Beograd Saopštenje

Leks specijalis za veliku pljačku

Leks specijalisom za „Beograd na vodi“ po prvi put se u Srbiji na ovakav način ruši pravni poredak za račun i interese jednog, privilegovanog investitora iz Ujedinjenih arapskih emirata. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava Skupštinu da usvajanjem ovog zakona omogućava bogaćenje jedne strane firme na osnovu tajnih ugovora. Skupština otvara vrata velikoj korupciji.

Premijer Aleksandar Vučić juče je pokušao da donošenje leks specijalisa za „Beograd na vodi“ opravda pozivanjem na druge investicije za koje su donošeni specijalni zakoni, poput Auto-puta Bratstvo-jedinstvo. To je licemerno poređenje investicije od strateškog, nacionalnog značaja sa koruptivnim zakonom u korist jedne strane kompanije. Vučićev govor u Skupštini usmeren je na proizvodnju magle, istu onu od koje su sagrađeni i stanovi, koje „prodaju“ u nepostojećim kulama od po 20 spratova.

Za svaku je osudu Vučićev napad na građane koji se bune protiv ovakve pljačke i optužba da su „protiv napretka“. Izvrtanjem teza i pretnjama ne može se sakriti da su ugovori sa firmom iz Emirata tajni, da je plan neisplativ jer nema kupaca za milion i 750.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, da su sve demokratske i pravne procedure u ovom slučaju prekršene i da su protiv ovakvog nelegalnog projekta ustali svi ugledni predstavnici stručne javnosti, poput Akademije arhitekture.

„Beograd na vodi“ nije nikakva investicija jer je arapska kompanija dobila za badava zemlju u najatraktivnijem delu Beograda, vrednu stotine miliona evra, a pošto stanove prodaje unapred, tim novcem će i graditi. Da je poštovan minimum demokratskih procedura trebalo je otvoriti javnu raspravu, doneti plan za taj deo grada, a onda raspisati tender i omogućiti fer utakmicu između pravih investitora.

Nisu ovde u pitanju nikakvi “veliki snovi” o gradnji, kako kaže Vučić, nego veliki snovi o pljački Beograda.

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ljudi, ovde mora nesto konkretno da se uradi. Da se organizuje protest, a ne da se samo izdaju saopstenja. Povezati se sa svim institucijama i organizacijama koje se bore protiv ovoga. Stupite u kontakt sa Ne davimo Beograd, Udruzenjem arhitekata, Levi front, pa pozovite ljude da izadju. Gde smo bili mi danas ispred Skupstine?

  • Pošto se Vučić ni u šta ne razume i konstantno pokazuje potpunu neodgovornost , velika je opasnost da će potpisati štetan ugovor . Po kome će Republika Srbija morati decenijama da plaća penale Arapima . Ovo stoga što neće biti u mogućnosti da u roku od nekoliko godina , pripremi lokaciju za gradnju . Laici poput Siniše Malog misle da je dovoljno samo počistiti đubre , pa neka grade . Pre nego što se proda i jedan stan na toj lokaciji , neophodno je napraviti drumsko – želaznički most u Vinči . Sa obilaznicom od 20 kilometara i nekoliko velikh petlji . Čija je predračunska vrednost 470 miliona evra , a biće bar 50 % veća. Zatim problem kanalizacije 200 – 500 miliona evra , nova železnička stanica 130 miliona evra . I najosnovniji preduslov , barem jedna metro linija kroz ,, Beograd na vodi ”. Znači , nemoguća misija . A ugovor i penali – tajna .

  • Pa zašto to ne sprečite, kao i ostale stvari koje negativno komentarišete. Pozovite ljude, građane i državaljanje Srbije, uputite nas kako da prekinemo ovu nesreću, možemo i mi svi ponaosob, da pišemo svoje komentare na elektronskim mrežama. Šta čekate? Od komentarisanja nema ništa, a Vama je sigurno bolje nego nama koji imamo po 2-3 studenta u kući i jednu platu. Da pametujemo, znamo bolje od svih vas. Naučio nas život i nedaće.

  • Treba pod hitno da organizujete proteste ,pošto će posle biti kasno.Beograd nije za ovakav proekat ,samo ga ruži i zagušuje prostor tako da grad nema provetravanje.Proekat je čista glupost i namenjena nekom drugom gradu.