Saopštenje

Za čije babe zdravlje?

U Srbiji je danas počelo izdavanje nepotrebnih elektronskih zdravstvenih kartica, koje bi trebalo da zamene stare, papirne. Ova zamena papira za plastiku koštaće građane dodatnih 20 miliona evra, a za uvođenje čitača kartica, zdravstvene ustanove će morati da izdvoje 60.000 evra.

zdravstvo

U zemlji u kojoj se bolnice raspadaju, lekari ponižavaju smanjenjem plata, a deca leče prikupljanjem pomoći SMS-ovima, ovo ni na koji način neće doprineti unapređenju sistema zdravstvene zaštite. Naprotiv, za državu i građane će biti nepotreban trošak, a jedinu korist bi mogao da ima prodavac elektronskih kartica.

Godinama su pokušavali da nas uvere da je uvođenje elektronskih kartica neophodno. Bivši direktor je čak izmislio da je to uslov za evropske integracije, dok ga iz same EU nisu demantovali. Ni sve države članice EU nemaju elektronsku karticu.

Ovakva i slična lažna opravdanja nepotrebnog troška s pravom bude sumnju u korupciju.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zalaže se za ukidanje neustavne prakse overavanja zdravstvenih knjižica. Umesto da građani bacaju novac na bezvrednu plastiku, zdravstvene knjižice treba ukinuti. Pravo na zdravstvenu zaštitu je Ustavom zagarantovano i ne sme da zavisi od debljine nečijeg novčanika. Svi – zaposleni, nezaposleni, poljoprivrednici, studenti – svi imaju pravo po Ustavu na osnovnu zdravstvenu zaštitu i overa knjižica mora da se ukine.

Da bi se kvalitet usluga koje pružaju zdravstvene usluge poboljšao, treba izjednačiti državne i privatne ordinacije i omogućiti građanima da sami biraju svog lekara – bilo državnog, bilo privatnog, o trošku istog sistema zdravstvenog osiguranja. Tako će se svi lekari, domovi zdravlja i bolnice boriti za svoje pacijente i brinuti o njima kako najbolje mogu.

To je prava reforma zdravstvenog sistema koja bi jednako omogućila bolju zdravstvenu zaštitu za sve građane.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Može ustavom zagarantovano pravo kao i pravo izbora lekara i ustanove, bez obzira u čijem je vlasništvu. Koliko firmi ne uplaćuje ove doprinose i izmiču realnoj pravdi nije ni čudo što imam lekara na slavi, odmah pored advokata.

  • Apsolutno!
    Svi – zaposleni, nezaposleni, poljoprivrednici, studenti – svi imaju pravo po Ustavu na osnovnu zdravstvenu zaštitu i overa knjižica mora da se ukine.

  • “Da bi se kvalitet usluga koje pružaju zdravstvene usluge poboljšao, treba izjednačiti državne i privatne ordinacije i omogućiti građanima da sami biraju svog lekara – bilo državnog, bilo privatnog, o trošku istog sistema zdravstvenog osiguranja. Tako će se svi lekari, domovi zdravlja i bolnice boriti za svoje pacijente i brinuti o njima kako najbolje mogu.”

    Ovo je jedino iz teksta sa cime se slazem, sa ostalim se nikako ne slazem. Ne slazem se jer zivim u drzavi gde imamo upravo elektronske kartice ali i sve ostalo navedeno u tekstu, ali to ide ovako: Svaki mesec, zaposlen ili ne uplacujes odredjenu sumu novca, stim da ako si zaposlen uplacuje ti poslodavac, a ako si ne zaposlen uplacujes sam. Osim toga mozes da ides i kod privatnih lekara sa tom karticom ali svaka poseta lekaru ce dodatno biti naplacena manjim sumama pa tako poseta lekaru opste prakse kosta nekih evro dok poseta strucnjaku kosta 4 evra (ova fora je inace smanjila drasticno da penzioneri dosadno vreme popunjavaju u cekaonici kod lekara). Ovaj sistem je veoma dobar i mogao bi se jos razraditi ali mi smo pre svega navikli da sve dobijamo za dz jos od Tite.
    Gradjani na zalost moraju da se naviknu da ne moze bas sve da se deli, da moraju i da daju, ali ujedno sa tim treba i da se bore protiv korupcije, kod nas je na zalost koripcija toliko ukorenjena da nismo u stanju ni da vidimo kada nam pred ocima zaista masu nekom dobrom idejom i samo zato sto ne poznajemo nijednu vlast koja nije bila korumpirana i koja je zaista pare od naroda na kraju kroz razna ulaganja vracala tom narodu, ali isto tako i narod treba da zna da ce drzava procvetati bas tada kada pocnu da daju, a ne samo da dobijaju .

    • …ali to ide ovako: Svaki mesec, zaposlen ili ne uplacujes odredjenu sumu novca, stim da ako si zaposlen uplacuje ti poslodavac, a ako si ne zaposlen uplacujes sam.

      Od čega uplaćuješ ako si nezaposlen?

    • Ako postoji drzava u Evropi u kojoj nezaposlen placa sam za lekara, onda je to samo Srbija. U svim ostalim drzavama, i nezaposleni su osigurani preko zdravstvenog fonda. To sta pisete nije tacno. Sem ako niste policijski prijavljeni u drzavi u kojoj zivite. Prije nego je drzava u kojoj zivite uvela elektronske kartice, ona je uredila svoje zdravsko, da bude kvalitetno i dostupno svim gradjanima. Sta vredi gradjanima Srbije elektronska kartica, ako su bolnice pune smeca i ako na neku operaciju morati cekati godinama, ako niste u stanju da donesete kuvertu. Ili ako iz bilo kojeg razloga ne moze da overi knjizicu. Ta kartica vredi samo onima koji je stampaju.
      Gradjanin Srbije ne dobiva nista za Dz, on placa zdravstno osiguranje koje se odvaja od njegove bruto plate. A onaj ko je nezaposlen ima prava na lekara. Isto kao i onaj ko prima socijalu, tako to stoji u svim Ustavima Evrope.
      Nijedna vlast ne treba da ulaze pare gradjana, to gradjani najbolje mogu sami. Izuzetak je infrastruktura, prosveta, zdravstvo, kultura ili sl. Ko god je zaposlen daje drzavi i to ne bas malo. Ustvari skoro najvise u Evropi. Nigde od bruto plate ne ostane tako malo neto plate kao u Srbiji.

  • Treba da pokrenemo masovnu akciju najsire medju penzionerima da im ovog puta ujdrurma s karticama me prodje’

  • Prava tema!!! Cak I da ne postoji korupcija(sto je malo verovatno) u uvodjenju ovog sistema, ocigledno je da se ne postuju nikakvi prioriteti I da se vlast ponasa kao pijani milioner.

    S druge strane, opsta zdravstvena zasitita za koju se (opravdano ) zalazete u svom programu, treba biti dopunjena I postojanjem private prakse lecenja bolesnika, kao ravnopravne onoj koju drzava razvija I finasira, s tim da se cene ovih usluga ne limitiraju administrativno, vec formiraju slobodno. Drzava bi trebala da svakom osiguraniku prizna troskove lecenja do nivoa cena u drzavnim zdravstvenim ustanovama. Ako osiguranik zeli ipak da se leci u privatnim bolnicama, onda treba sam da snosi razliku u ceni.

    Razmislite o ovome I eventualno dopunite vas program.

  • Gospodine Raduloviću,uz dužno poštovanje sa moje strane,već Vas vidim kako za koju godinu krojite koaliciju sa raznoraznim Aleksandrima,Ivicama,Veljama… Mnogo Radulovića sa mnogo dobrih ideja sam se nagledao i naslušao od ’88-me na ovamo. Mnogo revolucija,od”Jogurt”do”Petooktobarske”,u paketu sa mnogo pendreka,osetio na sopstvenim leđima. Mnogo nade polagao u svakog novog Radulovića,da bih na kraju uvideo da ste svi manje-više isti. I ne osuđujem vas. I ja bih,da sam se kojim slučajem odlučio da pokušam da malo budem Radulović,bio isti. Imao sam toliko dobrih parola i slogana na pameti,da sam mogao da vas sve snabdevam decenijama. Al’ mi se nije dalo da idem tim putem. Imam dva dobra druga koji su Radulovići na opštinskom nivou dugi niz godina. Krenuli su kao crveni Radulovići,da bi nakon promenjenih nekoliko iz spektra osnovnih boja,jedan danas bio žuti,a drugi plavi Radulović. I fino žive i plutaju sve vreme. Nisu to milioni i stotine hiljada,ali za domaći prosek-fino. I stalno me vukli da se radulovićizujem,a ja budala,kao nije to za mene,učili me matorci da kad odrastem treba da imam posao,ali pravi,a ne da budem tamo neki Radulović. Kravata,dobar sat,skup kaiš,cipele-italijanska koža. A ja neću da budem Radulović. Viša poljoprivredna,niko me 20 godina ne traži preko biroa. Ja natukao 20 godina staža na crno,radim sve i svašta,srećan što imam redovna primanja,masa ortaka radi,a plate nema. Srbija. Pošizim posle svega,dignem vizu,spakujem se i-pedala. I evo već treću godinu-kravata,dobar sat,skup kaiš,cipele-italijanska koža. Barmen na Menhetnu. Iste godine i preostala dva druga iz nekada nerazdvojne petorke zapale,jedan Austrija,drugi Australija. Taksista i kuvar. Ekonomista i veterinar. Zato što smo imali kod koga. A šta sa onima koji nemaju? E njima ostaje da veruju u Vas i druge Raduloviće. Ovi moji raznobojni Radulovići,možda jednog dana preuzmu vašu boju,imate verovatno svoju,gospodine Raduloviću,niste valjda bez boje krenuli u boj sa vlašću. Želim Vam da dođete na vlast. Jer,čemu čitava ujdurma sa parolama,idejama,kritikama,sloganima,čemu bavljenje politikom,ako jednog dana ne budete gde su danas Aleksandar Radulović,Ivica Radulović i Velja Radulović. O Tomi Raduloviću i da ne govorim. E,to je tek RADULOVIĆ,gospodine Raduloviću. Srećno Vam bilo.

    • Mi smo zaista drugačiji. To se nikada neće dogoditi. Pre nas neće biti.