Економија Источна Србија Саопштењe

Тајни дилови у Пироту ојадили раднике

Преварени радници у Пироту, њих око 1.000 без плата већ годину дана, упропашћена фабрика, дугови од 15 милиона евра, пропале субвенције из буџета од 6,6 милиона евра – ово су ефекти тајне, буразерске приватизације текстилне фабрике “Први мај” коју је, уз свесрдну помоћ Александра Вучића, спровео бивши министар Млађан Динкић.

aha mura prvi maj protest

Пропаст “АХА Муре – Први мај” из Пирота је школски пример ефекта тајних меморандума, пљачкашких приватизација и промашених субвенција. Три у један. „Мура“ је цена заједничке политике Млађана Динкића и Александра Вучића и цена тајног дила који је са британско-словеначком „АХА групом“ потписан у септембру 2012.године.

Покрету „Доста је било – Саша Радуловић“ за помоћ се обратио Иницијативни одбор преварених радника који је прошле недеље поднео кривичне пријаве Тужилаштву у Пироту и Републичком јавном тужилаштву у Београду против свих у Влади Србије који су умешани у ову пљачкашку приватизацију. На основу расположивих података, радници с правом сумњају да им се сада спрема још једна превара, поново захваљујући тајном дилу о закупу производних хала.

Посао, који су им из Агенције СИЕПА, позивајући се на Александра Вучића, представили као „посао века“ претворио се у катастрофу, а превара и пљачка се настављају захваљујући штеточинском Закону о приватизацији, Закону о стечају и новој Уредби о привлачењу страних инвестиција коју су израдили Динкићеви кадрови у Агенцији СИЕПА.

Преварени радници сада траже поништавање приватизације, решавање статуса, повезивање радног стажа уназад две године, оверу здравствених књижица, али и исплату отпремнина за које их је држава преварила приликом потписивања тајног меморандума са британско-словеначком „АХА групом“. Поново прете штрајком глађу, па чак и самоповређивањем.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” упозорава да је политика државних субвенција на Динкићев начин штетна, а то показује и пример приватизације у Пироту. Влада Србије наставља са тим и по новом Закону о страним улагањима. Упозоравамо да се овакве штетне приватизације лоше завршавају и зато што држава не врши никакав надзор над пословањем приватизованих предузећа, па ни да ли страни инвеститор испуњава уговорне обавезе.

Лидер покрета Саша Радуловић зауставио је, током свог петомесечног мандата у Министарству привреде, неколико оваквих пљачкашких приватизација. Да су закони које је предлагао усвојени, пљачка би била заустављена и свака будућа спречена. Законе је из скупштинске процедуре повукао Александар Вучић, након чега је Саша Радуловић поднео оставку и означио Александра Вучића као главног противника увођења реда. Цену неспособности премијера плаћају и плаћаће сви грађани Србије.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” помаже свим радницима који су нам се обратили и који су жртве пљачкашких приватизација.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар