Istočna Srbija Rudarstvo Saopštenje

Više od 800 radnika RTB Bor biće prevareno

Plan restrukturiranja RTB Bor kroz stečaj je prevara za 179 zaposlenih, koji će ostati bez 90 odsto svojih potraživanja u iznosu od oko 53.700 evra. Ista sudbina čeka i više od 650 bivših radnika kojima menadžment na čelu sa Blagojem Spaskovskim duguje novac za neisplaćeno socijalno i penzijsko osiguranje.

IMG_8120m

Spaskovski je juče izneo neistinu kada je saopštio da će svi dugovi radnicima biti isplaćeni.

Ovo je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare koju su u sedištu Pokreta „Dosta je bilo“ održali bivši ministar privrede Saša Radulović i stručnjaci iz Bora Milan Dejanovski, Branislav Mihajlović i Živorad Stanisavljević.

Iako je menadžment RTB Bora 14. aprila javno rekao da će svi dugovi biti isplaćeni. To prosto nije tačno. Saša Radulović je upozorio da iz dokumenata, iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB Bor (UPPR) proizilazi da ne govore istinu:

-To jednostavno nije tačno jer se u UPPR-u se jasno vidi da su poverioci podeljeni u osam različitih grupa i svaka grupa se namiruje na drugačiji način. U prvoj grupi su zaposleni kojim RTB Bor duguje zarade do nivoa minimalca. Dug je oko 40 hiljada evra. Oni će zaista biti namireni potpuno. U drugoj grupi su potraživanja poreske uprave i poreske administracije. Dug je oko 50 hiljada evra i biće, takođe namiren u celosti. U trećoj grupi se u stvari događa prevara poverilaca i tu su najveći poverioci Fond za razvoj i Agencija za osiguranje depozita, koja zastupa Borsku banku u stečaju, Beogradsku banku i Jugobanku, u stečaju. Za tu grupu je predviđeno da se otpiše 90 odsto potraživanja, a deset odsto će biti naplaćeno u roku od osam godina, sa grejs periodom od godinu dana. Ukupna potraživanja u trećoj grupi su oko 430 hiljada evra. U toj grupi je 179 zaposlenih koji ukupno potražuju 5.371.000 dinara. Oni će izgubiti 90 odsto svojih potraživanja – rekao je Radulović.
U UPPR je kreirano nekoliko izmišljenih klasa pojedinaca kako bi se naplatili sto odsto.

  • Umesto da verujete Spaskovskom ili verujete meni, možete pročitati u UPPR-u. Gospodina Spaskovskog bi trebalo pitati da javnosti na uvid da te planove. Suština plana je da se javašluk, partokratija koja je pojela RTB Bor, nesposobnost menadžmenta koji su napravili dug teži od 700 miliona evra gurne pod tepih, opere preko UPPR ne bi li izašao RTB Bor u kome će Spaskovski, zajedno sa svom partokratijom moći da nastavi da arči novac poreskih obveznika – rekao je Radulović.
    Potraživanja Fonda za razvoj od RTB Bora su 21 milijarda dinara, preko 180 miliona evra, i biće u potpunosti otpisana. Kao ministar privrede Radulović je naložio da se napravi popis svih potraživanja Fonda za razvoj. Utvrđeno je da ima preko dve milijarde evra plasiranih sredstava, od kojih je 60 odsto nenaplativo. Deo toga je ovaj dug RTB Bora koji se sada otpisuje.
  • U UPPR nije popisana imovina. Popisane su stolice i kaloriferi, računari, nekoliko objekata i zemljište, a ključne delove nisu. Najveća imovina su ruda i rudnici. To uopšte nije procenjeno. Cilj je da prikažu što manju vrednost imovine da bi imali pravno opravdanje da prikažu da je UPPR bolji od prodaje imovine. To je potpuna besmislica. Cilj UPPR je da se pod tepih gurne oko 700 miliona dugova, da niko ne odgovara za nenamensko trošenje, da se ne vidi gde je taj novac otišao i da se tako sve zataška – istakao je Radulović.
    Priča o tome kako će nakon ovoga RTB Bor biti potpuno zdrava kompanija takođe je laž. Poslovni plan koji su napisali je nerealan. U planu su prikazali da neke firme duguju RTB Bor 12 milijardi dinara na osnovu specifičnih poslova i to je procenjeno na nulu. Nisu dali ko je to dužan 12 milijardi dinara, a RTB Bor to otpisuje. Takođe, dali su procenu da je kratkoročnih finansijskih plasmana preko 13 milijardi dinara. I to je procenjeno kao nula. Nigde nisu popisani ti plasmani.
  • Postoje mnoga potraživanja koja nisu navedena u planu. Potraživanja preko 650 bivših radnika RTB Bora, kojima nisu uplaćivani doprinosi. Radi se o radnicima iz povezanih firmi (rudnici bakra Bor i Majdanpek i topionica) koji ovim planom treba da se spoje i postanu jedna kompanija. Praktično se sva ova potraživanja, za koja radnici vode sudske postupke, ignorišu. Pošto su u plan ubacili odredbu da će se, ukoliko neko uspe u sudskom postupku, a RTB Bor to osporava, na njega primenjivati otpis 90 odsto duga, ovi radnici će biti prevareni – rekao je Radulović.
  • Nadam se da će sudija imati hrabrosti da vrati ovaj plan koji krši Zakon o stečaju. Plan krši osnovnu stavku Zakona o stečaju a to je ravnopravan tretman svih poverilaca – naglasio je Saša Radulović.
  • RTB Bor će nastaviti da pravi dugove jer ni topionica ne radi kako treba, niti ta investicija ima smisla, niti je rudarstvo u Boru rešeno. Imamo potpuni privid i pozorišnu predstavu za građane Srbije koja liči na Beograd na vodi, na Železaru Smederevo, na prodaju bačke zemlje, brzu prugu do Budimpešte i sve ostale šarene laže kojima Vučić obmanjuje građane Srbije – naglasio je lider Pokreta „Dosta je bilo“.

Pet puta menjana cena investicije za topionicu

Milan Dejanovski, dr ekonomije i inženjer metalurgije: Sve se radi brzo i neuko.

– Topionica je definitivno promašena investicija. Osnovno je nedostatak domaće sirovine, koncentrata za topljenje. Nova topionica nije otvorena. Ceo biznis plan RTB Bora na osnovu kog je država dala garancije za kredit oko oko 400 miliona evra, počivao je na proceni da će biti proizvedeno 80.000 tona bakra godišnje. I to je ispod praga rentabilnog rada takvih topionica u svetu. Prag rentabiliteta svuda u svetu je 200.000 tona bakra godišnje minimum. To pokazuje da je nova topionica slupana investicija. Lepo je to sa ekološkog stanovišta, ali ako nema ekonomske opravdanosti, čemu to. Ekološki aspekt je pod pitanjem jer i dalje radi stara topionica. Nova je trebalo da krene krajem 2013. godine.

Cena investicije na početku je bila 135 miliona dolara.
Druga cena je bila takođe 135 miliona, ali evra.
Treća cena se popela na 175 miliona evra.
Četvrta 210 miliona evra.
Peta cena koja sada figurira je 252 miliona evra, a nije sve završeno.
Prerada koncentrata koštaće u novoj topionici preko 1.700 dolara po toni. Svetska cena prerade je do 500 dolara po toni. Nerentabilan posao.

Branislav Mihajlović, dr rudarstva: Gde je potrošeno 150 miliona dolara

– Svih 400 miliona evra kredita za koje je Vlada Srbije dala garancije, na osnovu predloženog biznis plana, potrošeno je nenamenski. Ne zna se na šta. Bilo je planirano da se delom tih sredstava skloni raskrivka, ali sredstva od oko 150 miliona dolara nisu na to utrošena. Rezultat toga je da je od 1.596 tona ,iskopina samo jedna tona bakra, a u svetu je na 620 tona, jedna tona bakra. To je tri puta više nego u svetu. Niko u Evropi neće dozvoliti ovakvo rudarstvo u kome se godišnje proizvede 2.000 tona otpada po stanovniku godišnje. Ako se ne sklanja raskrivka guši se budućnost i ostaje se bez rude. Menadžment to ne sme da prizna. U RTB Bor ništa nije onako kako se predstavlja. Istina se krije. Procena je da smo u poslednje četiri godine gubili više od sto miliona dolara godišnje na ovakvom rudarstvu.

Živorad Stanisavljević, inženjer mašinstva i bivši zamenik diretkora RTB Bor

– UPPR će oštetiti poverioce, bivše radnike, ali neće pomoći RTB Boru. Država je loš privrednik. Ona treba da oslobodi preduzeće i da ga privatizuje. Pretvaranjem RTB Bor u jedinstveno preduzeće gubi se šansa da se nađe strateški partner u budućnosti.

Poslušajte audio snimak cele konferencije.

https://soundcloud.com/dosta-je-bilo/konferencija-za-medije-prevarni-stecaj-rtb-bor-i-katastrofalna-investicija

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kao bivsi zaposleni u Generalexportu / International CG-u, od 2008. kada su se stekli uslovi, do danas bez isplacenih 200 Eura po godini staza (zna gosp. Radulovic tu pricu) a po istom receptu gde su zaposleni namagarceni ostali kratkih rukava. Dosta je bilo!

  • “Gospodin” Blagoje Spasovski je pokazao svoju kulturu a i stručnost kada je komentarisao zahtev ministra privrede ( kao institucije ) za izradu lične karte javnog preduzeća.
    Takav čovek bi trebalo da radi posao koji odgovara njegovom rečniku i da za taj posao bude odgovarajuće plaćen.
    Dosta je bilo

  • “Gospodin” Blagoje Spasovski je pokazao svoju kulturu a i stručnost kada je komentarisao zahtev ministra privrede ( kao institucije ) za izradu lične karte javnog preduzeća.
    Takav čovek bi trebalo da radi posao koji odgovara njegovom rečniku i da za taj posao bude odgovarajuće plaćen.
    Dosta je bilo
    Ne znam zašto mi se ne prihvata komentar, jer do sada nisam komentarisao “Ko bajagi direktora RTB”.