Odbrana Saopštenje

Ko je odgovoran za rušenje helikoptera Mi-17?

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” upozorava da se Ministarstvo odbrane krije iza lažnih tvrdnji o vojnoj tajni, nezavisnoj tužilačkoj istrazi i potrebi da se ona sprovodi u tajnosti. Ministarstvo odbrane dužno je da javno objavi ko je naredio da se vojni helikopter Mi -17 angažuje u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara, a posebno ko je naredio da helikopter mora da sleti na aerodrom Srčin, uprkos tome što vremenski uslovi nisu omogućavali bezbedno sletanje. U najvišem je interesu javnosti da ni jedna činjenica ne ostane skrivena i da se tako odgovorni izvuku nekažnjeno.

585419_helikopter-mesto-pada-foto-vesna-lalic-2_ff
Foto: Vesna Lalić (Blic)

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” predao je danas Ministarstvu odbrane zahtev da nam, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi sve kopije internih akata (odluka, depeša, naloga…) kojima su definisane naredbe za korišćenje helikoptera Mi-17 koji se srušio 13. marta 2015. godine u Surčinu. Zahtevamo da nam se dostave i izveštaji o komandnoj odgovornosti, kao i najnoviji izveštaj RV i PVO o padu helikoptera.

Neprihvatljivo je da premijer Aleksandar Vučić pokušava da zavara i anestezira javnost saopštavajući joj kako u izveštajima nema “ničeg spektakularnog”, što bi trebalo valjda da znači da izveštaji nisu važni i vredni uznemiravanja. Vučić se već ustaljeno ponaša prema građanima kao da su maloletni i nedorasli iskušenjima, pa nas “štiti” od viška informacija. Takvo ponašanje je neprihvatljivo pogotovo u slučaju helikopterske nesreće za koju ima mnogo indicija da je paradigma zloupotrebe institucija u svrhu propagande pojedinaca i nedopustive improvizacije.

Proces utvrđivanja odgovornosti za pad vojnog helikoptera mora biti transparentan i to ne samo zato što je zbog nečije sujete poginula najbolja helikopterska posada koju je Vojska Srbije imala, već i zbog interesa društva da se prekine sa praksom zloupotrebe institucija u propagandne svrhe Aleksandra Vučića i njegovih ministara.

Prilog:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pa ovo je sramota sta se radi u ovoj drzavi! Ako ni zbog cega drugog onda zbog ovog mora ovakva vlada da padne! Vucic da podnese ostavku kao najnesposobniji premijer koji se drznuo da se ponasa kao mali car u zemlji koja carevina nije! Sve i da je najsposobniji i najpametniji premijer kojeg smo imali ovakva uzurpacija vlasti je nedopustiva.

  • Nezajažljiv poriv istaknutih predstavnika partokratsko-autokratske vlasti u Srbiji za hiperbolizacijom svega od čega se može izvuči lična korist, nasuprot istom takvom porivu za radikalnom konvergencijom svega onog što im može naneti ličnu štetu, je osnovni uzrok helikopterske nesreće. I ne samo nje. Pošto živim i radim u Boru, argumentovano tvrdim da prekjućerašnja havarija u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru u korenu ima iste uzroke. Hiperprodukcija uspeha ili “uspeha” je osnovno gorivo za Potemkinovu Srbiju koju gradi Vučić i njegov režim.

  • NEVERUJEM NI U JEDAN KOMENTAR O PADU HELIKOPTERA!!!
    VERUJEM SAMO SEBI, KOJA SAM ČULA, DVA PRELETANJA HELIKOPTERA IZNAD MOJE KUĆE I KOJI JE ZVUČAO KA MALI SPORTSKI AVIJON U KVARU!!!!
    POŠTO JE MOJA KUĆA NA KORIDORU, TE KOBNE NOĆI KADA SU IZGUBLJENI ŽIVOTI LJUDI !!!!
    TAJ HELIHOPTER JE BIO NEISPRAVAN PO ZVUKU MOTORA!!!!
    POZDRAV

  • VUČIĆ POTPOMAŽE ŠPEKULACIJE I NAGADJANJA OKO “HELIKOPTERA”
    Vučić je u svom maniru, svadjalačkom, sa novinarima i gradjanima Srbije ili ko zna kome se obraća, rekao, da će se objaviti “oba izveštaja”, “…a vi izvolite i zaključite sami …”. Nema šta mi laici da zaključujemo ! PA NI SAM VUČIĆ ! Neka se obznane imena i prezimena članova obe komisije i neka javni tužilac i sudija iskažu svoje ZAKLJUČKE i stavove SA PUNIM IMENOM I PREZIMENOM i na taj način svi pojedinačno garantuju svoju stručnost i čast, kao i SVOJU ODGOVORNOST u utvrdjivanju istine i odgovornost i moral pred zakonom, svojim kolegama, članovima svojih porodica i gradjanima Srbije. Tada će se stvoriti elementarni uslovi za poverenje i kraj špekulacija. Sve drugo je manipulacija i zataškavanje istine u nečijem interesu !!! JAVNOST ! JAVNOST ! JAVNOST !

  • Moje prvo konkretno pitanje glasi: Kako je moguće da izveštaj o padu vojnog helihoptera koji je komisija za utvrđivanje nesreće uputila Tužilaštvu, prvo dospe u ruke “našeg dragog premijera”? I po kom zakonu ako je sudstvo u Republici Srbiji nezavisno od izvršne vlasti?
    i drugo: ko je sve na aerodromu Nikola Tesla očekivao sletanje pomenutog helihoptera radi promocije i slikanja?