarko

  • Mora da se našalim – Dark Lord of the Sith – Ultimate Power. Isto je i u Smederevu sa našom osuđenom gradonačelnicom. Ali kao što se kaže: ” S kim si takav si “. Sad je samo pitanje koliko ćemo čekati na odluku Ustavnog suda, mada opet možda i ta njihova odluka tada kada bude doneta prethodno mora da ide kod premijera na verifikaciju…