Saopštenje Spoljna politika

Vučić doveo Srbiju na stub srama UN

Srbija se posle mnogo godina ponovo našla na stubu srama Ujedinjenih nacija zbog hajke koju Vlada i stranka Aleksandra Vučića vode protiv ombudsmana Saše Jankovića.

Visoki komesar UN za ljudska prava zabrinut je zbog pritisaka Vlade Srbije i vladajuće stranke Aleksandra Vučića na ombudsmana Sašu Jankovića i traži da se hajka zaustavi, kaže se u pres saopštenju koje je juče izdato u Ženevi. Komesar UN za ljudska prava istakao je da je „pritisak usledio nakon istrage koju je ombudsman pokrenuo u januaru ove godine o navodno pogrešnom postupanju Vojne bezbednosne agencije“. U saopštenju se ističe posebna zabrinutost zbog poslednje hajke protiv ombudsmana, povodom samoubistva Jankovićevog prijatelja pre 22 godine. Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava zatražila je od Vlade Aleksandra Vučića da se jasno distancira od ove kampanje.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava da je neophodno jačati nezavisne institucije kakva je institucija zaštitnika građana, jer su one tu da kontrolišu vlast i imaju sva prava da traže dokumente i kontrolišu postupanje organa vlasti, pa i Vojne bezbednosne agencije. Zabrinjava do koje mere je u slučaju Saše Jankovića pokazana politička kontrola koju vlast Aleksandra Vučića ima nad Tužilaštvom, a koja se ispoljila prilikom odbacivanja ombudsmanove tužbe protiv pripadnika VBA koji su bili u pratnji brata Aleksandra Vučića, tokom incidenta na Paradi ponosa, u januaru.

Pokret odavno upozorava na besramnu hajku koju Vučić i njegovi najbliži saradnici vode protiv ombudsmana i zahteva da se ona momentalno zaustavi. Stranke sadašnje opozicije ponašale su se slično prema nezavisnim institucijama dok su bile na vlasti. Stranke u Srbiji moraju da shvate da jačanje nezavisnih institucija mora postati konstanta bez obzira na kom se polu nalaze.

Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U hajci na Sasu Jankovica zdusno ucestvuje i duh i telo SNS predvodjeni Vucicevim Infomerom i Pink TV.Na polovini emisije sinocne Teske reci poslala sam , jer nisam znala kome bih u tom trenutku,sledeci komentar;Ostavi komentar (1)Ostavi komentar >>
    5.05.2015, 22:34h milena
    Preporuči (2)
    Postovana redakcijo, nisam novinar, nisam niko i nista u medijima,Ovaj tekst o Jankovicu koristim, jer nemam gde ni kome da vas, novinare ovako zamolim da ucinite nesto da se zaustavi ovaj Dragan Vucicevic u ovom slucaju Sase Jankovica.!Slusam….dosada sam slusala …izletece mi srce…..pa vise necu. To njegovo mtcvarenje slucaja Gojkovic sa, svima nama poznatim pretenzijama,.TTo cedjenje mrtvgocoveka , te insinuacije na zivog covek,,,,ta monstruozna glava tog Vucucevica, pa to mora da se zaustavi.Ako treba, neka se obnovi sudjenje, neka se radi sve sto treba, ali ovo prevazilazi svaku meru mentalne izdrzljivosti.Davno smo poceli sa setanjem kostiju, kopanjem grobova i sad se ponavlja,Saucestvujem sa porodicom…mogu da zamislim tu tugu i nesrecu, ali ovo sto je trenutno na ekranima,,,to je monstruozno.Ucinite nesto inace ova luda nacija i ja u njoj stici ce u kolektivnu ludnicu…Ako vec nije.Hvala.

  • Vucic je, sto kaze TEofil Pancic, pomahntali lazov.
    A po mom misljenju Boga mi, i saucesnik u ubistvu sedmoro neduznih ljudi u helihopteru…