Odbrana Saopštenje

Vučić duguje ostavku zbog afere „Helikopter“

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva ostavku premijera Aleksandra Vučića zbog odgovornosti za zloupotrebu Vojske Srbije u propagandne svrhe koja je rezultirala rušenjem helikoptera Mi-17 i smrću sedmoro ljudi.

Prilozi izveštaja o uzrocima i okolnostima koji su doveli do helikopterske nesreće 13. marta 2015. godine u Surčinu, kao i transkript razgovora pilota Omera Mehića sa kontrolom letenja, koje je objavilo Ministarstvo odbrane, dodatno potvrđuju odgovornost ministara odbrane Bratislava Gašića i zdravlja Zlatibora Lončara za angažovanje vojne ekipe po svaku cenu i bez obzira na nepostojanje uslova za bezbedno sprovođenje akcije.

Na videlo su izašle laži premijera Vučića „niko ništa nije hteo da se slika“ i ministra Lončara „Bio sam kod kuće“. General Predrag Bandić je posvedočio da je ministar odbrane Gašić izričito tražio da helikopter poleti, da je ministar zdravlja Lončar želeo da bude prisutan pri sletanju, kao i da se, uprkos insistiranju pilota Mehića da sleti na heliodrom VMA ili u Batajnicu, zahtevalo od pilota da sleti na aerodrom u Surčinu. Ova poslednja odluka bila je kobna. Arogantni ministri su verovatno čekali u Surčinu svoj minut slave.

Pokret upozorava da je iz objavljenih transkripta izostavljeno osam minuta razgovora u kojima se insistiralo na promeni odredišta za sletanje.

Neposredan povod koji je doveo do rušenja helikoptera Mi-17, još nije sasvim jasan, ali je jasno da je glavni uzrok neprofesionalno ponašanje i naredbe ministara koji su želeli publicitet u akciji spasavanja. Premijer i ministri se sad mogu pravdati humanim ciljevima, ali je činjenica je da su propagandnim efektima akcije podredili sigurnost četvoročlane vojne posade, lekara i bebe, da su vojne strukture stavili pod neizdrživ pritisak da se akcija sprovede.

Vučić i njegovi ministri su posebno odgovorni za bezočni pokušaj skrivanja sopstvene odgovornosti iza okrivljavanja pilota Omera Mehića da je pilotirao pod dejstvom alkohola. Premijer Vučić i njegovi ministri urušili su sve institucije u državi i poslednji je trenutak da podnesu ostavke.

Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • „Verovatno“ je i lako proverljivo. Sluzbeno vozilo mora da ima GPS uredjaj, kojim se moze potvrditi kretanje mministra u tom trenutku.
  D.

 • On i Dr. Nebojša su uspeli u “ promo “ akcijama uz helikopter i službena vozila, a dva ministra koje on “ ne da “ nisu.
  To su činjenice.
  Sedam izgubljenih života, spaseno dete od snega i devojčica od otmičara su rezultati neuspešno- uspešne promotivne aktivnosti za sada četiri člana vlade kojima “ tercira “ ministar rada.
  Ova vlada duguje pet ostavki a ne jednu. To ne rešava rekonstrukcija nego nova i prava konstrukcija.
  Dosta je bilo