Саопштењe

За чије бабе здравље?

У Србији је данас почело издавање непотребних електронских здравствених картица, које би требало да замене старе, папирне. Ова замена папира за пластику коштаће грађане додатних 20 милиона евра, а за увођење читача картица, здравствене установе ће морати да издвоје 60.000 евра.

zdravstvo

У земљи у којој се болнице распадају, лекари понижавају смањењем плата, а деца лече прикупљањем помоћи СМС-овима, ово ни на који начин неће допринети унапређењу система здравствене заштите. Напротив, за државу и грађане ће бити непотребан трошак, а једину корист би могао да има продавац електронских картица.

Годинама су покушавали да нас увере да је увођење електронских картица неопходно. Бивши директор је чак измислио да је то услов за европске интеграције, док га из саме ЕУ нису демантовали. Ни све државе чланице ЕУ немају електронску картицу.

Оваква и слична лажна оправдања непотребног трошка с правом буде сумњу у корупцију.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ залаже се за укидање неуставне праксе оверавања здравствених књижица. Уместо да грађани бацају новац на безвредну пластику, здравствене књижице треба укинути. Право на здравствену заштиту је Уставом загарантовано и не сме да зависи од дебљине нечијег новчаника. Сви – запослени, незапослени, пољопривредници, студенти – сви имају право по Уставу на основну здравствену заштиту и овера књижица мора да се укине.

Да би се квалитет услуга које пружају здравствене услуге побољшао, треба изједначити државне и приватне ординације и омогућити грађанима да сами бирају свог лекара – било државног, било приватног, о трошку истог система здравственог осигурања. Тако ће се сви лекари, домови здравља и болнице борити за своје пацијенте и бринути о њима како најбоље могу.

То је права реформа здравственог система која би једнако омогућила бољу здравствену заштиту за све грађане.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Može ustavom zagarantovano pravo kao i pravo izbora lekara i ustanove, bez obzira u čijem je vlasništvu. Koliko firmi ne uplaćuje ove doprinose i izmiču realnoj pravdi nije ni čudo što imam lekara na slavi, odmah pored advokata.

 • Apsolutno!
  Svi – zаposleni, nezаposleni, poljoprivrednici, studenti – svi imаju prаvo po Ustаvu nа osnovnu zdrаvstvenu zаštitu i overа knjižicа morа dа se ukine.

 • “Да би се квалитет услуга које пружају здравствене услуге побољшао, треба изједначити државне и приватне ординације и омогућити грађанима да сами бирају свог лекара – било државног, било приватног, о трошку истог система здравственог осигурања. Тако ће се сви лекари, домови здравља и болнице борити за своје пацијенте и бринути о њима како најбоље могу.”

  Ovo je jedino iz teksta sa cime se slazem, sa ostalim se nikako ne slazem. Ne slazem se jer zivim u drzavi gde imamo upravo elektronske kartice ali i sve ostalo navedeno u tekstu, ali to ide ovako: Svaki mesec, zaposlen ili ne uplacujes odredjenu sumu novca, stim da ako si zaposlen uplacuje ti poslodavac, a ako si ne zaposlen uplacujes sam. Osim toga mozes da ides i kod privatnih lekara sa tom karticom ali svaka poseta lekaru ce dodatno biti naplacena manjim sumama pa tako poseta lekaru opste prakse kosta nekih evro dok poseta strucnjaku kosta 4 evra (ova fora je inace smanjila drasticno da penzioneri dosadno vreme popunjavaju u cekaonici kod lekara). Ovaj sistem je veoma dobar i mogao bi se jos razraditi ali mi smo pre svega navikli da sve dobijamo za dz jos od Tite.
  Gradjani na zalost moraju da se naviknu da ne moze bas sve da se deli, da moraju i da daju, ali ujedno sa tim treba i da se bore protiv korupcije, kod nas je na zalost koripcija toliko ukorenjena da nismo u stanju ni da vidimo kada nam pred ocima zaista masu nekom dobrom idejom i samo zato sto ne poznajemo nijednu vlast koja nije bila korumpirana i koja je zaista pare od naroda na kraju kroz razna ulaganja vracala tom narodu, ali isto tako i narod treba da zna da ce drzava procvetati bas tada kada pocnu da daju, a ne samo da dobijaju .

  • …ali to ide ovako: Svaki mesec, zaposlen ili ne uplacujes odredjenu sumu novca, stim da ako si zaposlen uplacuje ti poslodavac, a ako si ne zaposlen uplacujes sam.

   Od čega uplaćuješ ako si nezaposlen?

  • Ako postoji drzava u Evropi u kojoj nezaposlen placa sam za lekara, onda je to samo Srbija. U svim ostalim drzavama, i nezaposleni su osigurani preko zdravstvenog fonda. To sta pisete nije tacno. Sem ako niste policijski prijavljeni u drzavi u kojoj zivite. Prije nego je drzava u kojoj zivite uvela elektronske kartice, ona je uredila svoje zdravsko, da bude kvalitetno i dostupno svim gradjanima. Sta vredi gradjanima Srbije elektronska kartica, ako su bolnice pune smeca i ako na neku operaciju morati cekati godinama, ako niste u stanju da donesete kuvertu. Ili ako iz bilo kojeg razloga ne moze da overi knjizicu. Ta kartica vredi samo onima koji je stampaju.
   Gradjanin Srbije ne dobiva nista za Dz, on placa zdravstno osiguranje koje se odvaja od njegove bruto plate. A onaj ko je nezaposlen ima prava na lekara. Isto kao i onaj ko prima socijalu, tako to stoji u svim Ustavima Evrope.
   Nijedna vlast ne treba da ulaze pare gradjana, to gradjani najbolje mogu sami. Izuzetak je infrastruktura, prosveta, zdravstvo, kultura ili sl. Ko god je zaposlen daje drzavi i to ne bas malo. Ustvari skoro najvise u Evropi. Nigde od bruto plate ne ostane tako malo neto plate kao u Srbiji.

 • Prava tema!!! Cak I da ne postoji korupcija(sto je malo verovatno) u uvodjenju ovog sistema, ocigledno je da se ne postuju nikakvi prioriteti I da se vlast ponasa kao pijani milioner.

  S druge strane, opsta zdravstvena zasitita za koju se (opravdano ) zalazete u svom programu, treba biti dopunjena I postojanjem private prakse lecenja bolesnika, kao ravnopravne onoj koju drzava razvija I finasira, s tim da se cene ovih usluga ne limitiraju administrativno, vec formiraju slobodno. Drzava bi trebala da svakom osiguraniku prizna troskove lecenja do nivoa cena u drzavnim zdravstvenim ustanovama. Ako osiguranik zeli ipak da se leci u privatnim bolnicama, onda treba sam da snosi razliku u ceni.

  Razmislite o ovome I eventualno dopunite vas program.

 • Господине Радуловићу,уз дужно поштовање са моје стране,већ Вас видим како за коју годину кројите коалицију са разноразним Александрима,Ивицама,Вељама… Много Радуловића са много добрих идеја сам се нагледао и наслушао од ’88-ме на овамо. Много револуција,од”Јогурт”до”Петооктобарске”,у пакету са много пендрека,осетио на сопственим леђима. Много наде полагао у сваког новог Радуловића,да бих на крају увидео да сте сви мање-више исти. И не осуђујем вас. И ја бих,да сам се којим случајем одлучио да покушам да мало будем Радуловић,био исти. Имао сам толико добрих парола и слогана на памети,да сам могао да вас све снабдевам деценијама. Ал’ ми се није дало да идем тим путем. Имам два добра друга који су Радуловићи на општинском нивоу дуги низ година. Кренули су као црвени Радуловићи,да би након промењених неколико из спектра основних боја,један данас био жути,а други плави Радуловић. И фино живе и плутају све време. Нису то милиони и стотине хиљада,али за домаћи просек-фино. И стално ме вукли да се радуловићизујем,а ја будала,као није то за мене,учили ме маторци да кад одрастем треба да имам посао,али прави,а не да будем тамо неки Радуловић. Кравата,добар сат,скуп каиш,ципеле-италијанска кожа. А ја нећу да будем Радуловић. Виша пољопривредна,нико ме 20 година не тражи преко бироа. Ја натукао 20 година стажа на црно,радим све и свашта,срећан што имам редовна примања,маса ортака ради,а плате нема. Србија. Пошизим после свега,дигнем визу,спакујем се и-педала. И ево већ трећу годину-кравата,добар сат,скуп каиш,ципеле-италијанска кожа. Бармен на Менхетну. Исте године и преостала два друга из некада нераздвојне петорке запале,један Аустрија,други Аустралија. Таксиста и кувар. Економиста и ветеринар. Зато што смо имали код кога. А шта са онима који немају? Е њима остаје да верују у Вас и друге Радуловиће. Ови моји разнобојни Радуловићи,можда једног дана преузму вашу боју,имате вероватно своју,господине Радуловићу,нисте ваљда без боје кренули у бој са влашћу. Желим Вам да дођете на власт. Јер,чему читава ујдурма са паролама,идејама,критикама,слоганима,чему бављење политиком,ако једног дана не будете где су данас Александар Радуловић,Ивица Радуловић и Веља Радуловић. О Томи Радуловићу и да не говорим. Е,то је тек РАДУЛОВИЋ,господине Радуловићу. Срећно Вам било.