Источна Србија Рударство Саопштењe

Више од 800 радника РТБ Бор биће преварено

План реструктурирања РТБ Бор кроз стечај је превара за 179 запослених, који ће остати без 90 одсто својих потраживања у износу од око 53.700 евра. Иста судбина чека и више од 650 бивших радника којима менаџмент на челу са Благојем Спасковским дугује новац за неисплаћено социјално и пензијско осигурање.

IMG_8120m

Спасковски је јуче изнео неистину када је саопштио да ће сви дугови радницима бити исплаћени.

Ово је речено на данашњој конференцији за новинаре коју су у седишту Покрета „Доста је било“ одржали бивши министар привреде Саша Радуловић и стручњаци из Бора Милан Дејановски, Бранислав Михајловић и Живорад Станисављевић.

Иако је менаџмент РТБ Бора 14. априла јавно рекао да ће сви дугови бити исплаћени. То просто није тачно. Саша Радуловић је упозорио да из докумената, из Унапред припремљеног плана реорганизације РТБ Бор (УППР) произилази да не говоре истину:

-То једноставно није тачно јер се у УППР-у се јасно види да су повериоци подељени у осам различитих група и свака група се намирује на другачији начин. У првој групи су запослени којим РТБ Бор дугује зараде до нивоа минималца. Дуг је око 40 хиљада евра. Они ће заиста бити намирени потпуно. У другој групи су потраживања пореске управе и пореске администрације. Дуг је око 50 хиљада евра и биће, такође намирен у целости. У трећој групи се у ствари догађа превара поверилаца и ту су највећи повериоци Фонд за развој и Агенција за осигурање депозита, која заступа Борску банку у стечају, Београдску банку и Југобанку, у стечају. За ту групу је предвиђено да се отпише 90 одсто потраживања, а десет одсто ће бити наплаћено у року од осам година, са грејс периодом од годину дана. Укупна потраживања у трећој групи су око 430 хиљада евра. У тој групи је 179 запослених који укупно потражују 5.371.000 динара. Они ће изгубити 90 одсто својих потраживања – рекао је Радуловић.
У УППР је креирано неколико измишљених класа појединаца како би се наплатили сто одсто.

 • Уместо да верујете Спасковском или верујете мени, можете прочитати у УППР-у. Господина Спасковског би требало питати да јавности на увид да те планове. Суштина плана је да се јавашлук, партократија која је појела РТБ Бор, неспособност менаџмента који су направили дуг тежи од 700 милиона евра гурне под тепих, опере преко УППР не би ли изашао РТБ Бор у коме ће Спасковски, заједно са свом партократијом моћи да настави да арчи новац пореских обвезника – рекао је Радуловић.
  Потраживања Фонда за развој од РТБ Бора су 21 милијарда динара, преко 180 милиона евра, и биће у потпуности отписана. Као министар привреде Радуловић је наложио да се направи попис свих потраживања Фонда за развој. Утврђено је да има преко две милијарде евра пласираних средстава, од којих је 60 одсто ненаплативо. Део тога је овај дуг РТБ Бора који се сада отписује.
 • У УППР није пописана имовина. Пописане су столице и калорифери, рачунари, неколико објеката и земљиште, а кључне делове нису. Највећа имовина су руда и рудници. То уопште није процењено. Циљ је да прикажу што мању вредност имовине да би имали правно оправдање да прикажу да је УППР бољи од продаје имовине. То је потпуна бесмислица. Циљ УППР је да се под тепих гурне око 700 милиона дугова, да нико не одговара за ненаменско трошење, да се не види где је тај новац отишао и да се тако све заташка – истакао је Радуловић.
  Прича о томе како ће након овога РТБ Бор бити потпуно здрава компанија такође је лаж. Пословни план који су написали је нереалан. У плану су приказали да неке фирме дугују РТБ Бор 12 милијарди динара на основу специфичних послова и то је процењено на нулу. Нису дали ко је то дужан 12 милијарди динара, а РТБ Бор то отписује. Такође, дали су процену да је краткорочних финансијских пласмана преко 13 милијарди динара. И то је процењено као нула. Нигде нису пописани ти пласмани.
 • Постоје многа потраживања која нису наведена у плану. Потраживања преко 650 бивших радника РТБ Бора, којима нису уплаћивани доприноси. Ради се о радницима из повезаних фирми (рудници бакра Бор и Мајданпек и топионица) који овим планом треба да се споје и постану једна компанија. Практично се сва ова потраживања, за која радници воде судске поступке, игноришу. Пошто су у план убацили одредбу да ће се, уколико неко успе у судском поступку, а РТБ Бор то оспорава, на њега примењивати отпис 90 одсто дуга, ови радници ће бити преварени – рекао је Радуловић.
 • Надам се да ће судија имати храбрости да врати овај план који крши Закон о стечају. План крши основну ставку Закона о стечају а то је равноправан третман свих поверилаца – нагласио је Саша Радуловић.
 • РТБ Бор ће наставити да прави дугове јер ни топионица не ради како треба, нити та инвестиција има смисла, нити је рударство у Бору решено. Имамо потпуни привид и позоришну представу за грађане Србије која личи на Београд на води, на Железару Смедерево, на продају бачке земље, брзу пругу до Будимпеште и све остале шарене лаже којима Вучић обмањује грађане Србије – нагласио је лидер Покрета „Доста је било“.

Пет пута мењана цена инвестиције за топионицу

Милан Дејановски, др економије и инжењер металургије: Све се ради брзо и неуко.

– Топионица је дефинитивно промашена инвестиција. Основно је недостатак домаће сировине, концентрата за топљење. Нова топионица није отворена. Цео бизнис план РТБ Бора на основу ког је држава дала гаранције за кредит око око 400 милиона евра, почивао је на процени да ће бити произведено 80.000 тона бакра годишње. И то је испод прага рентабилног рада таквих топионица у свету. Праг рентабилитета свуда у свету је 200.000 тона бакра годишње минимум. То показује да је нова топионица слупана инвестиција. Лепо је то са еколошког становишта, али ако нема економске оправданости, чему то. Еколошки аспект је под питањем јер и даље ради стара топионица. Нова је требало да крене крајем 2013. године.

Цена инвестиције на почетку је била 135 милиона долара.
Друга цена је била такође 135 милиона, али евра.
Трећа цена се попела на 175 милиона евра.
Четврта 210 милиона евра.
Пета цена која сада фигурира је 252 милиона евра, а није све завршено.
Прерада концентрата коштаће у новој топионици преко 1.700 долара по тони. Светска цена прераде је до 500 долара по тони. Нерентабилан посао.

Бранислав Михајловић, др рударства: Где је потрошено 150 милиона долара

– Свих 400 милиона евра кредита за које је Влада Србије дала гаранције, на основу предложеног бизнис плана, потрошено је ненаменски. Не зна се на шта. Било је планирано да се делом тих средстава склони раскривка, али средства од око 150 милиона долара нису на то утрошена. Резултат тога је да је од 1.596 тона ,ископина само једна тона бакра, а у свету је на 620 тона, једна тона бакра. То је три пута више него у свету. Нико у Европи неће дозволити овакво рударство у коме се годишње произведе 2.000 тона отпада по становнику годишње. Ако се не склања раскривка гуши се будућност и остаје се без руде. Менаџмент то не сме да призна. У РТБ Бор ништа није онако како се представља. Истина се крије. Процена је да смо у последње четири године губили више од сто милиона долара годишње на оваквом рударству.

Живорад Станисављевић, инжењер машинства и бивши заменик диреткора РТБ Бор

– УППР ће оштетити повериоце, бивше раднике, али неће помоћи РТБ Бору. Држава је лош привредник. Она треба да ослободи предузеће и да га приватизује. Претварањем РТБ Бор у јединствено предузеће губи се шанса да се нађе стратешки партнер у будућности.

Послушајте аудио снимак целе конференције.

https://soundcloud.com/dosta-je-bilo/konferencija-za-medije-prevarni-stecaj-rtb-bor-i-katastrofalna-investicija

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Kao bivsi zaposleni u Generalexportu / International CG-u, od 2008. kada su se stekli uslovi, do danas bez isplacenih 200 Eura po godini staza (zna gosp. Radulovic tu pricu) a po istom receptu gde su zaposleni namagarceni ostali kratkih rukava. Dosta je bilo!

 • “Gospodin” Blagoje Spasovski je pokazao svoju kulturu a i stručnost kada je komentarisao zahtev ministra privrede ( kao institucije ) za izradu lične karte javnog preduzeća.
  Takav čovek bi trebalo da radi posao koji odgovara njegovom rečniku i da za taj posao bude odgovarajuće plaćen.
  Dosta je bilo

 • “Gospodin” Blagoje Spasovski je pokazao svoju kulturu a i stručnost kada je komentarisao zahtev ministra privrede ( kao institucije ) za izradu lične karte javnog preduzeća.
  Takav čovek bi trebalo da radi posao koji odgovara njegovom rečniku i da za taj posao bude odgovarajuće plaćen.
  Dosta je bilo
  Ne znam zašto mi se ne prihvata komentar, jer do sada nisam komentarisao “Ko bajagi direktora RTB”.