Ekonomija Istočna Srbija Saopštenje

Tajni dilovi u Pirotu ojadili radnike

Prevareni radnici u Pirotu, njih oko 1.000 bez plata već godinu dana, upropašćena fabrika, dugovi od 15 miliona evra, propale subvencije iz budžeta od 6,6 miliona evra – ovo su efekti tajne, burazerske privatizacije tekstilne fabrike “Prvi maj” koju je, uz svesrdnu pomoć Aleksandra Vučića, sproveo bivši ministar Mlađan Dinkić.

aha mura prvi maj protest

Propast “AHA Mure – Prvi maj” iz Pirota je školski primer efekta tajnih memoranduma, pljačkaških privatizacija i promašenih subvencija. Tri u jedan. „Mura“ je cena zajedničke politike Mlađana Dinkića i Aleksandra Vučića i cena tajnog dila koji je sa britansko-slovenačkom „AHA grupom“ potpisan u septembru 2012.godine.

Pokretu „Dosta je bilo – Saša Radulović“ za pomoć se obratio Inicijativni odbor prevarenih radnika koji je prošle nedelje podneo krivične prijave Tužilaštvu u Pirotu i Republičkom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv svih u Vladi Srbije koji su umešani u ovu pljačkašku privatizaciju. Na osnovu raspoloživih podataka, radnici s pravom sumnjaju da im se sada sprema još jedna prevara, ponovo zahvaljujući tajnom dilu o zakupu proizvodnih hala.

Posao, koji su im iz Agencije SIEPA, pozivajući se na Aleksandra Vučića, predstavili kao „posao veka“ pretvorio se u katastrofu, a prevara i pljačka se nastavljaju zahvaljujući štetočinskom Zakonu o privatizaciji, Zakonu o stečaju i novoj Uredbi o privlačenju stranih investicija koju su izradili Dinkićevi kadrovi u Agenciji SIEPA.

Prevareni radnici sada traže poništavanje privatizacije, rešavanje statusa, povezivanje radnog staža unazad dve godine, overu zdravstvenih knjižica, ali i isplatu otpremnina za koje ih je država prevarila prilikom potpisivanja tajnog memoranduma sa britansko-slovenačkom „AHA grupom“. Ponovo prete štrajkom glađu, pa čak i samopovređivanjem.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” upozorava da je politika državnih subvencija na Dinkićev način štetna, a to pokazuje i primer privatizacije u Pirotu. Vlada Srbije nastavlja sa tim i po novom Zakonu o stranim ulaganjima. Upozoravamo da se ovakve štetne privatizacije loše završavaju i zato što država ne vrši nikakav nadzor nad poslovanjem privatizovanih preduzeća, pa ni da li strani investitor ispunjava ugovorne obaveze.

Lider pokreta Saša Radulović zaustavio je, tokom svog petomesečnog mandata u Ministarstvu privrede, nekoliko ovakvih pljačkaških privatizacija. Da su zakoni koje je predlagao usvojeni, pljačka bi bila zaustavljena i svaka buduća sprečena. Zakone je iz skupštinske procedure povukao Aleksandar Vučić, nakon čega je Saša Radulović podneo ostavku i označio Aleksandra Vučića kao glavnog protivnika uvođenja reda. Cenu nesposobnosti premijera plaćaju i plaćaće svi građani Srbije.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” pomaže svim radnicima koji su nam se obratili i koji su žrtve pljačkaških privatizacija.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nadam se da će Piroćanci da shvate gde su i šta su i da se i tamo konačno otvori odbor DJB-a (ili kako već zovemo),

  • – Opet Dinkic i njegovi “eksperti” iz agencija cuvenih po isisavanju budzetskog novca.
    Jedina razlika je sto sada deluju u koaliciji sa narodnjacima…

  • Kada ce u Leskovcu poceti da deluje pokret? Leskovac nikad u istoriji grada nije imao vece prevarante i mafijase na vlast. Gradonacelnik laze javno i trosi gradske pare na putovanja i zurke a o Sps ne treba nista ni da kazem svako ko je iz Leskovca vidi sta rade.

    • TuznaJuznaSrbija – Uključite se pa pomognite Olji za konkretna dešavanja. Tu su i ljudi iz Niša da vam pomognu za početak.

    • Hocu, receno mi je da sacekam zvanicno otvaranje kancelarije pokreta.

  • Sto se tice Dinkica, njegovih “kadrova” i njegovih agencija za izvlacenje drzavnih para, ovo u Pirotu
    nije nista novo – sve je “vec vidjeno” na raznim stranama.
    Jedina razlika je sto mu u ovom poslu nisu partneri nisu ex-DOS-a nego iz “napredne” vlasti.