Саобраћај Саопштењe

„Железнице Србије“ рекламирале руска предузећа српским новцем

„Железнице Србије“ већ месецима одбијају да открију колико је коштала и са којим циљем је вођена бесмислена рекламна кампања којом су у Београду прошле године промовисана два руска предузећа „РЖД Интеренешнл“ и „Russian Railways“.

zeleznice bilbord

Повереник за информације од јавног значаја је још у децембру прошле године, а затим поново пре два месеца, наложио „Железницама Србије” да одговоре на захтев покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ ко је и у какву сврху финансирао рекламну кампању под називом „Градимо заједно“. Решење повереника је сада достављено покрету, а донето је 25. марта и, како пише, достављено „Железницама Србије“.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ је новембра прошле године затражио податке о рекламној кампањи у корист руских предузећа. Прошле јесени је на београдским улицама постављен непознат број билборда на којима су, испод слике воза који јури, свакако не по српским пругама којима се иначе вози брзином од десет до 20 километара на сат, биле потписане две руске државне фирме „РЖД Интернешнл” и „Russian Railways“, као и „Железнице Србије“.

Подсећамо и да су, упркос јавним обећањима (12. маја, пред бројним новинарима и тв камерама) министарке за инфраструктуру Зоране Михајловић и директора „Железница Србије“ Мирослава Стојчића, да ће нам доставити податке о улагањима овог јавног предузећа у оквиру пројекта „Београд на води“, ови уговори и инвестиције и даље тајна за јавност.

„Железнице Србије“ годишње добијају државне субвенције вредне преко 13 милијарди динара, а грађани Србије отплаћују руске, кинеске и кредите европских банака за куповину руских и швајцарских „брзих возова“ за споре пруге Србије. За то време „Железнице Србије“ крију како троше новац пореских обвезника.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ истиче да су нетранспарентно пословање и тајни уговори узрок повећане корупције у самом врху власти. Оздрављење економије се неће догодити све док се не уведе обавеза свих државних предузећа да редовно, једном месечно јавно објављују све своје рачуне, субвенције, трошкове, улагања, губитке, спонзорске уговоре, кредите, плате… и то на онај начин како је то у Министарству привреде и агенцијама радио Саша Радуловић, док је био министар привреде.

Прилог
Odgovor poverenika po zalbi na AD Zeleznice Srbije

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар