Грађевина Саобраћај Саопштењe

Железнице крију улагања у “Београд на води”

„Железнице Србије“ одбијају да открију колико их је до сада коштала припрема за изградњу “Београда на води”, као и уговоре којима су се обавезали да ће убудуће улагати у тај пројекат. Повереник за информације од јавног значаја донео је 20. априла решење којим се „Железницама Србије“ налаже да без одлагања све уговоре и документа везана за своје учешће у овом пројекту доставе покрету „Доста је било – Саша Радуловић“.

savski amfiteatar

“Железнице Србије” од новембра прошле године игноришу захтеве да нам доставе спецификацију досадашњих трошкова и планове будућих трошкова које ће имати везано за овај пројекат.

„Железнице Србије“ користе 95 одсто земљишта на коме је предвиђена изградња „Београда на води“, а пре годину дана најављено је да ће ово предузеће уложити чак 307,5 милиона евра у послове који се тичу овог пројекта. Ни један уговор којим се то предвиђа није доступан јавности. Подсећамо да је арапски инвеститор, приликом недавног потписивања уговора, најавио да ће у пројекат уложити свега 150 милиона евра и дати позајмицу од још 150 милиона евра.  Оснивачки капитал предузећа “Београд на води” је свега милион динара.

Сувише је контрадикторних података везано за пројекат „Београда на води“. Најавили су да ће градња трајати четири године, а испоставило се да ће трајати 30 година. Најавили су арапску инвестицију од 3,5 милијарди, а затим од свега 150 милиона евра. Генерални директор „Железница Србије“ је пре годину дана најавио да ће прва фаза уклањања железничких објеката коштати 2,55 милиона евра, а недавно су нам рекли да уговор предвиђа арапску позајмицу од 90 милиона евра за пресељење објеката из Савског амфитеатра.

“Железнице Србије” покушавају да прикрију колико ће грађани Србије укупно платити поклон арапском инвеститору, као и фирмама и појединцима који се крију иза „Игл хилса“ и тајног уговора који нам се представља као „посао века“.

Уговор који је потписан са „Игл хилсом“ и даље је тајна. Укупни планирани трошкови, које су српска предузећа преузела на себе да би омогућила профит једној страној фирми, нетранспарентни су и највероватније већи од оног што је власт до сада јавно износила.

Само велика превара, а не „посао века“ може да објасни како то да Србија буде власник 32 одсто „Београда на води“, кад арапском инвеститору поклања највредније грађевинско земљиште и у његово сређивање улаже још стотине милиона евра.

Поучени искуством пљачкашке приватизације која је спроведена у Србији, грађани Србије би морали да знају да се иза оваквих тајних уговора који су штетни по грађане Србије, који немају никакве везе са економском логиком, који немају никакву студију оправданости, којим се крше све законске процедуре, који се потписују са егзотичним инфеститорима, по правилу увек крију лични интереси домаће партократије, њихових лидера и породица.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ захтева поново да се објаве сви уговори и документа која се тичу „Београда на води“, али и уговори јавних предузећа преко којих ће Србија додатно улагати у овај пројекат.

У прилогу је решење Повереника за информације од јавног значаја, као и два захтева за увид у документе и уговоре градској управи Београда и Министарству привреде Србије.

Resenje Poverenika – Zeleznice Srbije
Zahtev za info od javnog znacaja – Gradska uprava
Zahtev za info od javnog znacaja – Ministarstvo privrede

Погледајте прилог Н1 телевизије и изјаву Саше Радуловића о овој теми

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • mi koji se ceo radni vek bavimo gradnjom je u ovoj velikoj prevari naroda sve jasno jer su toliki diletanti i bahati da ovo sve rade amaterski i providno omaložavajući zdrav razum naroda. nadam se da će istina kad tad isplivati i da će krivci odgovarati za ovo razbacivanje državne imovine, te vase akcije podržavam i treba da istrajete u toj borbi.