Rudarstvo Saopštenje

Spremili prevarni stečaj za RTB Bor

Rukovodstvo RTB Bor, uz punu podršku Aleksandra Vučića i njegove vlade, podnelo je 31. marta Privrednom sudu u Zaječaru plan reorganizacije RTB Bor kroz stečajni postupak. Cilj im je da se na nezakonit način oslobode većeg dela dosadašnjeg duga od oko 700 miliona evra, da prikriju poslovanje u poslednjih pet godina, praktično prevare ljude kojima su dužni i nesmetano nastave da vode kompaniju u propast .

Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), kroz koji generalni direktor Blagoje Spaskovski i njegov tim nameravaju da sprovedu stečaj, nezakonit je jer ne zadovoljava ni minimum uslova koje postavlja Zakon o stečaju. Rukovodstvo RTB Bora nije popisalo i procenilo svu imovinu, nije procenilo rezerve rude koje su najveća vrednost tog preduzeća, nisu popisana potraživanja, a nisu popisani ni sudski sporovi, posebno po tužbama radnika.

 

Bor_samo_hrabro

 

Spaskovski, uz pomoć Vlade Aleksandra Vučića, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje depozita,  predlaže da se neobezbeđeni poverioci, među kojima je više od 170 radnika, koji potražuju oko 360 miliona evra, odreknu 90 odsto glavnice duga i kamata, da bi nesmetano nastavio da pravi nove dugove. I dug 650 bivših radnika iz sistema RTB Bora, kojima godinama nije uplaćivan pun radni staž, biće otpisan na isti način.

I nove dugove RTB Bora plaćaće građani Srbije.

Prevarni plan su podržali Fond za razvoj, koji je u ovaj bunar bacio 180 miliona evra,  i Agencija za osiguranje depozita, koja zastupa Beogradsku banku u stečaju i Jugobanku u stečaju, čime su direktno oštećeni i poverioci ovih banaka. Uz njihovu podršku je jedino i moguća ova prevara.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” upozorava da su Spaskovski i njegovi ljudi do sada, pod patronatom partokratije, prvo Dinkića, a sada Aleksandra Vučića, napravili ogroman dug, vodili kompaniju u pogrešnom pravcu, trošili novac nenamenski, izvršili potpuno neisplativu i pogrešnu investiciju u novu topionicu.

Topionica, koja je po originalnoj ponudi trebala da košta 135 miliona evra, pa 175 miliona evra, na kraju je koštala 251 milion evra i još nije gotova. Poražavajući je podatak da je trošak metalurške prerade u novoj topionici tri i po puta viši od cene u svetu. Prerada u RTB Boru košta preko 1.750 dolara po toni, dok je svetska tržišna cena ove prerade ispod 500 dolara po toni.

Sve ovo je fatalno za RTB Bor, građane Bora i za samu Republiku. Plan reorganizacije je pokušaj da se sve to zataška i nastavi po starom za račun građana cele Srbije.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” održaće u sredu 15. aprila, u 12 sati, u svojim prostorijama u Beogradu (Brankova ulica 21) konferenciju za novinare na kojoj ćemo analizirati poslovanje RTB Bor u poslednjih pet godina, potpuno promašenu investiciju u novu topionicu i prevarni plan reorganizacije Blagoja Spaskovskog i Aleksandra Vučića.

Na konferenciji za novinare će govoriti lider Pokreta Saša Radulović i stručnjaci iz Bora: dr ekonomskih nauka i inženjer metalurgije Milan Dejanovski, dr rudarskih nauka Branislav Mihajlović, inženjer mašinstva Živorad Stanisavljević, magistar Dragan Živković.

Prilog:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • imate punu podrsku za sve sto radite, samo napred i nemojte odustajati… Draze bi nam bilo kada biste cesce komentarisali politicki zivot ako ne preko medija onda bar ovako saopstenjima….

  • Da li je topionica sama po sebi katastrofalna investicija ili zbog drasticnog povecanja cene za duplo, od predvidjene?
    Sta je razlog da jedinicna cena proizvodnje po toni bude tri i vise puta skuplja u odnosu na svetsku cenu?