Рударство Саопштењe

Нова топионица у Бору пројектована да губи стотине милиона евра

Менаџмент РТБ Бор већ неколико месеци шаље громогласне поруке јавности о успешно завршеном инвестиционом циклусу реконструкције металуршких капацитета и о поступку уходавања технолошког поступка. По тим информацијама, за неколико дана ће почети производња бакра у њему.

Пре него што тај процес крене да ради, дужан сам да информишем јавност о неколико важних чињеница:

1. Цена металуршке прераде бакра на светском тржишту се креће од 400 до 500 УСД/т.

2. По Бизнис плану РТБ Бор планирана цена коштања металуршке прераде за 2015. годину износи 1.476 УСД/т (“Бизнис план за производњу бакра за период 2011 – 2021. год”, стр. 66 – приказано на доњој слици). То је три пута виша цена од светске.

Цена коштања металуршке прераде
Цена коштања металуршке прераде

 

3. Горња цена је планирана за ниво инвестирања од 175 милиона еура. Пошто се тај ниво повећао на 251 милион еура, цена коштања металуршке прераде за 2015. годину ће се попети на 1.750 УСД/т. То је четири пута виша цена од светске.

4. Претходна калкулација важи за услове оптималног режима рада топионице, односно пуним капацитетом уз пројектовани квалитет сировине. Међутим, домаћи концентрати ни издалека не задовољавају те услове. Топионица ће кренути са капацитетом 30 т/х са неквалитетном шаржом, док је пројектовани 45 т/х са квалитетном шаржом.

5. Као последица таквог режима рада створиће се многи проблеми, од којих је најзначајнији да ће се цена металуршке прераде подићи на преко 2000 УСД/т. То значи да ће губитак у односу на светску цену прераде по свакој произведеној тони износити 1500 УСД/т. Максималне могућности производње бакра из домаћих концентрата износе 3000 т катодног бакра месечно. То значи да ће месечни ниво губитака у металургији све до појаве увозних концентрата бити реда величине око 4,5 милиона УСД месечно.

6. Под претпоставком да се обезбеде одговарајући концентрати и обезбеди оптимални режим рада топионице од 6000 т катодног бакра месечно, губици по тони произведеног бакра падају на ниво од 1250 УСД/т, што месечно износи 7,5 милиона УСД.

7. Из претходно наведених чињеница, врло лако се закључује да ће повећањем нивоа прераде јединични трошкови опадати, али ће укупни губици расти. Што се више буде производило, губици ће бити све већи.

8. Апсолутну одговорност за тешке последице које ће настати радом овако реализованог Развојног концепта носе Млађан Динкић, Александар Вучић и Благоје Спасковски.

cena kostanja metalurske prerade bakra

На графикону се види однос цена коштања металуршке прераде бакра у свету и у новој топионици РТБ Бор.

др Бранислав Михајловић
доктор рударства из Бора
члан локалног тима покрета „Доста је било“ у Бору

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovo pitam krajnje dobronamerno, pošto na osnovu napisanog, ne deluje da priloženi podaci podržavaju donesene zaključke. Cena bakra na svetskom tržištu je oko 6000 USD/t , a na osnovu priožene tabele nova topionica će umanjiti cenju proizvodnje u RTB Bor, tako da će proizvodnja biti profitabilnija. Ili sam nešto propustio?

    • Upravo suprotno. Topionica samo prerađuje koncentrat u bakar. Ta cena prerade je 600 USD/toni na svetskom tržištu. Nova topionica će imati cenu od preko 1.800 USD/toni, tri puta skuplja prerada.